Rusofobija opravdana.

  Independent, ned 4. avgust 2013., 23:57

Tri velike zvezde su roĆ°ene drugog dana decembra: Nelly Furtado, Britney Spears i Charlie Puth.

Dobar dan za pop-fanove!

YouTube
ned 2. decembar 2018.
   

Amanda Lir - zna se da je roĆ°ena 18. novembra ali o ranom životu kultne pevaĆØice kruže samo traĆØevi... Salvador Dali je navodno sponzorisao promenu pola koja je obavljena 1963. godine u Kazablanki, kod famoznog doktora Žorža Buroa. Navodno se pre toga Lir zvala Alain Tap.

Podignite se iz jesenje melanholije uz disko - kraljicu.

Wikipedia
ned 18. novembar 2018.
   

Ako volite džez, sigurno znate ko je Gregori Porter. Jedan od najboljih vokala ovog žanra danas puni 47 godina. Zanimljivo je da je Gregori bio perspektivni sportista na koledžu, povredio je rame i okrenuo se muzici.
Album "Water" osvojio je Gremi a ovde ga gledamo u The Graham Norton Show, za klavirom je glumac Džef Goldblum.

YouTube
ned 4. novembar 2018.
   

Å est decenija Tomasa Dolbija... Inovator elektronske muzike, instrumenata i softvera za mobilne telefone, autor jednog remek-dela i viÅ”e odliĆØnih albuma, muziĆØki direktor TED konferencije i profesor na departmanu New Media na Univerzitetu Džon Hopkins.

Njegov prvi album se (proroĆØki:) zvao The Golden Age of Wireless a objavljen je 1982. godine. KritiĆØari su tada reklI: "The best damned synth-pop record ever, period."

YouTube
ned 14. oktobar 2018.
   

Basia je Poljakinja, najpoznatija po dugogodiŔnjoj saradnji sa Matt Biancom. Kasnije je imala uspeŔnu solo karijeru a na albumima kombinuje džez vokal i latino ritam.
Danas puni 63 godine.

YouTube
ned 30. septembar 2018.
   

16. septembar 1977: Samo dve nedelje pred svoj trideseti rodjendan, Mark Bolan je poginuo u saobraƦajnoj nesreƦi. Auto je vozila njegova partnerka Glorija, a bili su na kratkoj londonskoj ruti Mejfer - RiĆØmond. Zanimljivo je da se Bolan (pravo ime Mark Feld) ceo život bojao da Ʀe stradati u kolima i zato nikad nije nauĆØio da vozi.
Sahrani frontmena T-Rex prisustvovali su Dejvid Bouvi, Toni Viskonti, Rod Stjuart...
Mark je ovde u Apple studiju sa Eltonom Džonom i Ringom Starom.

YouTube
ned 16. septembar 2018.
   

Mnogo toga znamo o danaÅ”njem slavljeniku Keanu Rivsu... Najaktuelniji je novi film sa Vinonom Rajder, i neverovatan podatak da su se njih dvoje venĆØali na snimanju Kopolinog "Drakule" u prisustvu pravog sveÅ”tenika i da su pravno-formalno od tada muž i žena:)

Manje je poznato da je Keanu tokom devedesetih imao bend Dogstar i svirao je bas.

PosluŔajte!

YouTube
ned 2. septembar 2018.
   

Fanovi benda "Deep Purple" ovaj datum slave kao slavu, ali ima i onih koji smatraju da Ian Gillan nije dostojno zamenio svog prethodnika Roda Evansa.
Naravno, ne treba zaboraviti da je slavljenik godinu dana proveo i u bendu "Black Sabbath".

Ipak, Gillan ulazi u anale rok muzike prvenstveno zbog mega-hita "Child in Time" kome su omaž dali i Let3 u pesmi "Dijete u vremenu"

YouTube
ned 19. avgust 2018.
   

Žena, majka, gitaristkinja, kraljica.

Na danaÅ”nji dan roĆ°ena je Patti Scialfa, supruga Brusa Springstina koja sa njim svira u E-Street Band.

Dok sluÅ”ate ovaj tandem iz snova, ne zaboravimo ni komÅ”iju Olivera DragojeviƦa koji je danas preminuo. Evo divne obrade pesme Tina UjeviƦa.

YouTube
ned 29. juli 2018.
   

Ljubitelji indie-muzike imaju ovaj datum kao "crveno slovo" u kalendaru: pevaĆØica Hope Sandoval (Mazzy Star) roĆ°ena je 24/06/1966.

Ljubitelji pop-muzike znaju ko je "manje popularna ali talentovanija sestra": Solange Knowles. Danas puni trideset i dve godine.

YouTube
pet 22. juni 2018.
   

UživaƦemo danas uz "meke" zvuke slavljenika kao Å”to su Džudi Garland (koja je doduÅ”e preminula, ali možemo da je se setimo:) i Joaoa Gilberta, starog kralja bosanove (danas puni 86 godina).

Da zabiberimo, na danaÅ”nji dan je roĆ°en i rege muziĆØar Maxi Priest koga svi znate po jednom velikom hitu, iako i dalje ima uspeÅ”nu karijeru.

YouTube
ned 10. juni 2018.
   

Pored velikih diva džeza i panka kojima treba ĆØestitati danas (Dee Dee Bridgewater puni 68 godina, a Siouxsie Sioux 61) izbor za hit dana pada na manje poznatog novozelandskog pop maga, Neila Fina.

Sa svojim bratom je osnovao bend "Crowded House" koji masovna publika najviŔe poznaje po hitu "Don't Dream It's Over" i "Weather With You" ali njihov opus obuhvata savrŔene pop-pesme: Kare Kare, Nails In My Feet, Fall At Your Feet i tako dalje.

Danas puni 60 godina a najavljeno je kako Ʀe na predstojeƦoj mega turneji benda "Fleetwood Mac" upravo Neil zameniti Lindzija Bakingema na gitari.

YouTube
ned 27. maj 2018.
   

Dobar dan za Stivija Vondera koji danas puni 68 godina.

PresluÅ”ajte njegove najveƦe hitove...

Za fanove Eurosonga, mala trivija: roĆ°endane danas slave dvostruki irski pobednik Džoni Logan i Aleksandar Ribak koji je jednom pobedio a juĆØe ponovo predstavljao NorveÅ”ku na ESC.

YouTube
ned 13. maj 2018.
   

On je bio otac modernog bluza i jedan od najuticajnijih muziĆØara proÅ”log veka, koji je spojio Delta bluz i rokenrol.

Muddy Waters je preminuo 30. aprila 1983. godine.

PosluÅ”ajte fenomenalan nastup sa Stonsima, snimljen u ƈikagu gde je Muddy živeo, a grad mu je nedavno podigao i spomenik.

Wikipedia
sre 2. maj 2018.
   

Danas uživamo u muzici maestra moderne Ŕansone, Žaka Brela.

Brel je roĆ°en osmog aprila 1929. u Belgiji. Bio je pasionirani moreplovac a poslednji period kratkog života proveo je na svojoj jahti, u prekoookeanskim avanturama.

Imao je samo 49 godina kad je umro, a sahranjen je na Markiskim ostrvima (Francuska Polinezija), tik pored Pola Gogena.

YouTube
ned 8. april 2018.
   

OpustiƦemo se danas uz ljubimca publike sa ovih prostora, bivÅ”eg frontmena benda Screaming Trees - Marka Lanegana.

Mark je nekoliko puta bio na ovim prostorima i domaƦi muzikofili cene njegov božanstveni bariton. RoĆ°en je 25. novembra 1964. u VaÅ”ingtonu.

Kod pokojnog Anthony Bourdaina je govorio o hrani i muzici.

YouTube
sub 24. novembar 2018.
   

Andy Partrige je roĆ°en 11/11/1953. godine a ako ne znate ko je on, vreme je da saznate! Smatra se za "kuma" Britpopa a njegov bend XTC uticao je na sve najpoznatije muziĆØare danaÅ”njice.

YouTube
ned 11. novembar 2018.
   

Bio je kultni indie-muziĆØar tokom kratkotrajne karijere, a 21.10.2003. naĆ°en je mrtav u svom stanu pod potpuno ĆØudnim okolnostima. Naime, dva uboda nožem u grudi nisu mogla da se podvedu ni pod ubistvo ni samoubistvo.
SeƦamo se Eliota Smita uz fantastiĆØnu "Between the bars" (inaĆØe jedna od omiljenih Madoninih pesama, verovali ili ne). Predlog za gledanje: dokumentarac "Heaven Adores You".

Wikipedia
ned 21. oktobar 2018.
   

Thom Yorke danas slavi pola veka postojanja...

Frontmen kultnog indie-benda Radiohead imao je paralizu u levom oku kao novoroĆ°enĆØe i mnogo groznih operacija oka. Sve ovo ga nije omelo da veƦ sa deset godina napravi svoju prvu gitaru (idol mu je bio Brajan Mej, Queen).

Ostalo je rok-istorija.

YouTube
ned 7. oktobar 2018.
   

SreƦan roĆ°endan, Å efe!

Brus Springstin, roĆ°en 23/09/1949. u Nju Džersiju.

The Boss.

YouTube
ned 23. septembar 2018.
   

Na rodjendan Dejva Stjuarta podseƦamo se njegove plodonosne karijere: postao je internacionalna zvezda kad je upoznao i angažovao Eni Lenoks. Kao "Eurythmics" snimili su osam albuma.
Kasnije je imao uspeÅ”nu solo karijeru a saraĆ°ivao je i sa velikim brojem muziĆØara od indie-zvezde Terija Hola, džez-zvezde Kendi Dalfer do Mika Džegera.

YouTube
ned 9. septembar 2018.
   

Iako su mnogi ubeưeni da je bila Evropljanka zbog popularnosti i veza sa Italijom, Laura Branigan je roưena u Njujorku i u Americi je ostvarila i najveƦe uspehe.
Preminula je na danaŔnji dan 2004. godine, a dobar je dan da se setimo evergrin pesama: Gloria, Self Control kao i muzike iz filma "Flashdance", Imagination.

YouTube
ned 26. avgust 2018.
   

Dire Straits su ove sezone ponovo "revampovani" kroz prominentno mesto u kljuĆØnim epizodama hit serija Halt and Catch Fire i The Americans.

Potpuno opravdan povratak starih majstora i sreƦan roĆ°endan njihovom frontmenu Marku Nofleru. Možda niste znali: Markov otac Ervin je bio primoran da napusti rodnu MaĆ°arsku i skrasi se u Engleskoj - bio je na nacistiĆØkoj "crnoj listi" i kao Jevrejin a i kao vatreni Marksista i aktivni komunista.

YouTube
ned 12. avgust 2018.
   

U davna, pradavna vremena, 8. jula 1970. godine, u jevrejskoj porodici u Los AnĆ°elesu rodio se Bek David Campbell. Kasnije je postao poznat indie-muziĆØar, promenio ime u Beck i postao sajentolog.

Njegova životna priĆØa je zanimljiva a on inspiracija mnogima koji vole pravu neformalnu "amerikanu".

YouTube
ned 8. juli 2018.
   

Panker, producent, politiĆØar... Dželo Biafra je sve to i joÅ” viÅ”e (proĆØitaje ovu zanimljivu biografiju) a danas puni 60 godina.

Opustimo se uz njegove Dead Kennedy's

Wikipedia
ned 17. juni 2018.
   

Kralj Chicago soula i fank muzike, velika legenda Curtis Mayfield je roĆ°en 3. juna 1942. godine.

Njegov život je bio veoma interesantan, o ĆØemu možete proĆØitati viÅ”e na Wiki... PreporuĆØujemo presluÅ”avanje "best of".

Wikipedia
ned 3. juni 2018.
   

Malo je poznato da je Cherilyn Sarkisian (rodjena 20/05/1946) poreklom Jermenka. JoÅ” manje se zna da je ovo pravo ime boginje pop muzike Cher.
Od oca, kamiondžije i alkosa, nasledila je jermensku crtu a od majke koja je bila foto-model i porodiĆØnu vezu sa ƈiroki Indijancima.
Njena životna priĆØa je stvarno neverovatna, a dok ĆØitate, možete i da sluÅ”ate...

Wikipedia
ned 20. maj 2018.
   

Sigmund Frojd i Karl Marks nisu bili muziĆØari, ali je su ovaj vikend obeležili njihovi roĆ°endani (200 godina Marksa i 162 od kako je roĆ°en Frojd).

Dvojica ljudi koji su oblikovali dvadeseti vek, svako na svoj naĆØin...
U to ime omaž pesmom benda T. Rex:)

YouTube
ned 6. maj 2018.
   

Uvek je pravo vreme za Ramones, ĆØak i kada ih se priseƦamo zbog tužnog jubileja, 17 godina od kako nas je napustio Joey Ramone.

Par stvari koje možda niste znali o frontmenu Ramonsa : pravo ime mu je bilo Jeffrey Ross Hyman a potiĆØe iz jevrejske porodice, iz Kvinsa u Njujorku. Džoi je imao sijamskog blizanca koji je umro na roĆ°enju, a dobio je dijagnozu da pati od OCD kad je napunio osamnaest godina.
2012. magazin Spin je objavio listu "Najbolji bendovi svih vremena" na kojoj su se Ramones naŔli na drugom mestu, iza Bitlsa.

YouTube
ned 15. april 2018.
   

PoĆØelo je proleƦe, vreme je za seksi muziku.

Danas sluŔamo plejlistu Marvina Geja koji je ubijen 1/04/1984.

YouTube
ned 1. april 2018.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

BY LIDIJA JOVANOVIƆ

 what is this? 
ned 10. juni 2018.

MOST WANTED

EU Marija PavloviƦ Dejana VuĆØiƦeviƦ Aleksandar ƐorĆ°eviƦ Kejt Mos Amerika ƐorĆ°e StojanoviƦ Agitpop Jelena NovakoviƦ Tijana T. Bogomir Doringer Ana Maria Rossi Srbija Stanislav MirkoviƦ Dimitrije Vojnov Dejvid Kameron Jelena ƐuroviƦ Tijana KojoviƦ Mirko IliƦ Milena VukmiroviƦ Josip Broz Tito Apple Marina MarkoviƦ Nenad RadujeviƦ Vuk JeremiƦ Irina SimiƦ Amfilohije Aleksandar MaƦaÅ”ev SFRJ TKV 30. februar Jugoslavija Angela Merkel Bibi Netanjahu Mats Staaub Kristofer HiĆØens ƈiĆØa Bratislav PanteliƦ Barak Obama Mit Romni 642 Parobrod Britanija Bret Iston Elis Beba KapiĆØiƦ Evropska unija Ivan Grubanov Stiv Džobs Doktor Dum Maja KojoviƦ Irena Å koriƦ Maja MaljeviƦ Kosovo Ahmadinedžad
NATO

European Union

Doba Nevinosti