Bernard Henri Levy je dan Trampove inauguracije proveo u drutvu dragulja amerike literature - Filipa Rota.

Evo o emu su razgovarali dok su "milioni ljudi" skandirali od sree u Vaingtonu.

The Daily Beast sub 4. februar 2017., 13:05

Pred vama je esej koji je genije napisao 17. juna 1946.

Ako nemate ta pametnije da radite, uradite neto pametno - klik ovde.

The New Republic
pet 29. juli 2016.
   

Stiven King zna ta su strava i uas. I zato je potpisao peticiju protiv Donalda Trampa, koju je parafiralo jo 470 amerikih pisaca.

Evo njihovih argumenata, ako su uopte potrebni.

DailyDot.com
pon 30. maj 2016.
   

Nikad dovoljno ispravki za jezik kojim se esto "gaamo" na drutvenim mreama...

Engleski je jednostavan ali i komplikovan za detalje, na kojima se zapravo i lomi rezultat toga koliko ga dobro poznajete.

Evo jo malo edukacije.

Guardian
sub 30. april 2016.
   

Koje su to obavezne knjige koji svaki ljubitelj muzike mora da proita?

Interesantan presek objavljuje LA Times.

LA Times
uto 15. mart 2016.
   

Bret Iston Elis kae da je njegov najpoznatiji lik dobio svoj ivot i mimo knjige "Ameriki psiho".

Za magazin Town & Country Elis objanjava ta bi danas radio i gde bi iveo najpoznatiji masovni ubica sa Vol Strita...

Town & Country
et 3. mart 2016.
   

Bret Iston Elis se u tekstu koji je objavio New York Times osvre na psihologiju "opora" na drutvenim mreama... U vreme kad je svako postao kritiar i znalac, teko je razlikovati ito od kukolja.

New York Times
sre 6. januar 2016.
   

Bez mnogo pompe, poznati ruski pisac gostuje 28. oktobra u 19h u itaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Njegova originalni pogledi na rodnu Rusiju i bivi SSSR se mogu nai na mnogim portalima, ali je interesantan ba ovaj intervju koji je dao nemakom listu Der Spiegel.

Spiegel
uto 27. oktobar 2015.
   

U knjizi "Heroj sa hiljadu lica" Dozef Kempbel pie o "monomitu" ili "putu heroja" kojim prolaze i svi proroci ili zaetnici velikih religija - od Mojsija i Bude do Hrista i Muhameda.

Ovaj put se sada primenjuje i na najpopularnije holivudske junake a udara svakoga od nas direktno u podsvest - zato su nam bliski i Luk Skajvoker, i E.T. i Han Solo...

Slate
pon 12. oktobar 2015.
   

Leto u Njujorku, 2013. godine. Najtee je odabrati samo par knjiga koje nee da izazovu prekomernu teinu kofera.

Jedna od onih koje sam uspela da dovuem bila je skoro prazna sveska: 642 Things To Write About. Ovo je delo grupe autora - San Francisco Writers Grotto a u pitanju je kreativni dnevnik. Njihova ideja - da smisle ta je to najinspirativnije i najprovokativnije o emu neko moe da pieVebe za um, ongliranje emocijama i eprkanje po neuralgijama iz detinjstva. U uvodu objanjavaju kako su sve teme za knjigu smislili tokom samo jednog dana i to u mejlovima koje su slali jedni drugima.

Moja namera je da njihova 642 "zadatka" pretoim u svoju kreativnu igru, ali i da ponudim itaocima ovog portala da se igraju sa mnom. Ako vam je neka tema zanimljiva, napiite i vi neto, objaviemo. Ako neete da piete, a svia vam se ta ste proitali, erujte. Ako neete ni da itate ni da piete ni da erujete, onda ste na pogrenom mestu.

Prve tekstove moete videti na linku koji e od sada biti stalno sa desne strane AgitPop-a, a svoje prie moete da aljete na redakcija@agitpop.me.

Jelena urovi, urednica portala AgitPop

Amazon.com
et 3. septembar 2015.
   

Nobelovac Mario Vargas Ljosa 21. juna e prisustvovati simpozijumu pod nazivom Knjievni plamen Vargasa Ljose, koji e biti odran u Kui Rista Ratkovia u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Optine Bijelo Polje i Javne ustanove Ratkovieve veeri poezije.

Na Simpozijumu e uestvovati naijstaknutije univerzitetski profesori, poznavaoci hispanoamerike knjievnosti i tumae Ljosinog djela iz Crne Gore i regiona.

Takoe, Mario Vargas Ljosa e 19. juna posjetiti svog prvog crnogorskog izdavaa, Novu knjigu iz Podgorice, na iji poziv i dolazi u Crnu Goru, a 20. juna e posjetiti Budvu i sveano otvoriti ovogodinji festival Grad teatar i Sajam knjiga koji se odrava u okviru te manifestacije.

BijeloPolje.co.me
pon 8. juni 2015.
   

Promocija knjige "Kako se pravi dobar radio" (FDU / Samizdat) i debata na temu - ta se dogodilo radiju u Srbiji?

22. maj, 19h - Ustanova kulture "Parobrod".

Kako i zato je od omiljenog, angaovanog i provokativnog medija komercijalni radio u Srbiji postao samo jukebox?

Gde su nestale prave radio zvezde?

Da li su Internet i digitalne platforme utoite i inkubator autentine radio kreativnosti?

Da li e radio budunost osigurati konsultanti i "samo hitovi" ili eksperiment, inovativnost i hrabrost "malih ljudi koji ive u radiju"?

I, uopte - da li sluate radio?

U razgovoru e uestvovati medijski profesionalci, kreativci i zaljubljenici u ovaj medij:

Gordan Paunovi

Mjehur Na Mrei - Sra Aneli

Ljubica Gojgi

Neboja Krivokua

Duan Mai video

studenti FDU

moderatorка: Ana Martinoli.

Parobrod.rs
sub 16. maj 2015.
   

U sredu, 18. marta u organizaciji Crnogorskog nacionalnog savjeta Srbije bie odrana tribina kojom e se obeleiti 80 godina od roenja Danila Kia (22.02.1935).

O Kiovom delu e govoriti pisci Filip David, Boo Koprivica i Mia Vuji.

Moderatorka tribine je Jelena urovi, urednica portala AgitPop.

Poetak je u 18h, a mesto odravanja je Dom Vojske (ulaz iz ulice Emilijana Joksimovia).

Wikipedia
uto 17. mart 2015.
   

Dobra vest za fanove Artura Konana Dojla i njegovog erloka... Nova, do sada nepoznata knjiga o eksentrinom detektivu, pronaena je na jednom tavanu u kotskoj.

Buzzfeed.com
pon 23. februar 2015.
   

Sve se moe nai u knjigama, pa i saveti za ljubavne jade... Portal ShortList izdvaja tridesetak najboljih (tu je i Koeljo, da izvinu hipsteri:)

You know what charm is: a way of getting the answer yes without having asked any clear question. Albert Camus - The Fall

Shortlist.com
et 5. februar 2015.
   

Vetaka inteligencija (AI) predstavlja izazov ali opasnost.

Pa, kako prevazii te mogue opasnosti? NICTA (australijski nacionalni centar za prouavanje tehnologije komunikacija) predlae naunicima da obrate panju SF literaturu...

U ovom odlomku moete proitati i koje su to knjige esencijalne za razumevanje onoga to nam se moe dogoditi, dok krai tekst donosi The Guardian.

Guardian
pet 30. januar 2015.
   

Danas je Bloomsday. Kao to znaju svi ljubitelji knjievnosti, 16. jun 1904. je dan tokom kojeg se odigrava celokupna odiseja Leopolda Bloom-a, junaka romana "Uliks" Dejmsa Dojsa.

I dok u Irskoj traje tradicionalno slavlje u ast najvanijeg pisca modernog doba, mi vam predlaemo da pogledate kako su roman "Uliks" ilustrovali slikari Henri Matis i Mimo Paladino.

Brainpicking.org
et 16. juni 2016.
   

Ako vam i dalje nedostaje upokojeni muziki genije, proitajte tekst o literaturi koju je konzumirao: 100 omiljenih knjiga Dejvida Bouvija.

Tu je i prikaz nepravedno potcenjenog ali kultnog filma "The Hunger".

Dazeddigital.com
ned 8. maj 2016.
   

Crnogorska nacionalna zajednica Beograda vas poziva na razgovor o knjizi Mirka Kovaa "Vrijeme koje se udaljava".

Govore: Filip David, Nenad Proki, Boo Koprivica i Ljubeta Labovi.

Moderatorka: Jelena urovi, urednica portala AgitPop

Subota, 19. mart od 18h. Dom vojske, ulaz iz ulice Emilijana Joksimovia.

"Mirko Kova, poslednji veliki pisac, velike potonule, nestale Jugoslavije, daruje nam, evo, svoje poslednje napisane stranice, svoj knjievni testament. Otvara prozor u prolost na svoj jedinstven, oaravajui nain. itajui jo u rukopisu Vrijeme koje se udaljava, osetio sam onu istu vrstu uzbuenja koje sam osetio itajui Kovaevu prvu knjigu Gublite i svaku sledeu knjigu. Kova je u svom celokupnom delu odrao visok knjievni domet, jedan od najviih u knjievnosti u ovom delu Evrope.

Zahvaljujui Mirku Kovau vreme koje se udaljava postalo je vreme koje nije izgubljeno u maglama i tami prolosti, postalo je vreme koje nam je blisko, vreme koje se vraa. Mirko Kova, pisac sa harizmom, pisac velikog dara, izvornog talenta, nastavlja da ivi u svojoj literaturi, zajedno sa svojim udesnim i fascinantnim likovima, na zadovoljstvo brojnih prijatelja i italaca." - Filip David

Wikipedia
uto 15. mart 2016.
   

Chris Stein i Deborah Harry su bili legendarni njujorki par, ik i talentovani a njihova muzika (Blondie) i izgled su obeleili jednu eru.

Chris je fotkao Njujork tih godina, i sada imamo foto-svedoanstvo u formi knjige Chris Stein / Negative: Me, Blondie, and the Advent of Punk

Slate
pon 7. mart 2016.
   

Ako mislite da preterujete sa gledanjem filmova i serija, a uz to uglavite i poneku knjigu - pogledajte spisak Stivena Soderberga.
.
Portal koji ureuje, Extension765.com slui i da poznati reditelj javno obznani ta je itao i gledao protekle godine iz dana u dan. Zanimljiva kombinacija noviteta, stariteta i ponekog treia.

Extension765.com
pet 15. januar 2016.
   

Don Kenedi nije bio cveka, ali je njegov legat postao mitsko mesto amerike politike od tog fatalnog pucnja u Dalasu.

Knjige koje se bave istorijom uz pretpostavku "what if?" su veoma popularne, a evo jedne nove, koja tretira zamiljenu istoriju koja bi se odvijala da je JFK preiveo...

Podsetimo se i blaenopoive emisije AgitPop na Radiju B92. Jelena urovi i Dimitrije Vojnov su pre dve godine govorili o pola veka od ubistva Kenedija, kao i o tretiranju tog dogaaja u kinematografiji i literaturi.

Autor: Bryce Zabel

Amazon.com
pon 23. novembar 2015.
   

Amerika je bila i ostala "obeana zemlja".

U jeku debate o imigrantima i izbeglicama, koja je na tapetu i pretendenata na predsedniku kandidaturu, podsetimo se "izbeglike literature".

50 knjievnih dela o Americi koja su napisali autori-doljaci.

Foto: film "Coming to America".

oedb.org
sub 17. oktobar 2015.
   

Bitno za svetsku kulturu - Morisi je objavio svoj prvi roman.

E sad, ak ni u Gardijanu ne smatraju da je u pitanju remek delo, ali poneto i hvale.

Guardian
et 24. septembar 2015.
   

Ako ne znate sve romane Agate Kristi napamet, onda e vam ovaj mali prirunik biti od koristi... Mada, uvajte se spojlera - moe da upropasti doivljaj.

Ko je ubica?

Evo formule.

EW.com
pon 3. avgust 2015.
   

Malcolm Gladwell. ovek koji nam je knjigom "Outliers" zagorao ivot objasnivi da je zapravo jedini recept za uspeh da se rodi na pravom mestu i, to je najvanije, u pravo vreme.

Ipak, danas nas malo tei i kae kako ipak nije loe biti luzer. Zato?

Zato.

Wired
et 21. maj 2015.
   

Pedeset naslova za koje kritiari portala Flavorwire tvrde da su najbolje opisali umne poremeaje...

Moda vam na prvi pogled nee izgledati da su junaci aknuti, ali ako malo bolje razmislimo, zapravo jesu.

Flavorwire
et 19. mart 2015.
   

Knjiga francuskog ekonomiste Tomasa Piketija "Kapital u XXI veku", bila je bestseler 2014. godine.

U meuvremenu, on je odbio Legiju asti, slino kao to je an Pol Sartr nije eleo da primi Nobelovu nagradu za knjievnost 1964. godine.

Flavorwire
pon 2. mart 2015.
   

Nije sve u pornografiji. Seks u poeziji moe biti sasvim uzbudljiv, a ovde je 50 najboljih pesama.


My Dream often kissed its suction cup;
my Soul, jealous of this corporal fuck,
made it its musky trough, its tear-filled nest.


Sonnet of the Asshole, Verlaine and Rimbaud

Flavorwire
pet 20. februar 2015.
   

... najboljih prvih reenica u fikciji, po izboru redakcije magazina Gawker.

Gawker
sre 4. februar 2015.
   

Posle legendarnih uloga u serijama "Twin Peaks", "X-Files" i "Californication" David Duchovny se bacio na knjievnost.

Proitajte odlomak iz njegovog prvog romana koji je zapravo basna. Jedna krava, sticajem neobinih okolnosti, doprinosi miru na Bliskom Istoku...

Vulture.com
pet 30. januar 2015.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 �ta je 642 

BY GABRIELLA NIKOLI

 what is this? 
ned 22. januar 2017.
 
 
 
 

MOST WANTED

EU Dejvid Kameron Agitpop Nenad Radujevi Bibi Netanjahu Mirko Ili Tijana T. TKV 642 Mit Romni Evropska unija Ana Maria Rossi Britanija 30. februar Beba Kapii Aleksandar orevi Vuk Jeremi Mats Staaub ore Stojanovi Bret Iston Elis Kejt Mos Maja Kojovi Amfilohije Marija Pavlovi Irina Simi Srbija Doktor Dum Milena Vukmirovi ia Aleksandar Maaev Jelena urovi Amerika Barak Obama Angela Merkel Irena kori Kosovo Dimitrije Vojnov SFRJ Jugoslavija Ahmadinedad Josip Broz Tito Apple Stiv Dobs Marina Markovi Stanislav Mirkovi Bogomir Doringer Bratislav Panteli Dejana Vuievi Parobrod Maja Maljevi Ivan Grubanov Jelena Novakovi Kristofer Hiens Tijana Kojovi
NATO

European Union

Doba Nevinosti