CINÉMA PRIVÉ

Let the Old Boy in...

čet 19. septembar 2013.

U vreme dok sam bio ozbiljno mladunče i jedina veza sa filmom mi bila kad me majka pita: “U kom si ti filmu dete!?“, osnovno osećanje koje me je držalo uz ekran ili platno, bio je strah. To me držalo tada, zbog toga i pamtim neke filmove iz tog vremena, a drži me i sada, uz još jednu komponentu osvešćenu u početku tinejdžerijata - ljubav. Zato moram hronološki, ne brinite se, ne kao Bilbo Bagins u Gospodaru na prstenje(uzgred, kada sam ga video, bio je neverovatno sličan onome što sam imao u glavi dok sam kao limać čitao), ali samo kratko pojašnjenje.

Dakle, prvi šok sam doživeo uz The Omega Man, Boris Sagala, gde je Čarlton Heston jebo kevu onima u kukuljicama sa crvenim očima, ali ga sjebaše na kraju u fontani. Nisam baš najbolje spavao te noći, a ni par narednih. Dobro, imao sam 5-6 godina.  Onda se malo poraslo, pa drugar i ja odemo u bioskop da gledamo Kerpenterovu Kristinu. Imali smo desetak godina. Sreća pa su tada ljudi posećivali tu ustanovu te se strah rasplinuo po gomili i nekako se vratismo kući. Zajeban je bio deo kada se nas dvojica rastajemo, a zgrada do zgrade. Nekako u to isto vreme, na rođendanu naše drugarice, koja je živela takođe par kuća pored, gledamo svi Profondo Rosso, Darija Arđenta. Kad smo videli odraz ubice u ogledalu, a onaj mislio da je slika na zidu, braćo, bio je atomski sa svih strana. Ja iskusno od početka bio pod stolom. A  Fridkinovog Isterivača đavola sam se plašio i znao da jedva čekam da ga vidim, još dok ga je prepričavala jedna starija devojčica u školskom dvorištu.To je ta neka prva faza.

Onda dolaze ti tinejdžerski dani u kojima se odjednom kristališu stvari, a i definišu mene zauvek.  Sećam se porodičnog gledanja Ljubavne priče  Artura Hilera, o nekom prazniku. Svi rondzaju, meni sve neprijatno zbog njih. Sada je drugačije, mogu da zasuzim i na najglupju romantičnu komediju, mada je prava muška suza potekla na Warrior Gevina O Konora. Elem, to je vreme i prvih ljubavi, naravno nesrećnih i bolnih, a takav je bio i događaj koji je zapravo i odredio mene i film, mene i ljubav. Bili smo u Puli sa školom na moru. I ja odlučim da izvedem svoju simpatiju u Arenu na festival, ali preko ograde, ko bi tada još kupovao karte, gde je tu avantura? Povija nas policajac, ona preskočila, a ja u panici nabijem petu na rđav šiljak. Prošao kroz špagericu glat. Jebo sam sve po spisku onoj konoplji( nisam tada znao za njene druge čudotvorne moći) i gledao kako žuto platno postaje narandžasto. Ali onda dolazi taj momenat kada sedimo na travi u punom amfiteatru, bio je neki preglupi film sa Šerbedžijom u nekom zagorskom selu. Nisam baš gledao, imao sam pametnija posla. Zaljubljivao sam se u nju i film, svoj film.

Strah, ljubav, bol, a lepo. To je bilo to. Provlačilo se kroz sve, uvek neki drugi ljudi, drugi odnosi, druge situacije, ali to su bile stvari koje me rade. Kao i u životu. Samo tako se osećam da mrdam, da mi mozak kuršlusira, da stomak hoće napolje.

Konačno tako pametan i osvešćen, gledam  kao pomahnitao sve moguće. Bilo je neviđenih gluposti i budalaština, mnogo više nego onih od kojih mi pamet stane, ali naravno da je bilo i potonjih. Ne bih da ulazim u neko sumanuto nabajanje, moram ih samo apostrofirati- Rozmarina beba od Polanskog, Isijavanje od Kubrika, Stalker od Tarkovskog i naravno, a od Kuma- sve. Teško mi je da se sada zaustavim, ali obećao sam.

Tako dolazim do zadate teme i filmova Let the right one in Tomasa Alfredsona i Old Boy Čan Vuk Parka.  Nemam zapravo nameru ništa da pišem o njima jer nisam ovo shvatio kao školsku analizu filma pa da ih sada prepričavam i objašnjavam. Sve prethodno je bilo objašnjenje zašto ta dva. To je savršena estetika za mene, sve što me je iseklo pa sastavilo, sve što sam kao reditelj pomislio kada sam ih gledao- zašto ja nisam ovo snimio...u nadi da će tako jednog dana neko o mom filmu, au revoir.

 

Darko Nikolić

Darko Nikolić je reditelj koječega i artiljerijski đeneral.

komentari (0) ostavite komentar


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

BY ADRIJANA GVOZDENOVIĆ

 what is this? 
ned 23. decembar 2018.

MOST WANTED

Britanija Josip Broz Tito Dimitrije Vojnov Srbija Nenad Radujević Parobrod Kejt Mos Tijana T. Bratislav Pantelić 642 Ana Maria Rossi SFRJ Barak Obama Agitpop Vuk Jeremić Milena Vukmirović Ahmadinedžad Stanislav Mirković Jugoslavija Marija Pavlović TKV Đorđe Stojanović Angela Merkel Kosovo Kristofer Hičens 30. februar Amfilohije Evropska unija EU Maja Kojović Dejana Vučićević Dejvid Kameron Ivan Grubanov Aleksandar Maćašev Mit Romni Irena Škorić Marina Marković Aleksandar Đorđević Čiča Maja Maljević Mirko Ilić Bret Iston Elis Bogomir Doringer Amerika Mats Staaub Beba Kapičić Jelena Novaković Irina Simić Jelena Đurović Doktor Dum Tijana Kojović Bibi Netanjahu Stiv Džobs Apple
NATO

European Union

Doba Nevinosti