HOUSE ON FIRE 


PREDMET 1: SREĆOMAMITELJ BR.19
 

Ovo je slika koju sam donela iz Opatije: u drvetu ram, komadić ćnog zvezdanog neba i ta anđelica sa krilima, u haljini posutoj sjajem,... Privukao me je njen naziv: Srećomamitelj br.19.
I tada, pa i danas – nastojim da "mamim" sreću. Pogled se pogledom doziva, a sreća - željom. Srećomamitelji smo svi mi (samo neki još to nisu shvatili).
 
PREDMET 2: NEKE KNJIGE IZ DETINJSTVA 
 

"Omiljenje bajke u boji", "Pisma poverljiva" i "Mostarske kiše" - Pere Zupca, "Plavi čuperak" - Miroslava Antića, "Pesme" - Vaska Pope,… (bilo bi ih još na slici, ali su ostale u roditeljskoj kući). U detinjstvu sam imala jednu važnu tetku. Ta tetka je imala spreman "arsenal reči" kojim je izvršila "revoluciju" na moj mali svet. Pre nego što sam naučila i da pišem, znala sam napamet tone i tone pesama. „Važno je, možda, i to da znamo: čovek je željen tek ako želi i ako celog sebe damo, tek tada možemo i biti celi..." (govorila sam Miroslava Antića i tako se učila govoru, ali i govoru duše).
 
PREDMET 3: PLOČA BEBI DOL
 

Album Ruže i krv – Bebi Dol i album balada Slađane Milošević, napravljen u saradnji sa Darkom Kraljićem - su, po meni, dva najpoetičnija albuma na srpskoj muzičkoj sceni ikada. Upijala sam svaki ton i svaki stih i svaki njihov šum kostima – prateći njihovu umetnost, a onda su, kasnije, kroz profesiju kojom se bavim i one same došle k" meni... Radila sam kostime za obe i jako sam se radovala tome (saradnja sa njima me je uverila da se slični pronađu čak i onda kada misle da se ne traže...).
 
PREDMET 4: PLOČA JOSIPE LISAC I KARLA METIKOŠA
 

"Dnevnik jedne ljubavi" je sve što jedna ljubav jeste. Ovo je album nad albumima. Ovo je ljubav nad ljubavima. Znam čak i svaki uzdah sa ovog albuma... 
 
PREDMET 5: PLOČA VIDEOSEX-a
 

Bebi i Slađana sa srpskog, Josipa sa hrvatskog i Videosex sa slovenačkog tržišta – to je moj zlatni presek. Videosex je u moj život ušao kroz ovaj album, kasnije sam neke svoje revije bojila muzikom baš sa njega (Sivi dan, Stakleno nebo, Lacrimae Christi,...). Volim njihovu staklenu muziku, i ovaj omot,... 
 
PREDMET 6: ŠOLJA SA KRILIMA
 

Dolepršala je do mene iz ruke mog prijatelja arhitekte. Neki arhitekti grade sjajne kuće. A moj prijatelj arhitekta, sa mnom već godinama gradi i(!) super prijateljstvo! Ponosna sam na tu našu konstrukciju (lepa je i sigurna… daje krila)! Šolja kao dokaz!
 
PREDMET 7: SLIKA TAMARE MIODRAGOVIĆ
 

"Nije moj 
taj ljubavnik.
Taj Kazanova 
ima oči –
- folie."
Veoma strastveno slikarstvo. Zato volim Tamarin izraz. 
 
PREDMET 8: DVORAC OD KARTONA
 

Imperial Dreams. Tako se zvala jedna moja kolekcija. Izlozi radnji su bili dekorisani elementima, koji su upućivali na kraljevske/carske snove. Jedan od elemenata dekora bio je i ovaj dvorac. Kada je sve prošlo, sačuvala sam ga. Kao sećanje na tu dobru kolekciju i kao dekor za moje (lične) carske snove...
 
PREDMET(I) 9: VASKO LIPOVAC
 

VALovi umetnosti Vaska Lipovca su VALovi koje ova VALentina oseća celim svojim bićem! Vaskova umetnost je čudesna! Ova lady koja čeka svog mornara, stigla mi je na beogradsku adresu ravno iz Splita, od porodice Lipovac. Volela bih da jednog skorijeg dana budemo dobri domaćini izložbi zaostvštine ovog umetnika! 
 
PREDMET 10: MORNAR IZ OPATIJE
 

Dok su svi modni "frikovi", sa kojima sam pre tri godine posetila Opatiju, jurili za mondenskim komadima, ja sam u izlogu jedne sasvim obične suvenirnice, sa pogledom na more,... ugledala ovog mornara i privela ga u svoju luku. Četiri belutka stvorila su ovog "lutka"! Neko mu je bojom otvorio oči, obukao majicu, nabacio mrežu,... Moja ruka postala je njegova luka. Nije se bunio. (smeh)
 
PREDMET 11: BRANKINA SLIKA 
 

Jednog dana mi je na poslu zazvonio telefon. Bila je to moja Branka, slikarka. Pitala me je koju boju cveća volim. Kazala sam: Belu. I onda se razgovor završio. Srele smo se nekoliko dana kasnije. Nije mnogo pričala. Samo mi je pružila Nešto (umotano vešto). Bila je to ova slika. I na njoj: ja. I srce i cveće i crvena kosa, i... SREĆA. Volim Branku. I njene slike. Čak i kada ja nisam na njima!
 
PREDMET(I) 12: KAVEZI IZ AFRIKE I BUKETI JASMINA
 

Detalje ove priče i ovih kaveza ne smem vam odavati. Slika kaže da su u njima buketići jasmina (vidite li ih?!). A ja smem da vam kažem da mi ih je jednom Neko (tamo u toj Africi) poklanjao. Jedan buket jasmina za svaki dan ljubavi… Više mi jako afričko sunce ne prija (krijem ga se velikim šeširima), ali je ta ljubav prijala. I greje to sećanje. I ovde priča staje. Zatvoreno poglavlje. Otvoreno za vim vidicima. Afričke ljubavi su ionako ljubavi u zatvorenim kavezima, a jaih volim otvorene...
 
PREDMET(I) 13: MIRISI
 

Volim ljude koji ostavljaju za sobom miris (harizme, ali i kože). Često ih se i setim baš po... tim mirisima. Ovo su neki od mojih omiljenih.
 
PREDMET 14: ANĐELAK
 

Poznajem neke koji su pasionirani skupljači ovih kugli, koje, kada protreseš, nastane čarolija,... Ja imam njega. Anđela. Dovoljno. 
 
PREDMET 15: OGRLICA SA BUBAMA
 

Volim ovu ogrlicu, iako je mnogima u mom okruženju grozna. Volim da ponekad budem grozna. (smeh) I to mi uspeva sa ovom ogrlicom. Tada se jako smejem. Kako ne mogu da vole moje bube?!?!?!
A ima i ona pesma…
Kad sam umorna i besna 
kad ti pričam reči
grube 
ili ćuti ili beži 
došle su mi moje bube…
 
PREDMET 16: OMILJENA KNJIGA 
 

Ima knjiga i knjiga koje volim, ali je ova knjiga nad knjigama! "Helena spava s mišicom pod glavom" je zbirka poezije sjajnog M.S.Pešića. Ovu je ilustrovao Mića Uzelac. Jednom sam čak i započela pripremu izložbe slika i kostima o toj Heleni, ali je nisam završila. Divna Helena. Nisam smela. A možda i nisam htela da je toliko otkrijem… Svetlost senke i svetlost ove knjige su, ipak, njena kuća.
 
PREDMET 17: KRILATA TORBA
 

Ovu torbu sam dobila u vembru 2013., za svoj poslednji rođendan. I toliko je volim da sam morala da je podelim i sa vama. O njoj nema priče. Slikom nek" pokaže koliko je lepa.
 
PREDMET(I) 18: BROŠEVI
 

Da, volim ih! Pa to i slika kaže. Volim da na rever stavim taj mali komadić života (žutu pticu u proleće, svih pet mornara čak i kada nije leto, Brankinu toplu kapu iz njene hladne rveške,…)! Broš po broš,… ja bih toga još! (smeh)
 
PREDMET 19: MOJA SVESKA
 

Moja sveska je nekada davno bila Moj dnevnik. Više dnevnike ne pišem (vremena je sve manje, a života bih više,... ko još da o tome sve stigne i da piše?!). Ovo je jedna od onih "svezaka" u koje ostavljam usputne reči, pisma, komadiće hartija,... Knjižim ono lepo. Da ne pobegne od budućnosti.  
 
PREDMET 20: BRANKINA SLIKA (DRUGA)
 

Branka je moja dobra prijateljica. Ne znam kako joj se to dogodilo (ona zna da ja ne volim da se slikam, da ja ljubim svetlost senke,...) ali me je (evo dokaza) dva puta naslikala. Iako sam se bunila (Ima toliko lepote, pusti mene!), ipak priznajem da volim sebe kroz Brankine oči. Valjda zato što i ona mene voli. Prijatelj(i) zauvek.

Valentina Obradović

Revije/izložbe:

2013.
Izložba: Novi folklor, Centre culturel de Serbie/Paris
Izložba Tiso 2013./Konak kneginje Ljubice
Black celebration / FashionWeek
Paradise resort

2012.
After 5
Faar 010 (promocija magazina); Geozavod
Click fahion lab (Mikser); Magacin
Novi foklor; KC Grad
Stari zanati za novo doba; FashionWeek/Etnografski muzej
Fashion avenue

2011.
Paris no7
Cinema francais; FashionSelection
Aphrodite; FashionSelection/Slovenija

2010.
City beat; FashionSelection/Bansko/Bugarska
Wild angel; FashionSelection/Rovinj/Hrvatska

2009.
Imperial dreams FashionSelection/Opatija/Hrvatska
Snovi 1001 noći - Fashion for the cure Serbia, Fashion week
Garden of Eden; FashionSelection/Subotica

2008.
After the rain; FashionSelection/Bled/Slovenija
Desert rose; FashionSelection/Skoplje/Makedonija

2007.
New look; FashionSelection/Dvorac Dunđerski/Vojvodina
Priča iz voza; revija u vozu Beograd-Vršac-Beograd; FashionSelection
Black & White; FashionWeek

2006.
Sećanje na prvi sneg (AMC)
Retrospektivna revija srpske mode; FashionWeek
Dani mode u Beogradu (AMC)
Sećanje na prvi sneg (AMC)
Umetnost sanjarenja; FashionWeek
Praznik u rimu (AMC); revija u avionu Beograd-Rim-Beograd, FashionSelection
Neoromantizam (AMC)

2005.
Kent explora; FashionWeek

2004.
Izbor za Miss SCG
Belgrade summer fashion (AMS)
Sentimentalno putovanje kroz vreme art dekoa ili bez kofera molim; FashionWeek

2003.
Gorki list/Vilinska noć

2002.
Boginja u mojim cipelama; FashionWeek

2001.
Glamur?; FashionWeek
Ljubavnica Majakovskog postaje preljubnica; FashionWeek
Click promenada 1991-2001.; FashionWeek

2000.
Gospođica N. traži mesto u mećavi jednog zimskog ljubavnog popodneva; FashionWeek
The Smirnoff Fashion Awards YU 2000
Antimoderna devojka na času kod učiteljice života; FashionWeek

1999.
Oda zimskoj trešnji; FashionWeek
The Smirnoff Fashion Awards YU 1999

1996.
Sculpture


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

BY MILOŠ SOFRENOVIĆ

 what is this? 
ned 23. decembar 2018.

MOST WANTED

Agitpop EU Ana Maria Rossi Mats Staaub Marija Pavlović Čiča Jelena Đurović Apple Britanija Bret Iston Elis Beba Kapičić Mit Romni Milena Vukmirović Aleksandar Đorđević SFRJ Tijana T. Nenad Radujević Kristofer Hičens Maja Kojović 30. februar Jelena Novaković TKV Aleksandar Maćašev Đorđe Stojanović Doktor Dum Marina Marković Dejana Vučićević Kosovo Mirko Ilić 642 Dejvid Kameron Maja Maljević Amfilohije Kejt Mos Dimitrije Vojnov Amerika Bratislav Pantelić Vuk Jeremić Parobrod Irina Simić Josip Broz Tito Ivan Grubanov Barak Obama Angela Merkel Stiv Džobs Bogomir Doringer Tijana Kojović Srbija Ahmadinedžad Bibi Netanjahu Jugoslavija Irena Škorić Stanislav Mirković Evropska unija
NATO

European Union

Doba Nevinosti