Tko radi kravale oko Avale?

pon 13. april 2015.


Rafa, jel' imaš možda devet miliona evra?! – pita me neki dan Mila Turajlić, draga suradnica iz Beograda koju naša publika cijeni zbog filma Cinema komunisto a ja zato jer je bila asistentica Melu Gibsonu na Apocalyptu.

Nemam, Mila! Možda dobijem od Jutarnjeg kao idući honorar... – kažem kroz smijeh...

A jel' imaš možda 59 miliona dinara?! – nastavlja Mila...

Nemam, Mila... znam da Mel želi ponovno režirati ali...

- Avala film ide na bubanj! – prekine me Mila i nastavi: 22. Aprila...

Ostao sam bez teksta. Avala film, prvi poslijeratni filmski studio bivše države prodaje se na javnoj dražbi. Tipična tranzicijska priča, ustvrdili bismo da nas se ova izravno ne tiče. Cjelokupna imovina Avala filma procijenjena je na spomenutih devet milijuna eura a u nju su uključena i, nama najzanimljivija, producentska i koproducentska, prava.

Prema legendi, 1945. godine, vozeći se pobjednički ratom iznurenim Beogradom Maršal Tito naredio je vozaču da ga proveze kroz, kasnije nezaobilazno izletište, šumoviti Košutnjak. "Tu će biti filmski grad!", zaključio je Maršal odmah shvativši kako je lokacija, pomalo izolirana od centra grada, idealna za pokretanje nove filmske industrije. I zaista – odmah se dalo u pogon i osnovana je pa izgrađena Avala film. Prvi Avalin film, ujedno i prvi poslijeratni film kod nas, bila je legendarna Slavica (1947). Film Vjekoslava Afrića, kako je i priličilo novoj, saveznoj, kinematografiji, producirala je beogradska tvrtka a snimao se u Splitu. Iste godine novoosnovani Jadran film iz Zagreba snimati će u Bosni i Beogradu film poznat kao ŽON: Živjeće ovaj narod. No, nakon mnogih desetljeća, niti ćemo mi rado spominjati srpsko-komunističku Slavicu, niti će oni rado spominjati hrvatsko-komunistički  ŽON. No, tu Slavicu, ključni film Avala filma, prognali smo iz vlastite filmografije jer nije nastao, usko gledajući, pod produkcijskim hrvatskim okriljem. Redatelj Vjekoslav Afrić, glumci kao i čitava ekipa bili su "naši2 - samo je Avala bila "njihova".

Javna dražba koja se sprema Avali nažalost uključuje i producentska prava na filmove, serije i koprodukcije. Minimalno 59 milijuna dinara trebati ce platiti krajem travnja kako bi nepoznati vlasnik mogao rukovoditi ključnim djelima srpske ali i bivše savezne kinematografije. Jeli moguće da će prava na klasike poput  Makavejevog filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTTa ili Sakupljača perja Aleksandra Petrovića otici u ruke nekome iz građevinskog podzemlja? Upravo se o tome ovih dana ekstenzivno piše u srpskim medijima. Naime, zemljište na Košutnjaku, svih 37 hektara, planira se pretvoriti u stambenu zonu. Dakle nekoć eskapistički centar kinematografije gdje je, usput, smješten i Arhiv Jugoslavenske kinoteke, prenamjenjuje se i postaje stanarski kompleks. Kad malo bolje razmislim, nije to uopće loša ideja – svježi zrak, ekskluzivna lokacija, blizina centra koji je opet dovoljno daleko... za poželjeti! No ako znamo da je posljedica toga kulturocid, onda je trovanje time gore nego ono u smogom zagađenom centru.

Mnogi danas u Beogradu pokušavaju reagirati. Najprominentniji je svakako redatelj i poslanik SPS-a u Narodnoj skupštini Srbije Srđan Dragojević. Njegovo, sad već legendarno, poslaničko pitanje o sudbini Avale premijeru Aleksandru Vučiću i Ministru kulture i informiranja Ivanu Tasovcu pokazalo je sav užas državne kapitulacije pred onim što je još davno jedan jugoslavenski film nazvao Zle pare. Ministarstvo je obavijestilo Dragojevića, a time i srpsku javnost, kako Avala ne spada u djelokrug Ministarstva kulture. Time je zapečaćena sudbina nekadašnjeg kinematografskog kolosa kojem je svojedobno jedino zagrebački Jadran film mogao ozbiljno pomrsiti račune oko priljeva deviza u vlastitu blagajnu. No, već krajem osamdesetih, pipci ljudi oko Slobodana Miloševića gledaju Avalino zemljište kako nešto jako poželjno. Do stečaja 2011. studio se još, koliko-toliko, održavao da bi od tada pa sve do danas čekao svoj kraj.

"Beograd... jaka zima 1964... Producent filma bio je Raoul Levy, fascinantan tip – morao si ga voljeti. Ubio se slučajno a njegov film Marco Polo također je bio suicid. Dva je puta snimao taj film: prvi put s Alain Delonom pa je bankrotirao skoro povukavši za sobom i cijelu jugoslavensku filmsku industriju. Zatim je skupio nešto novca pa je sve snimio ponovno s Horstom Bucholzom. U obje verzije nije imao scenarij nego smo sve smišljali na snimanju. Ja sam napisao vrlo dugačku scenu za Omara Shariffa koji je bio očajan što mora biti u ovom filmu kako bi odradio svoju ugovornu obavezu još od nastupa u Lawrenceu od Arabije. Pomogao sam mu koliko je bilo u mojoj moći." - ovako je problematično snimanje filma Marco Polo opisao Orson Welles. On je tada bio beogradski gost i baš je u studijima Avala filma snimao svoju rolu Ackermana, tutora mladog Marca Pola. Film je vrlo brzo postao svjetski uspjeh a tome su svakako pridonijele i egzoticne lokacije. Film se snimao u Egiptu, Afganistanu, Italiji ali i po Hrvatskoj – od Trogira do Splita. Uskoro nam, dakle, ovaj film izmiče. Često je Avala svoje koprodukcije smještala na hrvatske lokacije. Bile su filmski svježe, nepotrošene i spektakularne. Jednako tako i film U sjenci orlova, jedini film koji je prikazao povijesno iznimno važan ustanak Batona protiv rimske vlasti, rezultirao je time da je Avala u zagrebačkoj Dubravi, na zemljištu Jadran filma, podigla čitav rimski forum na kojem će se snimati još tri kasnija filma (a prema legendi i jedan rimski pornić). Sve to skupa pokazuje da prodaja filmske baštine Avale itekako ima i s nama veze. Jednostavnim pregledom kataloga Avale brzo shvaćamo koliko je velik broj filmova koje su hrvatski autori snimali za Avalu, a koje ćemo uskoro morati kupovati od nekog građevinskog prekupca, tajkuna ili čak mafijaša.

Tako već spomenuti Afrić za Avalu 1952. stvara jedinstveni film o životu starih Slavena Hoja! Lero! sniman s hrvatskim glumcima u Splitu i Stobrecu. Aleksa Dundić, kultna Avalina koprodukcija iz 1958. sa Sovjetima, o kultnom revolucionaru iz Šestanovca koji se borio na strani boljševika, također nam postaje nedostupna ode li Avala na bubanj. Mnogo je daljnjih iznimnih filmova koje su hrvatski redatelji snimali za Avalu. Fenomenalan ali malo poznat film Nikole Tanhofera Osma vrata pokazao je 1959. da je Tanhofer zaista jedan od najboljih redatelja cijele bivše države. Kultni klasik Ljubav i moda (1960.) u kojem glumaćki nastupa i Gabi Novak, Karolina riječka (1961.) po scenariju Zvonimira Berkovića, Prekobrojna (1962.) kao jedan od najboljih filmova Branka Bauera, Desant na Drvar (1963.) Fadila Hadžica i Lito Vilovito (1964.) opuženca Obrada Gluščevića 22. travnja 2015. možda zauvijek nestaju iz dometa i hrvatske publike. Sve to zbog zemljišta koje se licitira sa devet milijuna eura a koje ce, prema riječima Srđana Dragojevića, nakon prenamjene u građevinsko zemljište vrijediti preko sto milijuna.

I što sad? Redatelj Goran Marković nazvao je Avalinu situaciju "pljačkom stoljeća" a gostujući na N1 televiziji usporedio je prodaju Avale s apsurdnošcu prodaje npr. "Narodnog pozorišta na kvadrat". Kulturna vrijednost je neprocjenjiva i ne mjeri se cijenom kvadratnog metra, zaključuje Marković i pita "kako po metru kvadratnom procijeniti vrijednost npr. Narodnog muzeja?".

Ovakvo pitanje za sobom povlači ono još važnije – kako je uopće moguće da je Avala, izgrađena i desetljećima financirana kao društveno vlasništvo, odjednom postala privatno? Konačno, ako se već ne može živim zidom braniti Avalini hektari onda se živim zidom itekako mogu braniti depoi i filmovi pažljivo spremljeni u Jugoslavenskoj kinoteci koji nisu, i nikad ne smiju postati privatno vlasništvo. Oni čuvaju sjećanje naroda (i narodnosti), oni čuvaju čak i ono što smo mi u Hrvatskoj pustili da propadne. Kada je NATO bombardirao Srbiju neke od bombi padale su i po filmskim depoima. Filmska je baština to preživjela – jeli moguće da neće preživjeti nišane građevinara i libele njihovih mecena?

Jedino me teši, nastavlja Mila Turajlić, što ste vi u Hrvatskoj sve to rešili...

- Što smo riješili? – pitam u čuđenju.

- Pa to... filmsku baštinu... vi ste sve filmove do 1991. proglasili filmskom baštinom pa sad niko ne može da vam ih oduzme...

- Ma kakvi! Nikad niti jedna ministar kulture nije potpisao dokument po kojem se svi filmovi Jadran filma, Zagreb filma i Croatie filma, snimljeni do 1991, za društveni novac, proglašavaju filmskom baštinom. Baš suprotno – svi su ti filmovi i dalje u privatnim rukama.

- Pa zašto onda ja govorim po Srbiji "ugledajte se na Hrvate"?! – smije se Mila.

Trenutno ispada da je i bolje da su vlasništva nad hrvatskim filmovima kod privatnika. Hrvatska kinoteka, naš filmski arhiv, odavno je izgubio obraz tako se zvati.

Na kraju ostaje tuga zbog toga što znam da će moj honorar za ovaj tekst biti oko devet milijuna eura manji od onog koji je potreban da ja postanem vlasnik Avale filma. A bio sam tako blizu da postanem filmski tajkun.

PETICIJA U OKVIRU KAMPANJE GRAD IZGUBLJENIH FILMOVA: http://www.thepetitionsite.com/361/261/305/grad-izgubljenih-filmova-city-of-lost-films/

komentari (0) ostavite komentar


Dan posle

Mila Turajlić pet 24. april 2015.
Avala, dan posle Prodajom preduzeća Avala film prodata su i producentska prava na sve filmove koje je Avala producirala. To znači da novi vlasnik Avala filma ima producentska prava (što ne treba mešati sa autorskim pravima) na te filmove, među kojima se nalaze ostvarenja Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Miše Radivojevića; od Slavice do Sabirnog centra i još nekoliko stotina drugih jugoslovenskih filmova. Za&scaron

Fundus rekvizite

Kampanja pon 20. april 2015.
Podsećamo vas da će Avala film biti prodata na aukciji u sredu, 22. aprila. Obrojavamo: ostalao je još samo dva dana! Danas vas vodimo u poslednji obilazak fundusa rekvizite ove velike filmske kuće.

Lov na Avalu

Goran Marković pon 20. april 2015.
Priča o Avali film je priča o ovoj zemlji. Čak i na prvi pogled, stanje u kome se nalazi Avala veoma je slično onom u kom je država. Polusrušena, napuštena, zarasla u korov, zar vam to ne liči na Srbiju? Borba za tih 37 hektara traje već decenijama. Ali tek kada se na krajnje nepošten, rekao bih kriminalni način Jugoexport dokopao 51% vlasništva nad Avalom, počela je agonija. Jugoexport je ubrzo bankrotirao i njegovi poverioci, a možete zamislite s kim je sve poslovalo to deb

"Neka je večna slava našoj Avali..."

Miljen Kljaković ned 19. april 2015.
Da li je moguće prodati Narodni muzej sa njegovom kompletnom postavkom i depoom u kome se čuvaju dela neprocenjive kulturne vrednosti, ili prodati Narodnu biblioteku sa kompletnim fondom knjiga i arhivom od izuzetnog društvenog znacaja? Da li je moguće prodati Jugoslovensku kinoteku sa jedinstvenom filmskom arhivom i dokumentacijom, ili prodati Narodno pozorište, sve zajedno sa glumcima i inventarom koji ima? Da li je moguće prodati "Avala film", jedan od najznačajnijih filmskih studija u ovom delu Evrope, i&

Kraj "fabrike snova"

Svetlana i Zoran Popović ned 19. april 2015.
Najavljena prodaja ostataka nekadašnjeg stuba kinematografije jedne velike i, u mnogome razvijene, zemlje deluje kao poslednji čin tragičnog razaranja čitave jedne zajednice i njenih dostignuća. Uz to, prodavac maskiran u bezličnost institucija najavljuje da uz devastirani studio i njegove privlačne prostore u paketu nudi i sve proizvedene filmove. Kao staru traku i kutije ili kao neprocenjivu kulturnu baštinu, o tome treba da odluči još uvek neimenovani kupac potencijalno spreman da čitav prostor raskrči i preore da

"Partizani" (Đango i Jug Bogdan)

Dimitrije Vojnov ned 19. april 2015.
Prošle godine proslavili smo četrdeseti rođendan filma “Partizani” Stoleta Jankovića, jedne od poslednjih velikih bioskopskih fresaka posvećenih NOBu. Iste godine izašla je i “Užička republika” Žike Mitrovića, međutim Jankovićev film je paradigmatičniji primer dekadencije tadašnje jugoslovenske kinematografije. Nedavno sam reprizirao ovaj film u jednoj neobičnoj formi. Naime, neki fanovi Roda Tejlora sklopili su najdužu dostupnu verziju, m

Laboratorija

Kampanja pet 17. april 2015.
Nastavljamo odbrojavanje do aukcije Avala filma: ostalo je još 5 dana. Filmski grad će biti prodat 22. aprila, 2015. godine, a danas vas vodimo u poslednji obilazak laboratorije.

Kratak izveštaj

Branko Baletić pet 17. april 2015.
Nakon dva uspešna perioda u razvoju Avala Filma pod rukovodstvom Ratka Draževića i Dragiše Đurića, preuzeo sam sa svojim timom vođenje Avala Filma – (izabran na konkursu u periodu od 1986. do 1990. godine.) Ujedinili smo sve sektore uključujući filmsku laboratoriju u jedinstvenu kuću sa 333 stalno zaposlena i oko 70 stručnih saradnika svih profila na bazi ugovora. Sva sredstva za plate, doprinose i ostalo ostvarivali smo sami. Sve obaveze prema državi – takođe. Obnovili smo 3 studija i izgra

Odtamnjenje - Rez - Zatamnjenje

Dejan Karaklajić pet 17. april 2015.
ODTAMNJENJE Za nas klince iz Kino Kluba Beograd, AVALA FILM, (prvo se nalazila u Aberdarevoj ulici, gde je danas polusrušena RTS, pa je prešla u Filmski Grad), bila je pojam, Olimp do koga se trebalo uspeti. Gore su čekali filmski Bogovi, Radoš Novaković, Žika Čukulić, Vladimir Pogačić, Saša Petrović i mnogi drugi. Većina je nosila crne naočare, za sunce jer su se tada upotrebljavale “brute”, rasveta sa takozvanim Voltinim lukom, koja je štetila očima. Naravno, mn

Borislav Mihajlović Mihiz: Script doctor u zemlji vračeva

Dimitrije Vojnov čet 16. april 2015.
Mihiz je radio kao umetnički saradnik Avala Filma u vreme kada je ova kuća pod vođstvom Ratka Draževića pokušavala da se oformi po holivudskom modelu sa sve dramaturškim odeljenjem. Borislav Mihajlović Mihiz je ličnost koja je obeležila pisanu reč na srpskom jeziku kroz poziciju kritičara, afirmatora, savetnika i gurua. Svoj ogroman uticaj ostvario je bez ostavljanja previše pisanih tragova a kad je reč o dramskoj literaturi reč, pa i filmskom scenariju kao svojevrsnom litera

Prekobrojna (1962)

Kampanja sre 15. april 2015.
Kultni film Prekobrojna (1962) finansiran je od društvenih sredstava. Vaša prava na ovaj film biće prodata na aukciji, 22. aprila 2015, u sklopu prodaje Avala filma. Odbrojavanje i dalje traje! Još 7 dana do aukcije.

Dekor Avala Filma

Kampanja sre 15. april 2015.
Odbrojavanje se nastavlja: ostalo je 7 dana do aukcije Avala Filma. Filmski grad će biti prodat 22. aprila, 2015. godine. Danas vas vodimo u poslednji obilazak radionica i podsećamo na brojne scenografije koje su tamo nastajale.

Nesvrstana Avala / Trideset godina Leoparda

Dimitrije Vojnov sre 15. april 2015.
Konačno sam pogledao Vreme leoparda Zdravka Velimirovića. Posle specijalne operacije nabavke koja nije bila nimalo jednostavna, drago mi je što ovaj film ne samo da je onoliki kuriozitet koliki sam mislio da će biti već srećom NIJE ISKLJUČIVO kuriozitet. Stvarno je šteta što su naši filmovi toliko nemarno čuvani, i što mnogi među njima nemaju digitalno izdanje. Doduše, ako uzmemo u obzir da su i oni najpopularniji bez restauracije samo bačeni na digitalne nosače, možda treba da

Druga kuća

Zoran Simjanović sre 15. april 2015.
Ja još uvek ne znam o čemu se radi. Imamo Avala Film koji ima gomilu filmova i nešto prostora i imamo Košutnjak koji ima gomilu prostora, studija i svega dosta iskoristljivog za dalju proizvodnju filmova, pa i drugih stvari kao što je snimanje muzike itd.Već tridesetak godina taj prostor je meta raznih ljudi koji bi da za jeftine pare kupe ogroman prostor koji bi posle pretvorili u građevinsko zemljište, izgradili neko novo Dedinje i prodali ga po astronomskim cenama uz neverovatnu zaradu. Razni sistemi

Fundus kostima

Kampanja uto 14. april 2015.
Odbrojavanje se nastavlja: ostalo je 8 dana do aukcije Avala Filma. Filmski grad će biti prodat 22. aprila, 2015. godine. Danas vas vodimo u poslednji obilazak fundusa kostima.

Veliki i mali (1956)

Kampanja uto 14. april 2015.
Kultni film Veliki i mali (1956) finansiran je od društvenih sredstava. Vaša prava na ovaj film biće prodata na aukciji, 22. aprila 2015, u sklopu prodaje Avala filma. Odbrojavanje počinje! Još 8 dana do aukcije.

Avala je profitirala i na hrvatskim gafovima

Nenad Polimac uto 14. april 2015.
Avala film bez krzmanja bi angažirala filmaše koji su se proslavili u drugim sredinama i kopirala uspješne projekte. Kada je „H-8“ u produkciji Jadran filma 1958. pobijedio u Puli, Beograđani su odmah ponudili novi film njegovom redatelju Nikoli Tanhoferu i tako je nastao ratni triler „Osma vrata“. Uposlili su i scenarista „H-8“ Zvonimira Berkovića, on je za Avala film napisao scenarij „Karolina Riječka“, koji je režirao direktor Jugoslovenske kinoteke Vladimir Pogačić, inače n

Dva letnja dana u Filmskom gradu

Đorđe Bajić uto 14. april 2015.
Prvi put sam u Filmski grad zakoračio u julu 2011. godine kada sa, kao rođendanski poklon, dobio priliku da po prvi put pogledam, pa još na velikom platnu, „Protestni album“ Žike Mitrovića. Mitrovićev krimić iz 1986. godine je već decenijama bilo nemoguće naći na VHS-u ili u nekoj elektronskoj inkarnaciji, što je mene, kao pasioniranog ljubitelja žanrovskog filma, veoma rastuživalo. Sjajni Zoran Janković (ne producent i osnivač Košutnjak filma, već kritičar) mi je zato upriličio nezaboravno iznenađenje &nd

Poslednje detinjstvo u Avala filmu

Dimitrije Vojnov uto 14. april 2015.
Malo ko može da kaže da ga je Avala film bejbisitovao. Mene jeste. Kada je otac, filmski producent u vreme stare Jugoslavije, dolazio na neke sastanke vikendom, vodio bi me sa sobom i ostavljao na parkingu gde su čuvana konzervirana vozila koja su glumila nemačke kamione i terence u partizanskim i drugim ratnim filmovima snimanim kod nas. Imam vrlo živa sećanja na to kako se pentram po vozilima, a naročito jednog događaja kada sam tek kada sam sišao video natpis „antifriz“ na jednom od njih i proveo sate u st

Zvižduk u osam (1962)

Kampanja pon 13. april 2015.
Kultni film Zvižduk u osam (1962) finansiran je od društvenih sredstava. Vaša prava na ovaj film biće prodata na aukciji, 22. aprila 2015, u sklopu prodaje Avala filma. Odbrojavanje počinje! Još 9 dana do aukcije.

Poslednja projekcija / Grad izgubljenih filmova

Kampanja pon 13. april 2015.
Aukcijska prodaja Avala filma, najvećeg filmskog studija u Jugoslaviji, zakazana je za 22. april 2015. Uprkos mnogobrojnim pokušajima, srpska filmska javnost nije uspela u naporima da kod Vlade Srbije izlobira da kupac Avala filma mora ispuniti uslov nastavka filmske delatnosti. Filmski katalog Avala filma (1947-1992) koji je takođe uključen u prodaju, broji preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednike festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Imajući u vidu da je Av
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

BY GABRIELLA NIKOLIĆ

 what is this? 
ned 19. avgust 2018.

MOST WANTED

Jugoslavija Bret Iston Elis SFRJ Apple Aleksandar Đorđević 30. februar Jelena Novaković Beba Kapičić Tijana Kojović Bratislav Pantelić Kejt Mos Barak Obama Irina Simić Josip Broz Tito Mirko Ilić Mats Staaub 642 Doktor Dum Đorđe Stojanović Ivan Grubanov Dejvid Kameron Britanija Dejana Vučićević Angela Merkel Stiv Džobs Aleksandar Maćašev Milena Vukmirović Vuk Jeremić Bogomir Doringer EU Jelena Đurović Kosovo Kristofer Hičens Ahmadinedžad Tijana T. Marina Marković Bibi Netanjahu Dimitrije Vojnov Mit Romni Evropska unija Marija Pavlović Ana Maria Rossi Agitpop Maja Maljević Čiča TKV Nenad Radujević Amerika Srbija Amfilohije Parobrod Irena Škorić Maja Kojović Stanislav Mirković
NATO

European Union

Doba Nevinosti