O NAMA 

COM.INTERNA i NVO 'TRUST' predstavljaju agitpop.me

AGITPOP subota 15. Januar 2011.

"Dragi profesore Ajnštajn, no ipak možemo da kažemo jedno: sve što podstiďż˝e razvoj kulture istovremeno deluje protiv rata."

Iskreno Vaš,
SIGMUND FROJD - Beďż˝, Septembra 1932."

Lansiran 15. januara 2011., portal AGITPOP.ME rezultat je rada novinara, dizajnera i veb-developera koji su se okupili pod zajedničkim političkim i umetničkim idejama. Naši su ciljevi jasni i glase:

SRBIJA U EU! SRBIJA U NATO! STOP KULTURNOM GENOCIDU DRŽAVNIH MEDIJA! SMANJENJE UTICAJA CRKVE NA DRUŠTVO! STOP KULTUR-RASIZMU! STOP ISTORIJSKOM REVIZIONIZMU! POMIRENJE SA SUSEDIMA! HAPŠENJE RATNIH ZLOČINACA! SVA PRAVA MANJINAMA!

Za propagandu naših stavova odabrali smo portal AGITPOP.ME, koji je zamišljen kao skup najrelevantnijih i najsvežijih tekstova sa velikih i malih svetskih sajtova (koncept: Agitpop je "other media generated media") a koje čitaoci, uz kratak uvod i naslov na srpskom, zapravo čitaju na originalnom jeziku. AGITPOP.ME je tako jedini dvojezični domaći portal na kojem posetioci mogu da, uz kraći uvod i objašnjenje, proďčitaju selekciju sa sajtova kao što su Salon, Guardian, Advocate, Cracked, Nation, Wired, Huffington Post, AOL, The Onion i sl.

Svakim delom portala AGITPOP želimo da stavimo do znanja iza èega stojimo, pa se jedna od kategorija naziva i "NEPRIJATELJI", sa subkategorijama u kojima ćemo isticati sve one koji stoje naspram naše ideje o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti. "Neprijateljima" smatramo i sve one inostrane sisteme i vlade koje ne poštuju osnovna ljudska prava, slobodu žena, seksualnih manjina kao i agresivne političke figure koje ugrožavaju mogućnost svetskog mira.

Sadržaj koji generiše sama redakcija sastoji se iz autorskih tekstova, radio emisija i video zapisa, a novitet čini i predstavljanje kreativaca kroz segment INSPIRATION BOARD (mesto na kojem nam umetnici vizuelno dočaravaju detalje koji su uticali ili utiču na njihov rad). Prvi INSPIRATION BOARD uradio je i dizajner sajta AGITPOP.ME, Aleksandar Maćašev.

Ekstenzija ME odabrana je ne samo kao simbolična potreba da kažemo da svako ko čita AGITPOP zapravo postaje "Agitpoper", (AGITPOP TO SAM JA), već i da bi stali protiv nakaradne "sabornosti" koja karakteriše većinu oficijelnih srpskih medija u poslednjih par godina. Jer, kako su ksenofobija i glasanje za nacionalističke partije u poslednjoj dekadi postali dokaz ljubavi prema Srbiji, tako se danas patriotizmom smatra adekvatna internet ekstenzija.

Naš patriotizam je istina ali i sloboda da svako živi kako hoće, voli koga hoće, navija za koga hoće i postavlja portal na koju god ekstenziju hoće.

Liberalnost u izrazu čini i činjenica da instinktivno i kreativno kombinujemo engleski i srpski jezik i transkripcije, ne zato što smo nepismeni, nego zato što su nam oba jezika bliska, na način na koji to očekujemo od svojih čitalaca.

Protivljenje kultur-rasizmu izražavamo kroz mogućnost da se na istoj strani naðu Hilari Klinton i Britni Spirs, Slavoj Žižek i Eminem, na način i u kontekstu koji će biti prepoznatljiv kao flert ali nikad podilaženje masovnoj kulturi.

.

Na fotografiji: Nemački kancelar Vili Brant kleči pred spomenikom nacističkim žrtvama iz Varšavskog geta, 1970.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

MOST WANTED

Mirko Ilić Đorđe Stojanović Mats Staaub Čiča Dejana Vučićević Josip Broz Tito Dimitrije Vojnov Tijana Kojović Bibi Netanjahu Bratislav Pantelić Ahmadinedžad Kosovo Aleksandar Maćašev Aleksandar Đorđević EU 642 Dejvid Kameron Amerika Tijana T. Srbija Evropska unija Doktor Dum Stanislav Mirković Kejt Mos Ivan Grubanov Irina Simić Apple Barak Obama Amfilohije Ana Maria Rossi Jelena Đurović Milena Vukmirović Beba Kapičić Bret Iston Elis SFRJ Maja Kojović Jugoslavija Jelena Novaković Britanija Marija Pavlović 30. februar Irena Škorić Stiv Džobs Maja Maljević Marina Marković Angela Merkel Mit Romni Nenad Radujević Kristofer Hičens Parobrod Agitpop Bogomir Doringer TKV Vuk Jeremić
NATO

European Union

Doba Nevinosti