WORD

Izbori 2018: Kako ću neizlaskom na izbore da odaberem najmanje zlo

sre 7. februar 2018.

Politika se bavi mnome od kako znam za sebe. Ovo tvrde mnogi, a ja se tako i osećam. Postoji par značajnih momenata u mom životu koji su me odredili kao političko biće: prvo je bilo gledanje Osme sednice u krugu porodice, moji su navijali za Dragišu Pavlovića i bili grdno uplašeni kad je smenjen.

Zatim je došao Deveti mart 1991.

Osmog marta uveče sam otišla u jedan stan u Višnjičkoj banji gde je živeo brat moje tadašnje simpatije – vrata mi je otvorio Vojislav Koštunica, njihov porodični prijatelj. Gledali smo Dnevnik. Koštunica nas je upozorio da nikako ne idemo na demonstracije. Naravno, nisam ga poslušala, i tad mi je delovao metiljavo.

Sutradan sam prvi put osetila suzavac, mlaz iz vodenog topa i prvi put bacila kamen na policiju. Imala sam 16 godina.

Nikad nisam prestala da idem na demonstracije, ko god da ih je organizovao. Tako mi je prošao najbolji deo života. POHAĐALA sam mitinge, onda jedan pa drugi faks, ali je najvažnije bilo biti na ulici sa Vukom, kod Beogradskog kruga, sa DEPOS-om, sa koalicijom Zajedno, kod Borke, da se nosi Crni flor, odeća izbeglicama posle “Oluje” i podrži B92 i Rimtutituki (nisam nabrojala hronološki, već iz toka misli).

Nekoliko puta sam pokušala da emigriram, odlazila na duže u Englesku i Italiju, ali sam se uvek vraćala jer nisam želela da propustim pad Miloševića. Mislila sam da će to biti nešto veličanstveno. I bilo je. Došao je peti oktobar, onda šesti… Ali tada sam već bila dovoljno mudra da razumem važnost onoga što nam dolazi posle mamurluka pobede. Zato što je nas je oslobađao Legija, zato što nismo imali snage da budemo Rumuni, zato što su već sutradan JULovci koferima para počeli da kupuju slobodu i alibije - zato je sve što se u Srbiji od tada dogodilo apsolutni debakl. I svi su u tome učestvovali, bez izuzetaka.

Novu nadu sam dobila u novembru 2005. godine kad je osnovan LDP. U stranku sam se učlanila odmah, bila  sa njima sedam godina i obavljala razne funkcije unutar partije (deo ovog vremena sam provela živeći u Londonu, ali u neprestanom kontaktu sa "bazom).

Uvod je služio da objasnim da sam kroz rani politički aktivizam već na početku devedesetih upoznala većinu onih koji danas vode Srbiju, a tada su bili stranačka omladina. Kroz članstvo u partiji upoznala i “one koji su se i kasnije uključili” - mnoge važne ljude, savetnike, vladare iz senke koje poznajem i privatno. Na vašu žalost, ovaj tekst neću koristiti da bih plasirala ičije prljave gaće. Koristim se javnim ili polu-javnim podacima, u jednoj krajnje subjektivnoj analizi koja nikoga ne treba da odredi za ili protiv izborne odluke koju su već možda doneli. Tri decenije su prošle od kako sam oko porodičnog “ognjišta” gledala kako Sloba smenjuje Bucu, objašnjene su mi reperkusije i shvatila sam ono o čemu su mi roditelji govorili. Zato smatram da sam vlasna da pisnem o nastupajućim izborima.

Da se sve ovo ne bi pretvorilo u izliv politike u mozak, za svaku listu sam pripremila muzičku numeru, kao mali intermeco posle čitanja, da odmorite glavice.

Trenutno baratam podacima koji su dostupni u medijima. Ovo su sve izborne liste a ja ću pokušati da objasnim zašto neću glasati ni za jednu.


1) izborna lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd"

Za razliku od “histeričara” kakva je recimo moja majka, u startu nisam bila protiv Vučića. Naprotiv, smatrala sam da je BILO ŠTA bolje od Borisa Tadića a znajući i da je Vučić vođen veštom rukom inostranih savetnika nadala sam se najboljem: prstohvat nacionalističke retorike za mase i bivše radikale, a u političkoj/svakodnevnoj stvarnosti približavanje Evropi, rešenje pitanja Kosova, sanitarni otklon od uticaja Rusije – ukratko slično onome što je uradio Milo Đukanović u Crnoj Gori. Takođe, izgledalo je da Vučić ima tendenciju da  bude okružen kul ekipom (zato valjda male-bonding sa Ramom) pa sam se nadala da će usvojiti te neke kao šmekerske političke manire i ćao zdravo.

Ali avaj. Kadrovska rešenja su facepalm. Posle prvog logičnog napona da se oduži onima koji su u SRS lepili plakate, Vučić je prigrabio menadžere iz DS-a Vesića i Malog da se bave gradom. Ne bih ulazila u rekla-kazala na opštem nivou jer ja nisam Brkić, niti me zanima da li je Andrej "uzo Franš". Ako pričamo o gradu, sve je vezano za Malog, jer je komandnoj odgovornosti upravo on dozvolio da se dogodi laganini urbicid. Kažu da nije Folić kriv, jer su projekti pokupljeni od planova koje je prethodno spakovao Đilas. Ali ako vam je u amanet ostavljeno nešto što je nacrtao slabovidi arhitekta ili osoba sa potpunim odsustvom osećaja za estetiku onda to zaustavite, zar ne? Fontana na Slaviji, Fontana kod Pevca, pasarela na Kalemegdanu, ono nešto ukoso na Slaviji i isto to kod Doma Omladine… Ljudi moji, koliko je sve to ružno. Naravno, ne zaboraviti i kriminalno rušenje u Hercegovačkoj bez ikakvog odgovora, a takva distanca dokazuje da je SNS trenutno u akutnoj fazi, onoj u kojoj je Tadić bio krajem 2011. kad je mislio da se može sve, pa ga je Merkel poslala u film Smetlište historije.

Aktuelna afera u vezi sa Ajom Jung možda jeste “smoke and mirrors”, zabava za mase na društvenim mrežama, ali argumentuje moj navod o tome da se ova stranka odrodila od naroda: Vidite da je biračima bitno kako se ova žena zove, da li je Jevrejka, da li je igrala na najrenomiranijim svetskim scenama pa neka to kaže i dokaže. Čemu ćutanje? Zašto ne objasni javno da li je promenila ime i kada, gde je sve lepo plesala, ko joj je u porodici Jevrejin (a ako nije niko, kod kog rabina je uradila “gjur” (konverziju). Ovo su jednostavne stvari, mogu da se sažmu u rečenicu i nema potrebe da se mistifikuju. Mene lično zabole da ikome prebrojavam krvna zrnca i kontrolišem podudarnost intervjua, ali kruži suviše oprečnih informacija koje lako mogu da se objasne narodu.

Neću glasati za SNS na gradskim izborima jer je sve što su uradili u Beogradu (osim Obilićevog venca i Cvetnog trga) stvarno bez veze i zato što iz čiste obesti nisu objasnili ko je rušio u Hercegovačkoj.

Stranci me pitaju zašto neko iz EU ne reaguje na razne “nepravilnosti” u srbijanskom političkom životu. Iskreno, smatram da evropske zvaničnike ne interesuje da li se ovde lapa, korumpira, ruši ili gradi nešto vizuelno degutantno. Njihova politika prema Srbiji je jasna – dok se ne ratuje u okolini, oni sa ovdašnjom vlašću nemaju problema. Zato i mislim da će SNS ubedljivo pobediti i u ovom izvlačenju.

 

2) izborna lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka"

Prvi put sam videla Šešelja kad su ga pustili iz zatvora da se predstavi kao kandidat na predsedničkim izborima 1990. godine. Priznajem, bio je fascinantan govornik iako je sve što je tad kazao bilo pogrešno. Šešelj je od tada jedno vreme bio opasan raspaljivač rata na prostoru bivše Jugoslavije, iz dosta razloga zasluženo bio u Hagu, izašao i nastavio da bude ono što je vazda i bio: cirkus. A ja ne volim cirkus – kao u filmu “It” mislim da su klovnovi u stvari jezivi.

 

3) izborna lista  "Ivica Dačić - Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)"

Palma je bio Arkanov partijski saborac a sve što ima ikakve veze sa Arkanom za mene predstavlja samo dno ljudske kace. Smatram da je ovaj “čovek” bio nešto najgore što je ovaj prostor podario čovečanstvu, a činjenica da se njegova Crna udovica i njena estradna dečurlija ovde i dalje uvažavaju dokazuju kolika je Srbija etička i moralna deponija.

Dačić je u jednom momentu imao šanse kod mene, kad je skidao Nedića iz Skupštine Grada i isterao tvrdokornije Miloševićevce iz stranke tada bilo je naznaka da možda želi da reformiše partiju u neku pravu levicu. Ah, još jedna stranputica. SPS je još jedna Putinova ispostava u ovoj zemlji i direktan krivac (pored FSB frakcije u SNS) što se i dalje sedi na dve stolice. Izvini Ivice, ali NATO je moj separe.

 

4) izborna lista "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)"

Da parafraziram Bećkovića “ostaci zaklanog DS-a” mi se trenutno čine poželjnijim no ikad. Iako je Šutanovac pobednik tranzicije na zelenim pašnjacima u društvu je percipiran kao američki kadar, znam da voli SAD a samim tim mi je blizak. Tako bih mu i zažmurila na koji tenderčić ili privatizacijicu. Živković takođe nije bio imun na de-es viruse, ako je verovati medijima. Ne zaboravimo ni da je onoliko ulupao DS kad je preuzeo kormilo 2003. nasukavši nas sve u čelični Koštuničin zagrljaj. Oprostiću im sve, i pokušaću da budem Supermen, međutim iza ćoška vreba NAJVEĆI problem ovih izbora – Boris Tadić. Mislim da je sve što je vezano za Tadića i period njegovog šizo-mandata (vreme kohabitacije sa DSS, pa pomirenje sa SPS, uz istovremene koalicije sa LDP) ubedljivo i bez premca najpakleniji tektonski poremećaj koji je Srbija ikad doživela. Politika “i Kosovo i Srbija”, barikade na Jarinju, besramno bogaćenje tajkuna tada vladajućih stranaka ali i njihove rodbine, pulena, kurtizana. Onda “Vuk Jeremić u politici” odnosi sa Crnom Gorom, njegov kabinet savetnika, cenzura medija koju je Vučić kopipejstirao…Nepopravljivo, neoprostivo, sramotno.

 

5) izborna lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik"

Ovaj ortak se fotkao zagrljen sa Veselinom Šljivančaninom i nije ukapirao da tu nešto nije u redu? Dalje.

 

6) izborna lista Grupa gradana "Šta radite bre - Marko Bastać"

Stanujem na Starom gradu pa mi je Bastać eto predsednik opštine, mesto koje je zaposeo time što je bio na listi DS. Nisam glasala za njega na lokalnim izborima (u stvari, ja nikad u životu nisam zaokružila DS na listiću) ali su “pristojna gospoda” (PG) u komšiluku bili konsternirani time što je Bastać maltene odmah ušao u najširu koaliciju koja je podrazumevala i SRS.

I tako, priđu meni PG da me pitaju kako je to njihov ljubljeni DS već na prvoj Skupštini započeo seks sa “šešeljevcima”? Plus je Markoni na listu stavio i članove svoje familije, bez ustezanja? Nisam znala odakle da krenem, jer momka ne poznajem, ali je jasno da je tu izgubio dobar kolač pristojnity biračke baze, što je i dalje bitan faktor na Starom Gradu. Ne vidim da je Bastać uradio nešto bog-zna-šta na ovoj opštini, imamo i dalje problema sa bukom iz kafića na gornjem Dorćolu. Nadležnosti žongliraju na liniji Grad/Opština ali vidim da je gladan moći bez neke preterane harizme.

 

7) izborna lista "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate"

Divna tema. Dveri su nacoši i o njema ne bih trošila reči, ali Radule… Mislim da je ovo, iako najodvratnija, ujedno i najotrežnjujuća koalicija za ovaj izluđeni, izmanipulisani, umorni, nadraženi narod. Realpolitika u svojoj metastazi: sve što je Srbija posejala od 1987. sada žanje baš ovom i ovakvom koalicijom.

 

8) izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije"

Ovo su “praaaavi, staaaari” DSS-ovci. Uvek sam smatrala da je DSS jedina ideološki potpuno čista stranka na ovim prostorima i da kod njih nije bilo flertovanja sa time da budu manje desno zbog nekih đinđuva i par fotelja. Oni su na svoju stranu u vreme kohabitacije prebacili i DS i SPS pa i sve ostale strančice: partijske mačke su se javnije ili tajnije očešale o tamnu stranu Sile i uzele pomalo medenih kolača od ove salonske desnice (to su oni kojima nije smetalo što je Milošević vodio ratove, već što ih nije dobio i što nije dovoljno pobio). Voja, Ljilja, Nikita su sedeli u kabinetu, vračali funkcijama - ispred se čekalo kao da se deli džabe, a kad dovoljno dugo gledate u DSS ambis i on počinje da gleda u vas. To najbolje zna DS.

Kao i uvek, preskočiću ovu zonu sumraka.

 

9) izborna lista "Zelena stranka Srbije"

Nemam dovoljno informacija o ovoj stranci. Aktivna sam na društvenim mrežama a oni tu nemaju prisustvo. Ako žele da nas zainteresuju za svoj program, moraju da nam se obznane.

 

10) izborna lista "Beograd ima snage - Zavetnici"

Sve što bih prokomentarisala i metode koje bih primenila su utužive.

 

11) izborna lista  "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!"

Fun fact: u slučaju ove liste manji mi je problem Đilas (a ko me poznaje zna koliko sam u vreme njegovog vakta bila protiv Dragana, možda ne kao Pera Luković ali sam bila baš protiv). Sa ove vremenske distance gledano, a pogotovo u odnosu na fontanu na Slaviji i ostale gorenavedene gadosti, onaj most je lep. Ne praštam mu uobraženost, bahatost, Rome i homofobiju.  Ali, i od goreg ima gore… U kadar ulazi Vuk Jeremić. Posle Borisa Tadića moja najomraženija ličnost u post-petooktobarskoj Srbiji. Šta reći a ne zaplakati i kako “sačuvati minimum dostojanstva” u ovom tekstu. Vuk personifikuje sve najgore i to zato što je on MOGAO da bude drugačiji. Njemu su platili dovoljno internacionalnog obrazovanja da ne mora da nabija svinju na kolac u UN, da ne mora da ruši stolove kad pobedi Đoković, da ne mora glupo da tvituje. Ali, očigledno je ta neka kulovija jača od svih tih blagoglagoljivih američkih profesora koje je slušao… Možda nije bio popularan u srednjoj pa se sada sam leči, ne znam uzroke, ali je pre-stra-šan. Ovde bi Frojd imao posla. Ili možda Jung, Ajin deka:)

 

12) izborna lista "Inicijativa Ne davimo Beorgad - Žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović"

Ruka mi sama kreće ka zaokruživanju kad čujem Dobricu i Kseniju da pominju “vraćanje mesnih zajednica” što potpuno podržavam jer se MZ vremena sećam sa setom. Prstić se hvata za olovku kad vidim da je na listi jedan od najpametnijih, najsimpatičnijih i najduhovitijih ljudi ikad – Ivan Velisavljević. Ivan i ja smo bili kolege, sarađivali smo na radijskim emisjjama i stvarno bih rado glasala za njega. ALI. Na ovoj listi je i neko društvo koje je žarilo i palilo u kulturi u Mordor-vreme Demokratske stranke, čega se takođe sećam, ne sa setom baš naprotiv. S obzirom da su moje primedbe na ovu listu male, apelujem da svi koji čitaju daju glas broju 12. Ja sam prestara da bih bila saučesnik u bilo čemu što mi ne odgovara 101%.

 

13) izborna lista "Ruska stranka - Mile Milošević"

Putinova Rusija je najveća opasnost za Srbiju, ako ne računamo udar meteora koji bi zbrisao čitavu populaciju u par sekundi. One koji rade na tome da Srbija postane ruska gubernija su protivnici naroda i sa njima bih postupila kao što je to učinio Josip Broz Tito na Petom kongresu a posle rezolucije Informbiroa 1948.

 

Potpise podrške prikupljaju:

14) Liberalnodemokratska partija

Možda se ovaj komentar najviše čeka, ali ja sam vaspitana tako da ne serem tamo odakle sam jela (moja baka je taj princip drugačije formulisala, ali da se ne ženiramo).

Podsećam u stranci sam bila od njegog osnivanja pa narednih sedam godina.

Na gradskim izborima 2012. a procenom Jovanovića, LDP nije kandidovala osobu koja bi bila kandidat za gradonačelnika. Argument je bio da se “gradonačelnik ne bira na izborima već ga bira Skupština grada”. Tačno. Međutim nedostatak jednog kandidata koji bi elokventno prevodio kampanju (a Žarko Korać je recimo bio odlično rešenje) je među biračima stvorio konfuziju. Znajući da već postoji saradnja između DS/LDP na svim nivoima vlasti, mnogi birači su na listi za Grad zaokruživali Đilasa/DS a na opštinama i Republici LDP. Đilas je u tom momentu imao nezamislivih 47% podrške biračkog tela u Beogradu i taj sjaj je mogao da se smanji samo protivkandidatom koji bi bio sve što nije on: nekim ko bi bio odmeren, otvoren prema Zapadu, pravima manjina, tolerantan. Nekoliko stranačkih ljudi je ispunjavalo ove parametre, ali na žalost nije bilo nikoga da čuje sugestije.  

Fokus grupe su takođe jasno pokazivale na jaku tendenciju da dođe do ove zbrke a poslednja šansa da LDP razjasni kako NE podržava Đilasa za gradonačelnika bilo je sučeljavanje Čedomira i Dragana u “Utisku nedelje”. Posle ove emisije (iz koje je Đilas izašao kao apsolutni pobednik) proces je bio nepovratan – LDP-u je nedostajalo oko 3000 glasova za cenzus. Time što ova mala stranka nije ušla u Gradski parlament Đilas je izgubio sigurnu većinu za koaliciju, vrlo brzo je smenjen a na njegovo mesto je došao Siniša Mali.

Na listi koja te godine nije prošla cenzus ja sam do par dana pred izbore bila na trećem mestu. Tokom “mentalnih noćnih polucija” pozicije na listama su počele da ševrdaju, pa je moje ime u finalnom bingu bilo deveto. Po izlasku mnogih uglednijih članova i osnivača došlo je i do sumanute  metodologije vladanja: poslednjih godina bili smo svedoci nejasnih kadrovskih i poslaničkih rešenja, protežiranja “zaslužnih” mediokriteta… Stranku kao da su vodile sekretarice i oportuni dizelaši, tatini besposličari. Sve ovo mi je zgadilo poslednju organizaciju u Srbiji u koju sam iskreno verovala. Ti wannabe udbaši koji su spletkama pokušali da naprave uravnilovku, da me uvuku u svoj narativ droljica i batica, naveli su me da na kraju i sama ne glasam za listu na čijem sam bila vrhu.

Od tog vremena stigle su nove veverice, pojedini su pobegli, drugi se presvukli i sad su to kao nova lica. Moja stara eldepeovska ruka je ostala dužna da podeli par vaspitnih, mada neki ljudi su sami sebi najveća kazna.

 

15) Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Monarhiju razumem još manje nego cirkus. Svako "nasleđivanje" titule i statusa, samo zato što si se ispilio u porodici čiji su pradrevni preci bolje odrubljivali glave od drugih u srednjevekovnim klanicama za parče zemlje ili kris-kros ženidbama, pa to je zaista bizarno. Imajući u vidu civilizacijsko nasleđe Francuske buržoaske revolucije a živeći u vreme jednog Elona Maska ili Stiva Džobsa, monarhiste smatram za blago uvrnute ljude bez kontakta sa realnošću. Kratak presek mog stanja, za one koji nikad nisu čitali tekstove u kojima spominjem familiju:  Baba i deda u Crnoj Gori su bili prvoborci, partizani i komunisti. Ovi u Beogradu su takođe bili komunisti, Jevreji Bundisti, osnivači NRPJ, ekipa sa Mošom Pijadeom. Jedino je baba kukala za Francom Ferdinandom koji zaista jeste dao velika prava Jevrejima u Austro-Ugarskoj monarhiji i smatrala je njegovo ubistvo velikim gubitkom i tragedijom (slažem se). Ali tek ove domaće "dinastije" komifo Karađorđevići su mi mentalno toliko daleko, čak ne znam koji folder da ih stavim. To je kao da neko u stanu kuva škembiće. Degutantno, nije košer, sve u svemu bljak. Ljudi, saberite se. (Politička i prosvetiteljska uloga pojedinih članova loze Obrenović je nesporna, zato su ih ovi divljaci i zatrli, but of course).

 

16) Stranka pravde i pomirenja - Muamer Zukorlić

Listu predvodi moj prijatelj i nekadašnji stranački saborac Nenad Prokić koga cenim. Opet, ova kombinacija mi nikako nije jasna: ne shvatam zašto bi verski lider čija je baza u nekom drugom gradu kandidovao listu u prestonici, osim da se sprema za parlamentarne izbore što je legimno. Jednačina sa suviše nepoznatih.

 

17) Luka Maksimović - Beli Preletačević

Luka je bio hit prošlih izbora kad sam takođe apstinirala. On je kao neka šaljivica šaljiva, neki šeret – opanci, hipsteri, milenijalci… Ne mogu da razmišljam o tome da li je Vučićeva lutka na naduvavanje ili autentični blesavko, iskreno ni ne interesuje me.

 

18) Ni za koga – Jelena Đurović

Ovo je lista kojoj ću dati svoj glas. Sve mi odgovara kod liderke ovog pokreta, i njen stav i njena ideologija i rešavanje problema vrtića, GSP-a, vodovoda… Jelena je frontmenka koja nam je potrebna, obožavam je, genije, pametnica, prelepotica, kraljica, lep pozdrav.


WORD ARHIVA

Putopis iz Černobila - Povratak u prošlost, odlazak u budućnost

Jelena Đurović ned 28. juli 2019.
Deo ovog teksta objavljen je na portalu BalkanInsight . Moja poseta Černobilu je, kako kažu Englezi, „savršena oluja“ sticaja okolnosti. Naime, bila sam pozvana na konferenciju u Kijev sredinom maja a to je koincidiralo sa početkom emitovanja hit HBO serije. Nije bilo dileme, otićiću na jednodnevnu ekskurziju u Zonu i snimiću video prilog za svoju emisiju o filmskim i TV novitetima.

Najbolje serije 2018: Baptisms of Fire

Jelena Đurović ned 13. januar 2019.
Napomena: U ovom tekstu ću pominjati serije koje su PREMIJERNO prikazane 2018. godine - ipak na početku moram da se osvrnem na epsko i epohalno finale kojim se nisam dovoljno pozabavila u TV retrospektivi u emisiji MondoPop . Ništa nije moglo da nas pripremi na najbolju epizodu u istoriji moderne televizije… ”The Americans” su počeli sjajno, onda su se poslednje dve sezone vukli kao

Najbolji filmovi 2018: Infiltrate hate.

Jelena Đurović sub 5. januar 2019.
Konačno je došlo vreme da i u pisanoj formi ispoljim zadovoljstvo filmskom 2018. godinom. Moja je promišljena i brižljivo kurirana lista, ali opet samo subjektivni osećaj filma , što je i moto emisije MondoPop. Treba naglasiti i da nisam uspela da pogledam tri filma za koja pretpostavljam da mogu da nađu svoje mesto na TOP 10: “Vice” Adama Mekeja,

Balkans: “Antisemitism 2.0” in the light of Historical Revisionism and Prague Declaration

Jelena Đurović sub 3. novembar 2018.
This speech was given at the Second Moscow International Conference on Combating Anti-Semitism, Racism and Xenophobia “Protecting the Future ” , October 2018. Godwin’s Law “on speed” Two weeks ago, the cover page of a pro-establishment Serbian daily, displayed a photograph in which Milo Đukanović, president of neighbouring Montenegro, is photoshopped to look like

Od Mezimice do nahočeta

Jelena Đurović ned 23. septembar 2018.
Najnoviji filmski skandal se donekle tiče onoga čime se bavim kao autorka zabavno-filmske emisije MondoPop na portalu MONDO, pa ću zato pokušati da raščivijam sve podatke kojima trenutno raspolaže javnost, pretežno kroz polemike na Fejsbuku i senzacionalističke tekstove. Zaplet: najproduktivniji i najkomercijalniji srpski scenarista Dimitrije Vojnov napisao je akcioni-vendeta film “Mezimica” a u krajnj

Baba Vanga o Emmy nagradama

Jelena Đurović pon 17. septembar 2018.
Noćas prvi put gledam dodelu Emmy nagrada od kako sam se početkom ove godine samoproglasila za TV i filmsku kritičarku. Jer što bi moja baka kazala, "sve ti je to do stava". Daću vam popularan primer: recimo Vulin misli da je skroz okej ministar i ima takav stav, a 87% ljudi koji se pojavljuju u domaćim serijama smatraju za sebe da su glumci...Molim lepo, zašto ja ne bih bila kritičarka? I tako i bi. U nekim emisijama MondoPop s

Oskari 2018: Da li je Ljigava Amfibija stala na put mojim lepim željama?

Jelena Đurović sub 3. mart 2018.
Na samo smo 48 sati od jubilarne devedesete dodele tzv. “zlatne statuice”. S obzirom da sam se detaljno a zbog MondoPop emisija bavila nominovanim filmoma, evo moje kladionice šta će biti u nedelju. Sledi i lista onih ostvarenja koja se meni najviše dopadaju, i za koje bih glasala da me neko pita. Na žalost, “Oblik vode” je naprasno postao “Lepa brana” koja je sasekla krilca “slatkim grehovima” kao &sc

NAJBOLJI FILMOVI 2017: What am I to you?

Jelena Đurović čet 4. januar 2018.
Protekla godina nam nije donela previše epohalnih filmskih naslova, a linija koja odvaja ono što gledamo na televiziji i u bioskopu definitivno postaje sve tanja. Svi filmovi sa liste a koji nemaju mnogo specijalnih efekata mogu da se gledaju i na manjim ekranima. Termin “TV film” više ne predstavlja nešto pežorativno, naprotiv. Primer nultog/najboljeg sa liste upravo potvrđuje ovaj trend, ali hajde da krenemo od lakšeg ka težem… 19. Wonder Wom

TELEVIZIJA U 2017: This is the water and this is the well

Jelena Đurović ned 31. decembar 2017.
Šta je to najbolje što sam doživela u toku 2017. godine? Putovanja? Ljubav? Uspesi? Druženje? Zdravlje? Pokloni? Greška. Odlazeću godinu ću pamtiti po seriji, a pogotovo osmoj epizodi Twin Peaks: The Return. Kao što je promenio tok televizije pre 25 godina i uticao na sve što će uslediti (pa i na većinu serija sa ove liste) Linč je ponovo postavio lestvicu na teško dostupnu visinu. Twin Peaks: The Return je VIŠE nego &scaro

Toma Vasić i spektakularni debakl - Od The Room do The Disaster Artist

Jelena Đurović uto 12. decembar 2017.
Dok se široke narodne mase širom sveta lože na premijeru nove iteracije Star Wars, filmski sladokusci sa nestrpljenjem očekuju “čedo” Džejmsa Franka “The Disaster Artist”. Ovaj film je premijerno prikazan pre dva dana, ima 92% pozitivnih kritika na agregatoru “Rotten Tomatoes”, nominovan je za

Instrument istine

Jelena Đurović pet 1. decembar 2017.
“I was never crazy about Hitler... If you stand on a soapbox and trade rhetoric with a dictator you never win... That's what they do so well: they seduce people. But if you ridicule them, bring them down with laughter, they can't win. You show how crazy they are.” Mel Brooks U mnogim analizama Ekoovog romana “Ime ruže” (čija je srž nepostojeća Aristotelova Druga knjiga Poetike , posvećena komediji i smehu) možemo pročitati zašto je i

Novi izbori: Traži se stranka!

Jelena Đurović sub 18. novembar 2017.
Iako nisu raspisani parlamentarni izbori, beli dim iz Centra Sava oglasio je novu mogućnost, i to da se ispoljimo na biralištima u Beogradu. Svoje biračko pravo ostvarujem upravo u glavnom gradu Srbije, pa tražim nekoga za koga bih glasala…Popisala sam uslove koje mora da ispuni moj politički udvarač ili đuvegija. Napomena: Sve tačke su podjednako važne i nema pregovora, nema “daj samo malo da uđe, nećeš ga ni osetiti”. Ili sve ili ništa.

2017: Leto u bioskopu

Redakcija ned 16. april 2017.
Od šezdeset naslova koje IMDB preporučuje kao potencijalne hitove leta 2017. godine, mi izdvajamo desetak za koje verujemo da će biti i ponajbolji. Lista je sastavljena po nivou neizdrža i jedvačekanja da se pojedini filmovi konačno pojave. Di

"Ne zovite mene, ne ne ne ne zovite me" ili Zašto neću ni na kakve proteste?

Jelena Đurović sub 18. februar 2017.
Da razmaglimo situaciju na samom startu: ja sam uljez. Ne zato što sam tako htela, nego zato što je tako ispalo. U Srbiji poneki znaju da sam aktivista za jevrejska pitanja, da pišem o antisemitizmu, revizionizmu, postujem o Bliskom Istoku. Ipak, sumnjaju sam Jevrejka jer se prezivam Đurović a mene mrzi da objašnjavam pravila koja mogu da se nađu na prvom

LJUBAV ČUVAM ZA KRAJ: FILMOVI 2016.

Jelena Đurović čet 19. januar 2017.
I sada, kad su se svi iživeli i ispoljili vreme je da i ja isplasiram svoju listu najboljih, najzanimljivijih i najduhovitijih ostvarenja sedme umetnosti. Zašto objavljujem spisak posle svih? Jednostavno, neke od favorita nisam uspela da vidim na vreme, a postojao je dobar vajb da će očigledni zicer uleteti na sam vrh liste (što se naravno dogodilo). Mogu samo da pretpostavim da “La La Land” i ne bi bio na popisu, dok je “Manchester By The Sea” i dalje u limbu, sve zavisi sa koliko patetike

Jesen samuraja - Suočavanje s prošlošću

Jelena Đurović čet 6. oktobar 2016.
Pobeđen životom i posramljen neuspehom glavni junak se vraća u svoj rodni grad i tamo ga ne čeka niko. Tako otprilike počinje odličan film “Young Adult” Džejsona Rajtmana kao i popularna serija “Bloodline”. Posle špice koja je audio-vizuelni omaž filmovima iz osamdesetih godina prošlog veka, upoznajemo našeg junaka Vladicu (Petar Strugar). On je sklon dobroj

Svi moji TV muškarci: Saša Baron Koen

Jelena Đurović pon 1. avgust 2016.
Pravila ljubavne igre u vezi sa našim filmskim i TV simpatijama se menjaju kako vreme odmiče. U moderno doba naizgled očigledni "kandidati" na koje se svi lože ponekad su zapravo samo dobro snimljenje ljušture koje izgovaraju scenario. Kad se glumac pojavi u civilu, vidimo otromboljeno škembe i ćelu. Pogledajte Di Kaprija. Iako je na svim listama najpoželjnijih muškaraca današnjice, on se polako pretvara u Džeka Nikolsona. Nažalos

INTERVJU Jelena Đurović: Između Beograda i Podgorice

Krsto Lazarević za "Judische Allgemeine" sub 9. juli 2016.
IZMEĐU BEOGRADA I PODGORICE Jelena Đurović se bori za ljudska prava i protiv istorijskog zaborava Kao jedanaestogodišnjakinja Jelena je, kao obaveznu lektiru u školi, morala da pročita knjigu jugosovenskog pisca Ive Andrića “Na Drini Ćuprija”. Jedan od upečatljivih likova u knjizi za koju je Andrić dobio Nobelovu nagradu je Lotika Celermajer, Jelenina je čukunbaba. Kada je od svoje majke to saznala, postala je svesna svog jevrejsk

Svi moji TV muškarci: Foks Molder/Henk Mudi

Jelena Đurović ned 3. juli 2016.
Ovo je uzbudljiva i na momente neverovatna priča o glumcu Dejvidu Dukovniju, koji je toliko zgodan, pametan i talentovan da je tokom 2008. godine morao da ode na kliniku za odvikavanje od seksa. Dejvid više nije znao šta će sa svim kvalitetima kojima ga je genetika obdarila… Da, i takva klinika postoji - ako vam treba, slobodno na pretraživač, pa nađite sebi lek. Ipak, vratimo se na početke moje i Dejvidove veze koja je počela 1993. godine, kada je Dejna Skali (Džilijan Anderson) prvi

AgitPop Brexit Soundtrack

Redakcija ned 26. juni 2016.
Koje pesme slušati uz novonastalu geopolitičku situaciju u Evropi? Evo naših predloga (iako su se mnogi svetski mediji trudili smatramo da je naša lista ponajbolja... :) Thomas Dolby - Europa and the Pirate Twins Here I go again on my own - Whitesnake

Svi moji TV muškarci: Džek Bauer

Jelena Đurović uto 31. maj 2016.
Kifer Saterlend bi bio jedan od glavnih glumaca u filmu o mojim tinejdž godinama. Iako nikada baš "pravilno" lep, nikada crn i visok, bilo je nešto u njegovom glasu, stavu i stilu glume što je privlačilo nas, šiparice. Ne zaboravimo pedigre: otac mu je Donald, fenomenalni umetnik koji nam se svima uvukao u noćne more filmovima kao što su "Dvadeseti vek" "Invazija telokradica" ili "Sjaj i beda Holivuda"... Od oca na sina je pre&scaro

Proleće je stiglo u moj grad ili Zašto neću da glasam za…

Jelena Đurović uto 19. april 2016.
Na biračkom sam spisku crnogorske nacionalne manjine. U Crnoj Gori obavljam funkciju potpredsednice Jevrejske zajednice. Život mi se odvija u koferu, između Beograda i Podgorice ali sam dobar deo godine i van Balkanskog poluostrva, nekim trećim poslom. U Srbiji već dugo samo spavam, retko čitam domaće novine a televiziju sam poslednji put upalila kad je Beba Popović gostovao u “Utisku nedelje” (i to zbog Bebe, ne zbog “Utiska”). Sticajem okolnosti, iako dan posle ponovo idem u Titograd, biću fiz

Svi moji TV muškarci: Mr. Big

Jelena Đurović ned 17. april 2016.
Nikad nisam bila “Seks i grad” devojka. Preduslov za opštenarodnu identifikaciju koji je usledio već posle par epizoda bila je jednostavna ljudska druželjubivost i “ženska ekipa” koja je zaštitni znak ove serije. Avaj, neke od nas nismo imale ni slično društvance sa kojim smo delile dobro i zlo, menjale haljinice i mladiće, glasno razgovarale o seksu i razmnožavanju, svađale se dramatično i emotivno mirile. Bila sam usamljenica od

World Jewish Congress welcomes jailing of Radovan Karadzic for crimes against humanity

WJC čet 24. mart 2016.
International Yugoslavia Tribunal sentences former Bosnian Serb leader to 40 years in prison World Jewish Congress welcomes jailing of Radovan Karadzic for crimes against humanity NEW YORK – World Jewish Congress (WJC) President Ronal

Svi moji TV muškarci: Džordan Katalano

Jelena Đurović ned 6. mart 2016.
Kler Dejns je sa samo petnaest godina tumačila lik Anđele Čejs u "My so-called life" (MSCL). Tek onda je postala Julija za Dikapriovog Romea a mnogo godina kasnije Keri Metison u "Homeland". Anđela je bila tinejdžerka sa kojom se nije bilo lako identifikovati. Zato je serija "Moj takozvani život" ostavila snažan utisak i stekla kultni status. Prvi put su naši TV junaci malo promišljeniji, imaju svakodnevne, obične poteškoće

Ego kroz Ekov eho

Jelena Đurovic sub 20. februar 2016.
Kad sam bila mlađa, pisala sam knjige. Danas pišem kratke priče (pogledati rubriku "642" ). Moj prvi roman "Kraljevstvo" objavljen je 2003. godine i prošao je relativno nezapaženo. I dalje smatram kako bi bilo zanimljivo da napravim reizdanje, što ću jednog dana možda i učiniti. Realizaciji ovog plana sam bila najbl

Svi moji TV muškarci: Dilan Mekej (Beverli Hils)

Jelena Đurović pon 8. februar 2016.
Serija "Beverli Hils 90210" je morala da se gleda na vreme ili da se ne gleda uopšte. Stariji su se žalili kako je je to treš, "američko ušećereno smaranje". Mlađim tinejdžerima nije bio dovoljno zanimljiv zaplet koji je kombinovao ljubavne zavrzlame između onih koji imaju mnogo para i onih koji ih imaju još više, uz lažne trudnoće, SIDU, a sve u skladu sa nenapisanim sloganom "I bogati plaču". O, sreće!

Alive.

Jelena Djurovic sub 30. januar 2016.
“Oh really?! And how was it?” – I get this question from none of my friends when I say that I’ve visited Auschwitz-Birkenau concentration camp. “I went to Auschwitz” On the other side of the table is just silence, a distracted stare. My usually bubbly friends now seem like the people who don’t know what they are allowed to say, or how to behave. “I deal with that every day”, I continue. “You can ask whatever you want.” Nothing. No

Živ.

Jelena Đurović sre 27. januar 2016.
27. januar - Međunarodni dan sećanja na Holokaust “E stvarno! I kako je bilo?”, ovo ne pita me niko kad kažem da sam pre nedelju dana posetila Aušvic-Birkenau koncentracioni logor. “Išla sam u Aušvic”. Sa druge strane je ćutanje, najčešće zbunjeni pogled sagovornika koji se našao u situaciji da ne zna šta sme da kaže, kako da se ponaša. “Bavim se time svaki dan, poznajem i neke prež

Svi moji TV muškarci: Agent Kuper iz "Twin Peaks"

Jelena Đurović ned 17. januar 2016.
Početak kraja života u Jugoslaviji obeležilo je jedno ubistvo i to u američkoj provinciji. Tog februarskog jutra njeno beživotno telo, umotano u plastiku, nađeno je u ledenoj vodi. Blesavi ali dobrodušni Pit Martel zove šerifa Trumana i izgovara pet reči koje će zauvek promeniti televiziju: “She’s dead. Wrapped in plastic”. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cymp70Jn1UE" framebor

Svi moji TV muškarci: Adam iz "Dinastije"

Jelena Đurović pet 18. decembar 2015.
Priznajem, lako se zaljubljujem i pamtim sve svoje simpatije, sve momke pa čak i muževe. A imala sam nekoliko stvarno ozbiljnih veza i vežbala kako njihova prezimena pasuju uz moje ime: Jelena Mekej, Jelena Brigs, Jelena Kuper, Jelena Kol… I dok su se druge devojčice delile na ljubiteljke bendova Duran Duran ili Wham! ja uvek bila prilepljena za TV, čekajući novi nastavak serije koju sam u tom momentu pratila. Zrelost ne utiče na emotivni pristup onoga što prat

Jelena Djurovic: "You cannot be half pregnant. The same goes for being Jewish"

WJC pet 20. novembar 2015.
Originally published on worldjewishcongress.org on 19 Nov 2015 Meet Jelena Djurovic: Journalist, local politician in Belgrade and vice president of the Jewish community in Montenegro. She commutes between Belgrade, Serbia and Podgorica, Montenegro and wears all of her professional hats with diligence and expertise. She is a pillar of the Balkan Jewish community, but like

Svet kakav zaslužujemo

Jelena Đurović sub 26. septembar 2015.
(Tekst objavljen u TV dodatku dnevnog lista "Blic") Druga sezona serije “Pravi detektiv” (produkcija HBO) bila je možda najočekivaniji televizijski događaj u ovom veku. O podeli se raspravljalo mesecima, a kad su se u prvom glumačkom ešalonu pojavila imena Vinsa Vona, Rejčel Mekadams, Kolina Farela i Tejlora Kiča uzbuđenje fanova je dostiglo vrhunac. Nik Picolato, scenarista i glavni kreator želeo je da ostane osnovno kreativno uporište, dok bi se zaplet serije, glumci i reditelji

Jelena Đurović za Pobjedu: "Posle raspada Jugoslavije vratila sam se otadžbini"

Dragan Banjac - Pobjeda sub 5. septembar 2015.
Intervju objavljen u "Pobjedi" 21. juna 2015. godine Diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti (Pozorišna i radio produkcija) i devedesetih radila na nekoliko pozorišnih projekata, ali „zbog korupcije i nepotizma” brzo napušta teatar. Prvi roman, “Kraljevstvo” objavljuje 2003. godine. Usavršava se iz oblasti novinarstva a sa grupom kolega pokreće (2008) prvu nezavisnu internet radio stanicu u Srbiji Novi Radio

Van Morrison - TOP 15

Redakcija pon 31. avgust 2015.
Povodom 70 godina od rođenja Vana Morisona, AgitPop predlaže listu TOP 15 naših omiljenih pesama ovog genijalnog muzičara. Napominjemo i da pod obavezno preslušate kompletan album “Astral Weeks” ako to do sada nikada niste učinili. Pesme smo poređali redosledom od petnaeste ka prvoj i najboljoj, ali počinjemo obradom koja je zapravo van (Van:) konkurencije. U pitanju je numera koju je napisao Bob Dilan, a Morison ju je otpevao sa svojim bendom Them. O njegovoj interpretaciji Dilana su se izjasnili kritičari...

Eurovizija - najbolji tvitovi

Redakcija pon 25. maj 2015.
Albanija nama dva poena mi njima kosovo — D'NUTELLA BURSACE (@VanjaBursac) May 23, 2015 Jel moze diskvalifikacija zbog strejt poljupca — Homo Navijac (@GejHuligan)

Intervju - Aleksandar Maćašev

Redakcija sre 1. april 2015.
Chromapost je ongoing nano-blogging projekat Aleksandra Maćaševa , dnevnička forma gde autor na kraju dana izabere boju koja bi po njemu najbolje sumirala taj dan. Prvobitna jednostavna vežba se vrlo brzo razvila u ambiciozan projekat. Aleksandar je od fundusa skupljenih boja počeo da pravi najrazličitije umetničke derivate. Jedan od najambicioznijih zahvata je bila 100 met

Festival tolerancije u Beogradu

Redakcija sre 5. novembar 2014.
Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, a do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju. Program festivala se sastoji od tri celine, filmskog, izložbenog i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji tvit na temu tolerancije. U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Svečano otvaranje festivala je u četvrtak,

MAHAR 2014.

EAJC pet 31. oktobar 2014.
Jewish Forum in Montenegro The conference "Machar" ("Tomorrow"), organized by the Jewish community in Montenegro, member of the Euro-Asian Jewish Congress (EAJC), took place in Budva on October 23-26. The event was held under the patronage of the EAJC. The conference brought together over three hundred participants representing Jewish communities of five countries: Albania, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Croatia and Montenegro. The forum was attended by the EAJC deleg

Edit-a-thon u Muzeju primenjene umetnosti

Redakcija sre 15. oktobar 2014.
Muzej primenjene umetnosti organizuje Modni uređvački maraton Edit-a-thon Belgrade, subota, 18. oktobar 2014, 11–18 sati, u Muzeju primenjene umetnosti Muzej primenjene umetnosti , Beograd je jedan od 22 partnera iz 12 evropskih zemalja koje zajednički realizuju trogodišnji projekat finansiran od strane Evropske komisije pod nazivom Europeana Fashion . Ovaj projekat će do marta 2015. godine učiniti dostupnim na portalu

Opasnosti istorijskog revizionizma u medijskim i akademskim krugovima u Srbiji

Jelena Đurović pet 10. oktobar 2014.
(Tekst sa naučne konferencije "Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima" ,Dom Omladine - Beograd. Oktobar 2014) Najavljena sam kao predstavnica Jevrejske zajednice Crne Gore, što je tačno, jedan sam od osnivača ove najmlađe Jevrejske zajednice na svetu. Kako veći deo života živim u Beogradu, članica sam i Jevrejske opštine Beograd. U Crnoj Go

Dangers of Historical Revisionism in Serbian Media and Academic Circles

Jelena Đurović čet 9. oktobar 2014.
(This speech was given at the conference "Representation of the Holocaust in the Balkans, in Arts and Media" , October 2014 - Belgrade, Serbia) I was announced here as a representative of the Jewish community of Montenegro, which is true, since I was one of the founders of this youngest Jewish community in the world. As I have lived in Belgrade most of my

Da pročitate ovaj tekst pošaljite sms na 1003

Agitpop sub 24. maj 2014.
Tračak duhovitosti nije na odmet ni u najtežim trenucima, što je pokazao je Oskarom nagrađeni "La Vita e Bella" - film Roberta Benjinija o tome kako jedan otac pokušava da svom sinu učini život lepšim u nemačkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen. Poplave koje su zahvatile region su probudile osećaj solidarnosti, a mnogi nisu klonili duhom. Evo nekih tvitova koji su nam donekle olakšali ovih teških desetak dana:

“This instrument can teach”

Jelena Đurović čet 15. maj 2014.
U javnosti i na društvenim mrežama se ovih dana vodi polemika koja skoro i da prevazilazi fascinaciju bradatom ženom, brigu zbog potencijalnog smanjivanja penzija i strah od nabujalih reka. Ono što polarizuje Srbiju u proleće 2014. nisu ni četnici ni partizani, večiti derbi, Rusija ili Ukrajina – frikcija se pravi u vezi sa rođendanom radio stanice B92, uz često ponavljanje rečenica “šta oni slave kad se tamo emituje Bulevar” ili “ma nije to više ta stanica, ne slu

Ostalo od Uskrsa

Agitpop pet 25. april 2014.
Tokom uskršnjih praznika, naši omiljeni tviteraši imali su pune ruke posla...Ubrzo potom, zatekla ih je informacija o grešnom začeću para Đoković-Ristić, pa razvod Lima-Jarić, i nova bulažnjenja Dobrice Ćosića i Vladimira Putina. Evo esencijalnih tvitova od prošle sedmice: Za koga pravite o

“Najbolji prodavac koga sam srela”

Jelena Đurović pet 11. april 2014.
Sivo, teško nebo kroz koje se jedva nazire sunce i nema sjaja na morskom horizontu. Galebovi iz pesme Olivera Dragojevića kopaju po kontejnerima. Uglancan ali prljav hotelski kompleks i predominantno ružni i otužni likovi. To je svet Srđana Dragojevića u koji nas on, kao autor filma “Atomski zdesna” uvodi već prvim kadrovima. Muzika sa hotelske terase, amelodična i falš meša se sa zvucima povlačenja vode u klozetu, čestog umivanja, duboko simboličnog “pranja ruku” i mlohavih koitusa bez strasti

Sveti Nikola Tesla?

Agitpop sub 1. mart 2014.
"There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. The human being is no exception to the natural order. Man, like the universe, is a machine...In the course of ages, mechanisms of infinite complexity are developed, but what we call "soul" or "spirit," is nothing more than the sum of the functioning’s o

Antisemitism in the 21st century

Jelena Djurovic pet 21. februar 2014.
( A lecture by Jelena Djurovic given at Limmud Keshet conference, Montenegro, november 2013.) If the Jew did not exist, the anti-Semite would invent him. Jean-Paul Sartre, Reflections on the Jewish Question , 1945. Introduction At the beginning of this lecture, which focuses on contemporary antisemitism as its ma

Antisemitizam u 21. veku

Jelena Đurović pon 17. februar 2014.
(Transkript predavanja koje je održano na konferenciji “Limmud Keshet ex-YU”, Budva, Crna Gora, novembar 2013) If the Jew did not exist, the anti-Semite would invent him. Jean-Paul Sartre, Reflections on the Jewish Question , 1945. Uvod Na početku predavanja, čija je osnovna tema savremeni antisemitizam, htela bih da definišem tri pojma koja ću ko

TRI GODINE AGITPOPA!

Agitpop pon 20. januar 2014.
Danas slavimo treći rođendan... Ovako je bilo 15. januara 2011. kada smo, u društvu najbližih prijatelja, oživeli ideju o news agregatoru ali i mestu na kome će umetnici moći da se čuju, vide i prepoznaju. Tri godine kasnije: Radio emisija AgitPop je na nacionalnoj frekvenciji radija B92 , objavili smo više desetina

Serija rekordne odvratnosti

Agitpop pet 3. januar 2014.
Predstavljamo vam najbolje tvitove o seriji "Ravna Gora", u narodu poznate i kao "Ravna Govna" i "Selo gori a Draža ga pali". Tvitovi su poređani hronološki, od 10. Novembra 2013, a na kraju su nabrojani i svi autori. Danas je petak, i takozvani #ff, “follow Friday” na tviteru, pa vam predlažemo da zapratite ovu vrcavu ekipu, ako ste korisnici pomenute društvene mreže. Kad u "Ravnoj Gori" dođe do bitke prsa u

Agitpop Flatscreen – Filmovi koji su obeležili 2013.

Agitpop pet 3. januar 2014.
Kud svi portali, tu i AP. Naša lista najboljih filmova u protekloj godini podeljena je po segmentima, uz kratka objašnjenja zašto su baš ova ostvarenja našla svoje mesto u AgitPop favoritima. Pojedina dela su prikazana krajem 2012, ali su u distribuciju ušla u godini za nama. Napomena: Filmovi u prve dve kategorije su poređani po nedefinisanom redosledu, dok smo za treću kategoriju bodovali, u cilju proglašenja omiljenog redakcijskog filma ove godine. Napomena dva:

Two years without Christopher Hitchens

Agitpop ned 15. decembar 2013.
Christopher Hitchens passed away on 15th of December 2011. Here are some of his best quotes. We miss you, Hitch. Some photographs (two, four and five) were taken by Jelena Đurović, editor-in-chief of Agitpop.me, during summer of 2013. Wyoming Apartments is an historic apartment building, located at 2022 Columbia Road. George Stephanopoulos, Christopher Hitchens and Dwight D. Eisenhower lived there. Yes or No - Letter B Hitchens addresses a

Smrt u Memfisu

Jelena Đurović sre 29. maj 2013.
POVODOM DESETOGODIŠNJICE SMRTI... (Tekst objavljen 2007. godine) I remember doing nothing on the night Sinatra died And the night Jeff Buckley died And the night Kurt Cobain died And the night John Lennon died I remember I stayed up to watch the news with everyone And that was a lot of nights And that was a lot of lives Who lost the tickets to what they need?...

Stefan Siegel: "Individualnost je sve!"

Jelena Đurović sub 6. april 2013.
Intervju sa Stefanom Sigelom, urednikom i osnivačem www.njal.com Tekst objavljen u magazinu FAAR, proleće/leto 2013. Stefan Sigel, osnivač portala “Not just a label” nije vaš tipični modni urednik. Obučen je relativno neupadljivo, ne govori preglasno i ponaša se diskretno a retko ko bi pomislio da je u pitanju bivši bankar a sadašnji “pigmalion”, koji otkriva nove talente u modnoj umetnosti.

Heroji sa posebnim potrebama

Jelena Đurović pet 5. april 2013.
Tekst objavljen u magazinu FAAR, proleće/leto 2013. * “Everything great in the world comes from neurotics” – Marcel Proust Istorija stvaranja fikcije jeste istorija neuroza, narcisizma i mesijanskog kompleksa. Prometej je bio ludo hrabar kada je ljudima poklonio vatru, svestan da kazna neće biti samo deset po turu…Nastavak je poznat: ovaj Titan je visio na steni godinama, dok su se orlovi naslađivali njegovom džigericom, koja se preko noći obnav

9 pitanja za četiri jahača Tvitokalipse

AgitPop ned 24. februar 2013.
U bespoštednoj borbi za Prvi tvit Srbije , neki su se istakli a drugi poklekli. Kao što znate, pobednica je @lanabudimlic kojoj ćemo naredne nedelje uručiti diplomu da je lepo urami. Srebro i bronzu, kao i počasnu plakete osvojili su @vladimir_mateus, @PEDJAthesandman, @rd_plissken i @good_neighbor. U specijalnom intervjuu koji su dali za AgitPop, neki su otkrili svoja prava imena, dok je Plissken želeo da ostane anoniman. Mateus j

Dobar seks bez orgazma

Jelena Đurović čet 7. februar 2013.
Tekst objavljen 2006. godine, a povodom izlaska romana "Da Vinčijev kod" Dena Brauna. Teorija zavere jedna je od omiljenih tema među svim Srbima, od 7 – 97. Od toga ko je i zbog čega učiteljicino najdraže dete, da li je Skiperka Kenova kći ili ljubavnica, do “večitih” – ko radi za DeBe, ko je mason, ili rotarijanac (šta god da je to). Da se vidici na ovom polju šire a zanimanje produbljuje, dokazuje masa uzbuđenih a samim tim i zajapurenih građana na pro&scaro

Autorska prava i agonija na šamponjeri

Jelena Đurović pet 25. januar 2013.
Ne kupujem novine. Lažem, uzmem jednom mesečno britanski Vogue i Vanity Fair. Kad sam u Engleskoj obavezno i The Sunday Times ali i bilo koji ženski magazin, ako unutra ima dobar poklon. Nije da me ne zanima šta pišu ostali, nego danas sve postoji na internetu, a za resto se pobrinu tomovi “žutila” koji leže po frizerskim salonima i kod manikira. Dakle na taj način postajem omni-informisana: neću da se pravim važna i da na tretmane nosim knjige, u frizerajima navalim na tabloide i žutu štampu i

"Slatki su"

Jelena Đurović pet 18. januar 2013.
Tokom rata u Vijetnamu, manji broj američkih građana svakodnevno se informisao o aktivnostima svoje vojske, žrtvama i nepotrebnim razaranjima. Malo je bilo onih koje je ovaj oružani konflikt baš pogađao, onih koji su osećali moralnu i etičku odgovornost. Za vreme ratnih godina izlazili su na proteste i bunili se protiv umešanosti Amerike u vijetnamski sukob. Neki studenti su tako fizički zlostavljani ( Kolumbija Univerzitet ), aktiv

Tviter zasedanje

Agitpop pet 27. juli 2012.
Za vreme “ekspozea mandatara” Ivice Dačića, ali tokom rasprave koja je trajala dok zora nije ciknula, ekipa na Tviteru je bila prilično inspirisana… Izdvajamo najduhovitije, najpametnije i najbezobraznije tvitove, uz napomenu da zapratite sve one koji su se istakli, a pobrojani su na samom kraju. Naslovna fotografija: Frans Fracken II -"An Assembly of Witches", ulje na platnu, 1607. godina. “Ali kad je pomenuo "sumnjive privatizacije"

Kraj je početak?

Agiipop pet 6. juli 2012.
Rešenje je, najčešće, ono što vam prvo padne na pamet. Tako je bilo i u noći između 20. i 21. maja tekuće godine, kada je Boris Tadić, do tada neprikosnoveni predsednik Srbije, ostao sam ispred govornice u štabu Demokratske stranke. U šoku ili neverici, Tadić je zvučao kao neko kome je dosta svega i kao da jedva čeka silazak sa političke scene. Postojala su samo dva objašnjenja koja su natprosečnom biraču te večeri mogla da prođu kroz glavu – Boris Tadić je izgubio podršku

THE Comeback

Agitpop pon 2. juli 2012.
Ovogodišnji jubilarni, dvadeseti po redu, festival Sziget u Budimpešti, pored impresivnog izbora ostalih izvođača, na svojoj listi ima i najvažniji "ponovo okupljeni" bend. U petak 10. avgusta, nastupaju The Stone Roses, koji su svoj prvi nastup posle više od dve decenije imali u Heaton Parku, u rodnom Mančesteru. 220. 000 karata za tri koncerta, koje su puštene u prodaju krajem prošle godine, prodate su za samo 14 minuta, i zato je odlazak u Peštu jedi

Maskirani osvetnik - opravdano bezličan

Jelena Đurović ned 3. juni 2012.
(Tekst na temu "Faceless", objavljen u jubilarnom, desetom broju magazina FAAR, maj 2012.) “You don't know anything about society, so you don't have the satisfaction of avoiding it.” The Game – David Fincher Facebook – lažiranje životnih rezultata. Twitter – izmišljanje nove osobe, one koja si oduvek želeo da budeš. Mejlovi – mogućnost da kroz “spell check” prikriješ spavanj

Prva godišnjica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Antifašizam, čojstvo i otvoren svijet

Agiipop sub 2. juni 2012.
U Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, uz gostovanje hora “Braća Baruh”, 29. maja je obeležena prva godišnjica Jevrejske zajednice Crne Gore. Događaju su prisustvovali značajni gosti, predstavnici Jevrejskih opština Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici evropskog rabinskog centra iz Brisela. Na početku svečanosti, predsednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari, uručio je plakete za izuzetan doprinos afirmacije Jevrejske zajedni

Eurosong 2012 - Pregled Tviter lige

Agiipop ned 27. maj 2012.
Twitter je bio urnebesno mesto tokom oba polufinala i velikog finala Pesme Evrovizije 2012, a kako neko reče, “ imali smo veliku izlaznost”. Evo najboljih, a autore prezentujemo na kraju, đuture, uz preporuku da ih pratite. PS: Komentari su poređani po zemljama i temama, a redakcija AP nije uređivala gramatiku niti ubacivala č.ć.đ i š. Crna Gora: Ako su Lordi pobedili, može i Rambo Rambo amadeus iznad sebastiana telliera po borat skali n

Autor Tvita godine, @NeverovatniMiki: Ljubitelj Slobodana Miloševića i Demokratske stranke

Agitpop pon 13. februar 2012.
Ko si ti? Reci nam nešto o sebi. Imaš pravo na više od 140 karaktera. Rođen sam na planeti Melmak, negde u okolini sazvežđa Mačje Dlake. Međutim moja planeta je eksplodirala kada su svi njeni stanovnici istovremeno uključili fenove za kosu. Ja sam preživeo zahvaljujući tome što sam tada bio u orbiti Melmaka jer sam obavljao svoju dužnost člana orbitalne straže. Lutao sam kosmosom u svom brodu, sve dokmoji brodski uređaji nisu locirali ovu planetu kao jedno od onih na kojim

Odbrana Beograda

Jelena Đurović sre 25. januar 2012.
Nekad se govorilo: "Sve se sliva u Beograd." U vreme bivše Jugoslavije najveći broj ljudi je, zbog obrazovanja ili posla, dolazio upravo u prestonicu; ovde su opstajali i ostajali, idući Kameničkom ulicom do tada veličanstvenih Terazija i savezne Skupštine. Država se smanjivala - i dalje joj ne znamo granice - a ključna pitanja glavnog grada, njegovog ekonomskog, kulturnog i urbanističkog razvoja ostaju nerešena. Popunjavanje rupa i montiranje kontejnera danas se plasira kao poseban podvig, a sve

Pismo Andreju

Jelena Đurović sub 21. januar 2012.
Andrej, stvarno ne voliš Srbiju! Nema razloga ni da je voliš, ona je za tebe samo susedna zemlja, kao za mene na primer Rumunija, i nemam neki poseban afinitet prema Rumuniji, ali Andrej… nedobog da je Bole opalio u Boriku. Razmisli, zemljače (oslovljavaću te tako, poreklom sam iz Titograda), Bole opali u Boriku - ode Boris, Mile, Irinej... I na vlast dođe ko, Andreje Nikolaidisu? Ko onda menja ove koji sede danas na vodećim pozicijama u zemljama koje se “srpske” zovu? Čemu nas uči smrt Zorana Đ

Lakmus-napad

Jelena Đurović sre 14. decembar 2011.
Disclaimer: ovaj tekst je lične prirode, napisan je u lično ime, na ličnu temu i iza njega ne postoji nikakva univerzalna pouka ili naravoučenije, što je inače preporuka za svako novinarsko obraćanje. Možete ga tretirati kao ispovest, svedočenje, testament ili basnu. Zovem se Jelena Đurović i lična imovina mi se sastoji od stana od 34m2, u kojem živi moja majka. Imam veliku porodicu u Podgorici i tamo nekakvu kuću. Sticajem čudnih okolnosti, koje su suviše komplikovane, moj ude

Ostaje da ostanemo gde smo sad

Jelena Đurović ned 11. decembar 2011.
Uz rizik da podsetimo na Alana Čumaka (za uplate i broj žiro – računa, obratite se na adresu redakcije), ali ovih dana nas muči jedna misao: kako je taj zbrkani tekst, koji su pevali današnji savetnici predsednika Srbije, a napisao Vlada Divljan, u stvari vrlo proročki. Vladajuće strukture se najčešće bude rano, zbog obaveza, možda baš u 05.30h. Ipak, to je uzalud. Da nema nigde nikog, da nemamo kud – to je od petka jasno. Kenozoik, ili “novi život” nije cilj kome se teži,

Ratom

Jelena Đurović sre 7. decembar 2011.
Razočaranje koje je delu moje generacije priredio reditelj Srđan Dragojević može se porediti samo sa stihom iz turbo-folk pesme “Ni takve ljubavi, ni takve izdaje”. Imala sam 17 godina kada sam pogledala film “Mi nismo anđeli”. Mnoge su se devojčice zaljubile u Žiku, mnoge u Koju, poneke, ekscentrične, u Uroša Đurića a ja sam neprekidno gledala TV čekajući da se pojavi On. Reditelj. On koji je u studiju blamirao tada neprikosnovenu Ivanu Bojić, koji je bio poznat panker, završio

Prošlost traje zauvek

Jelena Đurović sre 7. decembar 2011.
Napisano u Beogradu 5. oktobra 2006. - Ponovo objavljeno u Beogradu 7. decembra 2011, povodom godišnjice "Warschauer Kniefall" Vili Brant je možda bio suviše emotivan političar, preveliki čovek i simbol kakvi se retko nalaze u malim sredinama. Zato i ne treba da kukamo i da njemu sličnog ganjamo među našima. Pored toga što je bio prvi nemački kancelar levo od centra posle 40 godina vladavine desnice, čuven je po tome što je pao na kolena pred spomenikom zrtvama p

Danak u krvi

Jelena Đurović ned 23. oktobar 2011.
“The privilege of opening the first trial in history for crimes against the peace of the world imposes a grave responsibility. The wrongs which we seek to condemn and punish have been so calculated, so malignant, and so devastating, that civilization cannot tolerate their being ignored, because it cannot survive their being repeated. That four great nations, flushed with victory and stung with injury stay the hand of vengeance and voluntarily submit their captive enemies to the judgment of the law is one of the most significant trib

O “Tridesetom februaru” i drugim lažima

Redakcija uto 18. oktobar 2011.
U svom najotvorenijem intervjuu do sada Jelena Đurović odgovara na sve optužbe i objašnjava tajne datuma koji ne postoji... Jelena Đurović je spisateljica kojoj je, kako sama priznaje, proza zapravo hobi. Aktivno se bavi novinarstvom a piše “ono što bi sama volela da čita” bez ambicije o velikim tiražima ili mogućnosti da osvoji nekakve nagrade. Zašto je onda ova polu-amaterka predmet našeg intervjua? Jednostavno, ona je urednica portal “Agitpop.me”

Devet pitanja za deveti krug

Jelena Đurović ned 2. oktobar 2011.
Od četvrtka se, "u krugovima bliskim", pričalo kako su u pripravnosti i stare Kobre, i stare Beretke i svi "old boys" u kooperaciji sa novozadojenima. Možda su i Stanišić i Simatović konsultovani, a neko je, sasvim sigurno, otišao i do Ulemeka u keliju, da Cema idejno pomogne u organizaciji, između dva apliciranja hidrogena. Za sve to vreme, naravno, naš DB ne postoji, policija ne postoji, vojska ne postoji a Ministarstvo pravde iskopava Čiču. Spremte se spremte za rehabilitaciju četnici

Such a shame, to believe in escape (Number me with rage...)

Jelena Đurović čet 22. septembar 2011.
U godinama koje su usledile, a posle napada na Sjedinjenje Američke Države 2001, predsednik Džordž Buš je izrekao nekoliko upečatljivih PR rečenica kojima su se potom američki liberali izrugivali do besvesti: “Nema pregovora sa teroristima”, “Ko nije sa nama, taj je protiv nas”, “Our war on terror begins…” Kako vreme odmiče, a približavaju se izbori u Srbiji, Bušove reči više ne zvuče ni glupo ni besmisleno. Rat protiv terora treba da počne. Pitate me, &

Južnjačka uteha

Jelena Đurović sre 21. septembar 2011.
Povodom tužne vesti o razlazu benda R.E.M. - tekst iz magazina CAMP, objavljen u januaru 2005. "I'm going to make whatever it takes, ring you up, call you down, sign your name, secret love, make it rhyme, take you in, and make you mine." REM – Strange currencies – Monster 1994. Legenda kaže da kada je Majkl Stajp (Michael Stipe), krajem sedamdesetih, prvi put ušao u Vukstris

Građani buduće Jugoslavije

Jelena Đurović čet 4. avgust 2011.
Zove me Ronen danas. To je moj drug, jedan od najpoznatijih izraelskih sportskih novinara, baziran je u Budimpešti. Pita me kolika je razlika između srpskog, hrvatskog i bošnjačkog jezika? Da li je to kao američki engleski i engleski engleski? Pitam muža, on je i Englez i Hrvat, on kaže: “Da”. Odgovaram Ronenu da da. Promašili smo se Ronen i ja za dlaku na Sarajevskom filmskom festivalu, a njegov jatak Ari Folman, bio je predsednik žirija. (Intervju za Agitpop sledi, bez ne

"If there is any town this world would be better without, this is it."

Jelena Đurović ned 29. maj 2011.
“Apparently proud of their endeavors, the Scorpios recorded their war adventures, and made it possible to rent the tape from a video store in the Serbian town of Sid, from which most of them came. Needless to say, it is a ghastly document: the Scorpios unload the men from a truck; they beat them and curse their Muslim mothers; the men are terrified, their faces bloody; they lead them up into the woods. Then it all goes fast. The men put up no resistance, for they are exhausted and hopeless. The Scorpios shoot them in the back, o

Life during wartime

Jelena Đurović ned 29. maj 2011.
"U svakoj od zemalja bivše Jugoslavije – evo to je istina ova naša – postoje huligani, smeće, ljudi nezadovoljni životom, nezadovoljni svojim kurcem koliki im je... To su oni koji urlaju na stadionima, prave gluposti po gradovima i to ne samo ovdje nego i u Londonu, svugdje... I postoji normalan mlad svijet koji je zadovoljan sa sobom i sa životom i oni će pobjediti. Ja s

I ja sam nacista (Istorija jednog apsurda u tri i po čina)

Jelena Đurović ned 22. maj 2011.
Vremeplov U maju, 1995.godine, žiri Kanskog filmskog festivala dodelio je Zlatnu palmu Emiru Kusturici za film “Underground”. Na slavljeničkoj žurci, uz trubače i podvrsikivanje, tompus je pušio jedan od najzaslužnijih za ovaj uspeh, Milorad Vučelić. Party se nastavio do duboko u noć, Kusturica je otišao u Pariz, Vučela u Beograd, na svoje radno mesto, podsetićemo, on je bio lični Gebels balkanskom kasapinu, Slobodanu Miloševiću. O čemu je govorio nagrađeni

5

Agitpop sub 21. maj 2011.
Pre pet godina, Crna Gora je postala nezavisna država. Ovaj jubilej bio je povod za tekstove u kojima se uporedno analizira društveno i ekonomsko stanje u Srbiji i Crnoj Gori, ali i za tradicionalnu majsku anticrnogorsku forumašku histeriju. Kako je gnev nad "braćom koja su nas izdala" omiljeni okidač po forumima, diskusije su se rasplamsavale. Umesto zaključaka, prenosimo dva zanimiljiva odgovora - iako je tužilaca je bilo i previše, malobrojna "odbrana" kompetentna:

Drugi obraz ili oko za oko?

Agitpop pet 6. maj 2011.
Povodom ubistva Osame bin Ladena, na Facebooku se vodi prava "bitka" u vezi sa ispravnošću odluke i postupaka SAD. Evo nekih reakcija na naš post o izjavama reditelja Michaela Moore-a. Mateja Rackov draga cako, šta nije jasno u majčinim rečima? slažem se dotičnim u najvećem delu teksta, ali poenta je da ako je pravedno i demokratski roknuti nekog u vugla bez suđenja i rešiti problem, pa bio i on opštemrski bin laden, onda ja ne bih bio deo tekvog sistema.

HRONIKE BEBE NOVAK: Beba u raljama Avala filma

Dimitrije Vojnov uto 12. april 2011.
U ekskluzivnoj storiji, koja je objavljena kao bonus na sajtu romana "Ostrvo prokletih" Đorđa Bajića , Dimitrije Vojnov nam otkriva ko je Budo Đurović, čovek o kome će se tek čuti... Beba je bila potpuno potčinjena na astalu direktora Avala filma Ratka Draževića. Svojim snažnim šakama pritiskao je njene, suknja joj je bila podignuta i gledala je prema vratima stojeći gotovo uspravno dok je Ratko prod

No God up here...

Agitpop čet 7. april 2011.
Iz arhive Agitpop, a u sklopu proslave pedesetogodišnjice Gagarinovog leta u svemir, objavljujemo tekst od 12. aprila 2007. godine Na današnji dan (12. april), pre četrdeset i šest godina, Jurij Gagarin je postao prvi čovek koji je odleteo u kosmos i prvi čovek koji je, u svemiru, okrenuo krug oko zemljine orbite. Omaleni Rus (Juri je bio visok samo 157cm.) u kosmosu je proveo sat i 48 minuta, a za to vreme je zviždao melodiju "Родина с&#

Lice Svetog Saturna

Jelena Đurović sre 2. mart 2011.
Tekst objavljen u magazinu FAAR broj 008, Februar/Jun 2011, urednik: Bogomir Doringer, tema: Faceless “This city is afraid of me. I have seen its true face. The streets are extended gutters and the gutters are full of blood and when the drains finally scab over, all the vermin will drown. The accumulated filth of all their sex and murder will foam up about their waists and all the whores and politicians will look up and shout "Save us!"... and I'll look down and whisper "

STANDARDI PRE STATUSA ili Vojnov, Skrobonja, Kon i Đurović o Pesmi Evrovizije

Agitpop ned 27. februar 2011.
Ponekad, Facebook status može da izazove interesantnu online konverzaciju, koja je samo na korak od komedije apsurda ili političko-umetničkog igrokaza. Prenosimo vam jutrošnju debatu, čiji su akteri scenarista Dimitrije Vojnov, muzičar i producent Marko Kon, pisac i izdavač Goran Skrobonja i urednica portala AGITPOP Jelena Đurović. FB STATUS: Dimitrije Vojnov misli da smo prebrinuli ovogodišnji Eurosong još u Beogradu. U Dizeldorfu nećemo moći da se naddervišujemo sa Dinom koji je tamo ipak n

Javna nabavka

Agitpop sub 26. februar 2011.
Poštovana publiko, dragi čitaoci Družimo se više od mesec dana, i jako nam je lepo. Vidimo, i vama je lepo jer poseta stalno raste, rubrike se pune, pitanja i predloga je sve više. Kao što znate, portal AGITPOP je nekomercijalni medij, i neće se dogoditi da vam, u skorijoj budućnosti, preko omiljenih fotki igraju omraženi flash baneri. Teoretičar medija Maršal Makluan bio je prva osoba koja se pojavila na naslovnoj strani našeg portala, a onda su uletele sve te Gag

COM.INTERNA i NVO 'TRUST' predstavljaju agitpop.me

Agitpop sub 15. januar 2011.
"Dragi profesore Ajnštajn, no ipak možemo da kažemo jedno: sve što podstiče razvoj kulture istovremeno deluje protiv rata." Iskreno Vaš, SIGMUND FROJD - Beč, Septembra 1932." Lansiran 15. januara 2011., portal AGITPOP.ME rezultat je rada novinara, dizajnera i veb-developera koji su se okupili pod zajedničkim političkim i umetničkim idejama. Naši su ciljevi jasni i glase: SRBIJA U EU! SRBIJA U NATO! STOP KULTURNOM GENOCIDU DRŽAVNIH MEDIJA!

Jevanđelje o Marku

Agitpop pon 18. oktobar 2010.
Scenarista Aron Sorkin, autor jednog od čuvenijih one-linera u novijoj istoriji filma ( «You can’t handle the truth! “ iz “A Few Good Men” ), dobitnik nekoliko Emija kao autor serije “West Wing “ , pisac nedovoljno cenjenog “Charlie Wilson’s War”, ne podnosi internet i nema Facebook profil. Ipak, Sorkin svakako voli Velsovog «Građanina Kejna», čitao je Bibliju, analizirao psihološke teze o tome da su seks i moć gorivo za motivaciju, kao i crvenu sentencu o «radu koji je stvorio čoveka» ...Što je sve bilo sasvim dovoljno da napi

Victim of the crime - Phoenix

Agitpop sre 1. septembar 2010.
Dvehiljadita i nije bila neka godina. U mraku, pod Miloševićem, dočekali smo lažni milenijum, poenta je bila da nas ne uhapse, a ne da li ćemo čuti šta ima novo u svetu pop-muzike. I zato, iako su Phoenix izdali album United baš 2000, nisam uspela da ih čujem dok se prašina nije slegla, a to je bilo proleće pobedonosne 2001. "Too young" i "If I ever feel better" bili su idealna muzika za post-revolucionarno osećanje koje nas je preplavilo te prve godine nove ere. Tekstovi na ivici

"Srpski film" - Put u središte zemlje

Agitpop uto 3. avgust 2010.
Veliki zločin zahteva veliku umetnost. O Drugom svetskom ratu u Evropi najsnažnije su progovorili Pazolini u "120 dana Sodome", Kavani u filmu "Noćni portir", Bertoluči kroz "XX vek", pa i Trir u "Elementu zločina". Stravu ustaškog pokreta opisali su Zafranović i Slobodan Šnajder na čijeg ću se "Hrvatskog Fausta" vratiti nešto kasnije. Vijetnam je, sasvim neušećereno i krajnje brutalno odjeknuo kroz krike silovane žrtve u "Casualties of War" Brajana De

Zašto volim Tita? (Pa to se ne pita...)

Agitpop čet 1. juli 2010.
«Ne interesuje mene da li su oni zapisani. Ja želim da oni budu otpisani, razumete li? Otpisani». Kriger, šef beogradskog Gestapoa, serija «Otpisani» 1974. Besprekorno doterana, još uvek mlada, sveže izabrana premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, tužno spušta pogled. Margaret, kasnije «čelična», vidno potresena, nosi crninu, na glavi tokicu, ne skida rukavice, iako joj je toplo. Trpi vrućinu i tako pokazuje poštovanje. Iza gospođe Tačer, o

All I need is everything - Aztec Camera

Agitpop pet 25. juni 2010.
"To su ti tvoji za koje niko nije čuo", replika je koju često čujem, kada se govori o omiljenoj muzici. I tako je od 1985. Tog leta je, zbog selidbe, moj brat od ujaka živeo u susednoj sobi . Svako je imao svoje kasete, ploče i mini liniju, tzv. stub. Ja sam slušala Technics a brat Sony (mislim da ga on ima i

Usklađivanje pogleda na istorijske događaje kao preduslov približavanja zemalja bivše SFRJ

Agitpop uto 23. mart 2010.
Međunarodna konferencija "SRBIJA I REGIONALNE INTEGRACIJE", Institut za međunarodnu politiku i privredu „Pitajte prosečnog čoveka ko je napisao drame Hamlet, Romeo i Julija, Kralj Lir i Otelo, i u najvećem broju slučajeva samouvereno će vam, kao iz topa, odgovoriti: Besmrtni bard iz Stratforda na Avonu. Priupitajte ga ko je autor Šekspirovih soneta i videćete da ćete dobiti isti ovaj nelogičan odgovor. Potom ista pitanja postavite stanovitijim književnim detektivima koji već godinama tu i tamo is

Al Bano & Romina Power - Felicita

Agitpop pet 1. januar 2010.
Ništa ne može tako brzo da vrati u prošlost, kao što to èini muzika. Možda zbog toga i postoji ova rubrika: svakoga dana saznam ponešto novo o svojim kolegama, što je možda i zanimljivije od anegdota o muzièarima èije se pesme preporuèuju. Današnja prièa ide ovako: kad smo deca, letujemo sa roditeljima. I to mrzimo. Hoæemo da porastemo što pre, da možemo da jedemo pizze, pomfrit i pijemo koka-kolu kad god nam se æefne. Hoæemo d

Sutra nije nikada

Agitpop sre 9. decembar 2009.
Pisati poeziju posle Aušvica je varvarizam, rekao je, 1949. godine, Teodor Adorno. Pisati blogove posle ubistva Brisa Tatona, otkazivanja Gej Prajda i besmislenog prolaska još jednog 6. oktobra za mene je bilo i teško i mučno, i gotovo nemoguće. Mesec dana sam spontano štrajkovala, htela sam da se smirim, jer sve što bih u međuvremenu sročila zvučalo bi kao psovka, uvreda, očaj, bedačenje. Onda je došla godišnjica oslobođenja Beograda, a sa njom i gostovanje

Kolektivno ludilo

Agitpop uto 24. novembar 2009.
Bertran Rasel, filozof i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, smatrao je kako je najveći problem današnjeg sveta u tome što su glupaci strašno samouvereni, dok su inteligentni puni sumnje.Njemu posvećujem ovaj tekst. Sumrak svesti, koja je jedna od ključnih tekovina razvoja na liniji homo sapiens-moderni čovek, kulminirao je u “Blicu”. Ove novine prenose priču kako su “više sile” pomogle unuku pokojnog patrijarha da tokom sprovoda nađe snage za tegljenje povelikog krsta.

De(generacija)

Agitpop uto 10. novembar 2009.
U poslednjoj sceni filma «Apt pupil», Brajana Singera, lik kojeg tumači glumac Bred Renfro stoji ispred svoje (bele) kuće u predgrađu Njujorka, sa čijeg krova se vijori američka zastava. Na početku, saznali smo da se radnja dogadja 1984. godine - u međuvremenu je naš glavni junak, srednjoškolac, otkrio kako je njegov prvi komšija, simpatični deka koga igra Ian MekKelen, u stvari ozloglašeni naci koljač i fanatični ubica. I taman kada očekujemo da mladi, sveži Amer prijavi ostarelog zlikov

The Room

Agitpop čet 1. oktobar 2009.
Nisu samo Srbi ljubitelji loše kinematografije i okolnog treša. Dok ovo čitate, mnogi stanovnici LA sufruju netom tražeći termin naredne projekcije „najgoreg filma ikad“ a koji se zove „The Room“. I zato, neka vas ne plaši ova vest.... http://www.blic.rs/zabava.php?id=107699 Kako i dolikuje statusu „kultnog“, u pitanju je misterija. Producent, scenarista, reditelj i glavni glumac je To

Mi smo pederi, najjači smo najjači

Agitpop pet 18. septembar 2009.
“The world only spins forward. We will be citizens. The time has come.” Tony Kushner, Angels in America. 1991.   Danas sam na ulici našla flajer na kome piše: LBGT HATE CRIME: DON'T TOLERATE IT. REPORT IT. STOP IT. U potpisu, METROPOLITAN POLICE, FOR SAFER LONDON. Život koji živim liči na svakodnevnu posetu vremeplovu – sa jedne strane, fizički se nalazim u zemlji u kojoj, ako neko vređa homoseksuace može da ide u zatvor, dok se profesionalno bavim državom u kojoj je «Parada ponosa» skup «

Screen kiss - Thomas Dolby

Agitpop sre 5. avgust 2009.
Holivud osamdesetih. ENT. Zabava u velelepnoj kući na Beverli Hilsu. Poznate i manje poznte ličnosti piju šampanjac. Niski, plavi momak, trapavo prilazi lepotici: On: Ćao, ja sam Tom. Ona: Ćao, ja sam Ketlin. On: Čime se baviš? Ona: Ja sam glumica? A ti? On:

Dobrodošli u moj košmar

Agitpop sub 1. avgust 2009.
Postojala je, ovde na NRBG, neka ideja da pišem blog koji bi bio nešto kao «Pisma iz Londona» ili slično. Ovakav koncept mi je mučan iz dva razloga – pod jedan, najveći broj građana Srbije koje su svoje utočište našli u Britaniji, bili su četnici ili desničari, nezadovoljni Titom, NOB-om i socijalizmom. Na pamet mi padaju Crnjanski i Pekić, ali i hotel "Ravna gora", ovde u komšiluku, i pesmica "Kralju Pero piši iz Londona, koliko ti treba bataljona".

Tim Buckley - Make it right

Agitpop sub 1. avgust 2009.
Seks je zabava za sirotinju, glasi neka poslovica. A u vreme sankcija, ratovanja i gladovanja sve pošteno u Srbiji bilo je sirotinja. Povremene izlete u kvalitetne obroke pružale su szegedinske gozbe (to je ono kad majke donesu dimljeni sir, vaj krem i Herc salamicu). I tako se živelo - smrzavanje na ulici, na demonstracijama, filmovi na piratskim VHSovima, vesti sa slobodnih radija, i mađarske zalihe. U grad, najčešće peške,u neke opskurne džez klubove i mesta koja su radila mesec-dva pa su se zat

Džek Palans, Čika Enriko i Debeli Kip

Agitpop sub 1. avgust 2009.
Svaki bogovetni dan (a bogovetni je tu kao reč koja iskazuje nervoznu nameru kolumniste), u novinama čitamo o revidiranju perioda posle Drugog svetskog rata: iskopavaju se Draža i masovne grobnice antikomunista koji su, kako se stiče utisak, godinama streljani diljem Srbije, restitucija je na vratima, te će predratna buržoazija, konačno moći da uživa u blagodetima svojih osam, devet ili deset stanova, pa i celim zgradama koje su im ostavile dede. I mojima je oduzimano. Doduše, dogodilo se to malo manje navaletno (moj pra

Drugi čovek na Mesecu i Prvi reditelj na Zemlji

Agitpop sub 1. avgust 2009.
"Roger. Understand. We’re number one on the runway." Buzz Aldrin to Mission control Tri teme ovih dana zaokupljaju evropske ljubitelje umetnosti, naučne-fantastike i sadizma: na godišnjicu sletanja na Mesec (if you believe they put a man on the moon?), memoare je objavio Baz Oldrin, drugi čovek koji je, pre tačno četrdeset godina, zakoračio po "moru tišine". Manje dobra karma, može se reći, jer Oldrin nije otišao gore sa ključnom frazom, niti je uspeo da zadrži

Grad Ideje

Agitpop pon 13. juli 2009.
Na zidu 14. Beogradske gimnazije, koja se nalazi u centru opštine Vračar, neko je napisao grafit, revolucionarno-motivacioni poziv: “Idemo Vračarci!”. Ispod ovoga, drugačijim auto-lakom, par nedelja kasnije, osvanula je graffiti-antiteza: “A gde ćemo?”. Ako vam nije jasno, ovo je bio kreš kurs iz beogradske kreativnosti. Demotivacija protiv motivacije, spuštanje protiv dizanja, smaranje protiv dobre zabave, blejanje naspram smislenog razgovora u kafiću. I to

Bolje biti u Košutnjaku nego u Hagu

Agitpop čet 11. juni 2009.
Axa. Sad imamo i soundtrack njegove svakodnevice: Dotako sam dno života, gusle, Vidovdan, jer nijednom srcu neće lako biti, Bolje biti pijan nego star (crni Loša)... Rat.co vrti belu maramicu, vodi kolo, upoznaje porodicu, jede, pije, pogled mu luta u daljinu (to je krupnjak), uspavljuje "dedino unuče". Ono što je odvratno, a vidno na snimcima, je potpuno odsustvo griže savesti, koje bi moralo da postoji kad se malo opusti, a destilati krenu njegovim nervnim sistemom. I ovo društvo oko njega, svi

Ima jedna Kula u planini

Agitpop pet 1. maj 2009.
Kukumavčenje nad javnim radovima Emira Kusturice, ukazivanje na njegove privatne i poslovne odnose, zgražavanje nad poetskom nepravdom koja nagrađuje kolaboracioniste – sve ovo su već godinama teme građanske Srbije. Kusturičino mesto na lestvici mentalnog nasilja je, ipak, sasvim specifično. Oni koji ga vole, uključujući najviše njega samog, pozivaju se na slavu koju je «za Srbiju» pronosio svetom. Dve Zlatne palme! Dobro. Dve zlatne Palme su dobili i reditelji Bile August, Šošei Imamura,

Praznik

Agitpop čet 30. april 2009.
Približava se veliki dan. Premijera najnovijeg filma Larsa Von Trira, "Antihrist". Help yourself http://www.antichristthemovie.com/?page_id=3&language=en

Farma dinosaurusa

Agitpop čet 30. april 2009.
Ako ste bili emotivno oduvani nastupom Dinosaur Jr. na Tašmajdanu, evo još razloga za radost - novi singl "I want you to know" i album FARM koji izlazi krajem juna... http://pitchfork.com/news/35207-premiere-dinosaur-jr-i-want-you-to-know-stream/

Vuče, ovako se vodi mudra spoljna politika

Agitpop uto 28. april 2009.
Gordon Braunu Aušvicu: The Prime Minister has said that his visit to Auschwitz-Birkenau concentration camp was a reminder that everyone has a duty "to stand up against discrimination and prejudice". Gordon Brown toured the site of the former camp during a visit to Poland and signed the visitors’ book. He also wrote a message in the book. "What I have seen this afternoon is a harrowing testament to the murder of so many who suffered here the extremes of terro

Publicista za sumrak civilizacije

Agitpop ned 22. mart 2009.
Maks Kliford je jedan od onih tipova zbog kojih neki opravdano preziru ono što se definiše kao "Zapad". On je najpoznatiji i ozloglašeni britanski PR, čiji je profesionalni specijalitet prodavanje prljavih i mučnih detalja iz života poznatih ličnosti. Njegovo poslednje "delo" je direktan prenos sporog umiranja Džejd Gudi (Jade Goody) nekadašnje zvezde engleskog "Velikog brata", koja u ovom trenutku odbrojava poslednje sate svog, rakom izjedenog života. I dok moje kolege

Uđi slobodno

Agitpop pet 13. februar 2009.
...ili kako je Skandinavija ponovo odbranila čast evropskog filma. "Blic" piše da troglava ala Bradić/Kusta/Tadić sprema kinematografsko iznenađenje : operu inspirisanu romanom "Na Drini Ćuprija" koju bi, zajedničkim naporima trebalo da iznesu Nebojša i Nemanja, a Borisesa će sve to da podrži, valjda moralno i finansijski. Intimno me plaši ovakva kombinacija, s obzirom na to da mi je Lotika Apfelmajer, vlasnica hotela "Zur Brucke" rođena čukunbaba, pa stoga i angst u

Adam vs Slavoj

Agitpop čet 29. januar 2009.
Ako volite Žižeka, i ako ne volite Žižeka, sugerišemo debatu koja se vodi na sajtu magazina "The New Republic" između ovog slovenačkog pop-filozofa i Adama Kirša. Kirš je mlada zvezda književne kritike, a piše i za New York Times, The Nation i Hardvard Magazine. http://www.tnr.com/booksarts/story.html?id=097a31f3-c440-4b10-8894-14197d7a6eef

I bogati plaču

Agitpop čet 25. decembar 2008.
Elizabeth: What do you do? John: I buy and I sell money. 9 1/2 weeks, 1986. Uspaničeni britanski mediji objavljuju kako će u narednih par meseci još milion ljudi ostati bez posla. Očekuje se oduzimanje na desetine hiljada stanova onima koji neće moći da plate kredite. Banke će imati previše nekretnika, a mnogi će se naći pred vratima ustanova za socijalnu pomoć. Na groblju Hajgejt, gde se nalazi grob Karla Marksa puno crvenih

ASAP!

Agitpop sub 15. novembar 2008.
...na blog City Magazine-a, i saznajte paralelnu istoriju jugoslovenskog popa (muzičkog pravca, naravno...) http://www.citymagazine.rs/blog/?p=132

Kraj generacijske apatije

Agitpop sre 5. novembar 2008.
Zbog dugotrajne podrške koju je ovaj blog pružao Baraku Obami , naš kandidat je uspeo da postane 44. predsednik SAD. U izbornoj noći, uzbudljivoj skoro kao onoj u Srbiji, septembra 2000., Obama je oduvao "krkobabu" i "ludu aljaskanku" i u Čikagu (gde živi velika serbska diyaspora, pa nije slučajno izabrao :) održao istorijski govor, koji treba čitati svaki dan, nekoliko puta dnevno, pogotovo ako ste politički amater sa pretenzijama.

Kontrolisana anarhija

Agitpop sre 15. oktobar 2008.
Pre par meseci, a kada smo već svi bili više/manje zavisni od nove socijalne igračke Facebook, moj drug Mateja predložio je pokretanje sajta Hatebook, koji bi bio mesto na kome bi svako mogao da plasira svoje neprijatelje i one koji ga nerviraju. Ovakav anti/Facebook pogodovao bi ne samo političarima nego i velikom broju srpskih estradnih umetnica ali i srednjoškolcima-hejterima, koji bi se određivali ne samo time sa kim hoće da se druže nego i sa kim neće. To je inače dobar princip za život: najvažnije j

U tunelu, u sred' mraka

Agitpop sub 4. oktobar 2008.
Dobra deca poslušaju policajce i ostave auto na parkingu u Budvi (1 euro na sat). Kiša rominja. Dobra deca kupe kartu za autobus da se "organizovano prevezu na Jaz" gde za sat vremena počinje koncert pop veteranke Madone. Ulaz u autobuse podseća na kadrove filmova "Pijanista" ili pak "Šindlerove liste". Nagurani, malo pokisli, Rusi, Italijani i bivši jugosloveni, uklještenih kičmi i ruku, sat vremena u kolonama putuju do plaže. Malo promoćurnij

Zločin, a kazna?

Agitpop ned 21. septembar 2008.
Htela sam da pišem o lepim stvarima ali... ponovni napad na gej populaciju, u samom centru Beograda, toliko je odvratan i sramotan da sam sada još više sigurna da odbrana liberalnih i evropskih principa mora da se odvija beskompromisno, bez zastajanja i bez dvoumljenja. Pretnje, zastrašivanja i prebijanje neće zaplašiti nikoga od nas, jer kako je rekao Marks, "borbu možda ne možemo da dobijemo, ali je moramo voditi". Ono što je pozitivno, a desilo se protekle n

Pokojnici na crvenom tepihu...

Agitpop ned 14. septembar 2008.
…ovako je Gardijan naslovio svoj tekst povodom objavljivanja programa Londonskog Filmskog Festivala, koji će biti održan od 15. do 30.oktobra. Naime, ovogodišnji LFF nudi čak pet biopica (filmovi o istinim ličnostima) i to o: Čeu Gevari, Hanteru Tompsonu, Ričardu Niksonu, Bobiju Sendsu i Džordžu Bušu. Cinično, kako to samo Englezi znaju, ekipa Gardijana je i Buša stavila međ pokojnike, iako se njegov partijski naslednik za sada veoma dobro drži (46 prema 45, za Meke

Rešetanje

Jelena Đurović pon 25. juni 2007.
Aleksandar Stanković je rođen 8. aprila 1970. u Subotici. Od 1977. živi u Karlovcu a od 1985. u Zagrebu, gde završava Pravni fakultet. Trenira boks, objavio je knjigu poezije, a hrvatski gej muškarci smatraju ga za najzgodniju javnu ličnost. Žene ne zaostaju u pohvalama. "Het" tipovi ga poštuju, i dive se njegovoj beskompromisnosti. Već sedam godina na HRT 1, A. Stanković vodi emisiju "Nedjeljom u 2", a trenuci koji se pamte, jutjub