Kultna figura američke muzičke scene i frontment benda the Flaming Lips, Wayne Coyne.

Rođen je 13/01/1961. u Pitsburgu.

Do you realize... ?

Wikipedia ned 13. januar 2019., 11:43

kostja_r Otkriću vam tajnu: najčešći razlog zašto mladi napuštaju tradicionalna patrijarhalna seoska domaćinstva jesu tradicionalna patrijarhalna seoska domaćinstva.

Beogradski reditelj Darijan Mihajlović već treću sezonu postavlja najveća dela svetske klasike u Berlinu, žili kucavici svetskog pozorišta, kako se može okarakterisati grad sa jednom od najživljih teatarskih scena na svetu.

Mihajlović je do sada na scenu Amfiteatra Berlin postavio Molijerevog "Tartifa" kao i Šekspirove "Vesele žene Vindzorske"...
"Tartif" je 2016. bio proglašen za jedan od top deset kulturnih dogadja u Berlinu.

U ovoj sezoni Darijan će prikazati svoje čitanje "Magbeta", a posebno je zanimljivo što je u pitanju Šilerov prevod ovog komada.
Šekspirova tragedija je u Nemačku stigla na sto velikog Getea oko 1800. godine, u trenutku kada niko na nemačkom dvoru nije govorio engleski. Gete je kao upravnik Vajmarskog pozorišta naručio prevod a posle nekoliko nedelja dobio je Šilerov tekst.
Šekspir je komad napisao 1606. godine kada je priča o zloglasnom kralju već bila stara nekoliko vekova.

Darijan Mihajlović se ne susreće sa Magbetom po prvi put - on je 2002. godine uspešno postavio Verdijevu operu "Magbet" na scenu Srpskog narodnog pozorišta, a ovo je bio veliki uspeh operskog ansambla SNP.

U najvećoj letnjoj produkciji u Berlinu igra dvadeset glumaca, koji dolaze iz najboljih berlinskih teatara, a samo pozorište "Monbijou" iz Berlina ima fascinantnu posetu: Mihajlovićevog "Tartifa" je pogledalo oko 80 000 posetilaca. "Vesele žene Vindzorske", koje se igraju već drugu sezonu, videlo je preko 100.000 ljudi, uključujući i gostovanja u Hanoveru.

Premijera "Magbeta " je zakazana za 21. jun 2017. u Amfiteatru Berlin.

Berlin-Buehnen.de
ned 28. maj 2017.
   

Iz arhive fotografa Rika Mekolskija stižu ove senzacionalne fotke o letu u Los Anđelesu.

Ako volite sve što je retro, uživaćete!

CNN
ned 29. januar 2017.
   

Hit leta je svakako serija "Stranger Things".

Mančester je uvek znao da prepozna kvalitet, i evo prvog murala/grafita koji stiže iz kolevke moderne muzike.

ManchesterEveningNews.com
pon 22. avgust 2016.
   

Ostvario je ogroman uticaj na svetsku kinematografiju i rano otišao u legendu.

Zaboravljene fotke koje je Tarkovski snimao tokom poslednjih godina svog života možete videti na portalu Another Magazine.

Another Magazine
pet 29. juli 2016.
   

Ovog meseca smo se setili Džima Morisona koji je preminuo u Parizu 3. jula 1971. godine.

Pogledajte poslednje fotografije koje je, pre nego što je napustio ovu dimenziju, uslikao njegov prijatelj sa kojim je bio na izletu u Saint-Leu-d’Esserent.

Na fotografijama su Džim i njegova Pamela, a snimljene su 28. juna 1971. godine.

TheVintageNews.com
sub 9. juli 2016.
   

Danas je Bloomsday. Kao što znaju svi ljubitelji književnosti, 16. jun 1904. je dan tokom kojeg se odigrava celokupna odiseja Leopolda Bloom-a, junaka romana "Uliks" Džejmsa Džojsa.

I dok u Irskoj traje tradicionalno slavlje u čast najvažnijeg pisca modernog doba, mi vam predlažemo da pogledate kako su roman "Uliks" ilustrovali slikari Henri Matis i Mimo Paladino.

Brainpicking.org
čet 16. juni 2016.
   

Ako ste u Njujorku ili planirate da ponosno letite iz Beograda od 23. juna pod uslovom zvanične saglasnosti:) - predstava koju ne treba zaobići: "Dry Powder".

Glavne uloge - Claire Danes, Frank Azaria i John Krasinski.

New York Times
sub 2. april 2016.
   

"Izbor po srodnosti" autorke Marije Ćalić

Prodajna galerija "Beograd"
Kosančićev venac 19

Otvaranje: četvrtak, 24. mart u 19h

Fotografski ciklus odaje atmosfere i raspoloženja današnjice, u kome su prepreke, sputanosti i fantazmi uznemirujuće odlike postojanja. Premda se naslov 'Izbor po srodnosti' čini preuzetim iz Geteovog romana o ljudskim strastima, u pitanju je kontrateza. Srodnost portreta, ambijenata i predmeta je u naponu ispoljavanja, otvarajući tako potencijal čulnosti, ali i strepnju ka novim preobražajima.

mariacalic.com
pon 21. mart 2016.
   

USTANOVA STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD raspisuje nagradni internacionalni umetnički konkurs za izbor plakata na temu

"PUTEVI SLOBODE"

Radovi treba da prikažu umetničko viđenje teme.
Radovi ne smeju biti ranije objavljivani ili publikovani.
Radove slati u digitalnom formatu, 300 DPI.
Jedan autor može prijaviti najviše 4 rada.
Svi radovi ili linkovi na kojima se mogu preuzeti dostavljaju se na e-mail adresu ritamevrope@gmail.com sa naznakom "Prijava za Konkurs PUTEVI SLOBODE“ .
Uz svaki rad potrebno je navesti:

ime i prezime autora,
ime rada,
telefon,
ulicu i mesto stanovanja autora.
Autori koji ne pošalju potpune podatke neće biti uvršteni u izbor.

Radovi se nagrađuju novčanim iznosima u protivrednosti 250 Eura za pobednički rad.

Radove će pregledati i oceniti stručni žiri, a autori će biti obavešteni o rezultatima konkursa dana 27.04.2016. godine.

Organizator zadržava pravo da bez nadoknade, a za potrebe web-sajta, publikacija, propagandnih aktivnosti, marketinških kampanja i drugih propratnih događaja u vezi sa delatnostima Ustanove SKCNS upotrebi prijavljene radove.

Autori ostaju isključivi vlasnici i nosioci prava nad svojim autorskim delima.

Rok za prijem radova je 20.04.2016. godine


Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 09. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Ovu manifestaciju devetu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Skcns.org
uto 15. mart 2016.
   

Izložba environment concept art / scenografskih skica Stevana Aleksića, biće otvorena 5.marta u 22h u galeriji "Štab", Crnogorska 10

REČ AUTORA

Vizuelizacija jednog filma je proces započet crtanjem karakterističnih scena-kadrova, koji definišu krajnji izgled tog dela. U svetu, oživljavanje izgleda jednog filmskog ostvarenja , pogotovo u naučno-fantastičnom i fantazi žanru, zahteva angažovanje umetnika koji se bavi prostornim konceptima i scenografijom. On je odgovoran za finalnu sliku na platnu , koja odvodi gledaoce u najrazličitije svetove. Od mašte takvog umetnika, zavisi kvalitet i uverljivost jedne filmske priče.

INSPIRACIJA

Dobar deo radova na izložbi inspirisan je spomenicima Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije “Zemlje Koje Više Nema”. Spomenici na skicama umetnika su u službi elemenata koji grade distopijsku atmosferu i stvaraju koncepte fantastičnih svetova, urušenih planeta ali i radjanja nove nade. Ovo je svojevrstan predložak u okviru Fantasy & Sci-Fi žanra.
Takodje, autor će izložiti nekoliko dizajniranih plakata nepostojećih domaćih filmova, koji su omaž Jugoslovenskoj kinematografiji.

TEHNIKA

Tehika koju autor koristi u stvaranju svojih fantazi prostornih skica jeste crtež rukom, koji je skeniran i služi kao podloga/osnova za dalje tretiranje, kolorisanje, doslikavanje i obradu kompjuterski, putem grafičke digitalne table i olovke.

KRATKA BIOGRAFIJA UMETNIKA

Stevan Aleksić je rodjen 1.maja 1981.godine u Beogradu.
Diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i Dizajna, Univerziteta u Beogradu.
Radio je na velikom broju projekata za film i pozorište.
Vanredni je Profesor na Fakultetu za Umetnost i Dizajn ,odsek scenografija.

U saradnji sa prijateljem, poznatim majstorom specijalnih efekata, filmske maske i šminke Miroslavom Lakobrijom, kao član udruženja "Mladi Kadrovi", kreira kratke, nezavisne filmove za razne festivale u zemlji i okruženju. Aktivan je član kreativnog tima organizacije "Festivala Srpskog Filma Fantastike" (FSFF).

www.stevan-aleksic.com
pon 29. februar 2016.
   

Matthew Inman je super-zanimljiv. Autor je stripova i svega što se nalazi na portalu The Oatmeal, voli Teslu, trčanje i mačke.

Ovo je njegova kratka životna priča.

YouTube
čet 10. decembar 2015.
   

Pirelli kalendar za 2016. je uzburkao javnost i naše čitaoce... Sad se malo vraćamo u prošlost - koje su to najpopularnije fotke koje su obeležile decenije ovog kalendara "sa bonusom".

Stylist.co.uk
uto 1. decembar 2015.
   

Čuvena skulptura - Pradina radnja u centru pustinje zapadnog Teksasa ove godine slavi deceniju od postavljanja na ovo zabačeno mesto.

Šta se sve događalo u ovom objektu i kako su danas zadovoljni umetnici i autori Michael Elmgreen i Ingar Dragset, pročitajte u razgovoru na portalu Dazed.

Dazed & Confused
uto 3. novembar 2015.
   

Nešto lepo i iz Moskve.

Na žalost, ništa politički nego poslovna zgrada koju je dizajnirala Zaha Hadid.

Slate
sre 21. oktobar 2015.
   

Ona je, uz Endija Vorhola, najprepoznatljivija njujorška "njuškica".

Peti Smit govori o promeni koji se dogodio njenom gradu... A vas podsećamo na legendarni film "25th Hour" koji je prava oda "Velikoj jabuci" uz TAJ monolog Edvarda Nortona.

Elle
sre 7. oktobar 2015.
   

Peter Fonda
Braća Cohen
Mercedes
Super Bowl

Razbijanje patetične nostalgije - sve što volimo je tu.

Indiewire.com
sub 4. februar 2017.
   

Jedan od najpopularnijih pesnika sa ovih prostora rođen je 29. januara 1934. godine u Nišu.

Sećamo se Branka Miljkovića...

Wikipedia
ned 29. januar 2017.
   

Hi!

Hilari Klinton će sasvim izvesno biti predsednica Amerike. Vodi u svim anketama i njena pobeda će biti posledica izbora između evidentnog ludaka greškom otpuštenog iz Guberevca i osobe koja je ipak obavljala funkciju Secretary od State tokom Obaminog mandata (voleli Hil ili ne, ali stvari tako stoje).

I sada, kampanja je u punom jeku: dvanaestoro dizajnera su osmislili originalne bedževe čija će prodaja značiti dodatni finansijski input predsednici.

Slate
sre 10. avgust 2016.
   

Besmrtne stihove benda FTP ovekovečila je fotografkinja iz Poljske Lola Paprocka koja je objavila knjigu fotki novobeogradskih blokova...

Dazed & Confused
pet 29. juli 2016.
   

Da li je moguće svu genijalnost Edwarda Hoppera preslikati u filmski medijum?

Autor Gustav Deutsch je učinio naizgled nemoguće. A soundtrack za film: David Sylvian.

Ako ne znate ko je bio jedan od najznačajnijih slikara XX veka, evo i dokumentarca za dodatni čas.

Another Magazine
sub 9. juli 2016.
   

Michael White je bio čuveni holivudski producent a pred kraj života je objavio privatne fotografije sa zabava koje je posećivao.

O Majklu je snimljen i dokumentarac The Last Impresario a evo i njegovog doprinosa celebrity fotografiji: vaše omiljene zvezde u neformalnom izdanju...

PurpleClover.com
sub 30. april 2016.
   

Pored Cetinja, verovatno najvažniji grad u Crnoj Gori, mesto odakle su ponikli "svi koji nešto znače" i tako već vekovima...

Projekat revitalizacije centra Nikšića (Dom revolucije) poveren je slovenačkom arhitektonskom studiju.

Evo šta nas očekuje - klik.

ArchDaily.com
sre 23. mart 2016.
   

U Gradskoj opštini Vračar, u petak, 18. marta, u 18 časova otvara se humanitarna izložba reditelja i fotografa Darka Nikolića “ŠTA JE SREĆA”.

(Darko je za naš portal pisao tekst u rubrici "Cinema Prive" ali je gostovao i u radijskom izdanju "AgitPopa" na upokojenom Radiju B92)

Na Instagramu je Darko famozni "Annoyingmoose“.

Ovoga puta izdvojili smo Darkove najbolje fotografije poznatih ličnosti (Nebojše Glogovca, Anđelke Prpić, Nikole Đuričkog, Vasila Hadžimanova... ) čijom kupovinom donirate novac Fondaciji „Podrži Život“.
Početna cena svake fotografije (formata 1m x1m) je 200 evra.

Fotografiju možete rezervisati i kupiti tako što ćete nam poslati link fotografije i skeniranu uplatnicu (Uplatilac: Ime, prezime, adresa; Svrha uplate: donacija; Primalac: Fondacija Podrži Život, Hercega Stjepana 15, 1100 Beograd; Iznos: 200 evra ( ili više u dinarskoj protivvrednosti); Žiro račun: 205-999-98; Poziv na broj: 219) na mail: kontakt@podrzizivot.com.

Sve fotografiје možete videti na ovom linku.

Agitpop.me
uto 15. mart 2016.
   

Chris Stein i Deborah Harry su bili legendarni njujorški par, šik i talentovani a njihova muzika (Blondie) i izgled su obeležili jednu eru.

Chris je fotkao Njujork tih godina, i sada imamo foto-svedočanstvo u formi knjige Chris Stein / Negative: Me, Blondie, and the Advent of Punk

Slate
pon 7. mart 2016.
   

Da li ste već bili na Guglu i tražili neke od ovih naslova?

Ne postoje, na žalost (a neki i na radost).

Kako se fotke pretvaraju u plakate za nepostojeće filmove, pogledajte na portalu Bored Panda.

BoredPanda.com
pet 26. februar 2016.
   

07.12.2015. u 19h
Galerija Atrijum Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56.Naša Gabriella Nikolić u ponedeljak otvara izložbu pod nazivom Dubrovačkom ulicom...

Izložbu otvara Nj.Eks. Philip Pinnington, ambasador Kanade u Beogradu, a prisutnima će se obratiti i Jelena Đurović, potpredsednica Jevrejske zajednice Crne Gore.

Izložba obeležava 25 godina profesionalnog rada, a predstavlja prvo Gabriellino pojavljivanje pred beogradskom publikom od njenog odlaska u Kanadu 1991.

Iz teksta Vesne Todorović, "Molitva za pedeset i dvoje":

"... Slučajno otkriće jedne kutije, zazidane u jedan od zidova stana, prekinulo je poluvekovnu ćutnju i brižljivo čuvanu tajnu o temeljnom sasecanju bogato razgranatog stabla skoro čitave porodice Gabrielle Nikolić. Fotografije nađene u kutiji su istovremeno obelodanile i postojanje i nestanak najbližih srodnika u nemilosrdnim čeljustima holokausta. Ovo otkriće, kao «grom iz vedra neba» među retkim izdancima nekada raskošnog stabla, uistinu nije mogao izazvati veće razaranje od onog, koje se već dogodilo. Ali se energija udara spoznaje, u Gabriellinom slučaju svrhovito pretvorila u okidač za više nego plodno umetničko stvaranje. U kome se svako novo rojenje pitanja pretvaralo u snažne odgovore, koji su vešto i pitko spojili istorijski dokumentovanu rekonstrukciju zbivanja i njihov etički kontekst, sa autentičnom poetikom neskrivene iskrenosti. Ipak, mudro je izbegla bolećivost i patetiku, oblikujući delo, koje, osim jasnih naznaka ličnog fatuma, oličenih u fotografijama bliskih srodnika, nosi odliku opšteg mesta, sloveći kao obznana jednog od večitih sukoba dobra i zla. Sukoba epske širine, dubine i težine... "

Agitpop.me
pet 4. decembar 2015.
   

Utorak, 10. novembar

Galerija HUB 12, Karađorđeva 59

18h Promocija knjige ANA Elizabet “Realizirani i nerealizirani radovi u javnom prostoru (1997 –2014)”. Na promociji knjige govori istoričarka umetnosti dr. sc. Silva Kalčić

19h Otvaranje izložbe

"Na Aninoj prvoj samostalnoj izložbi u Beogradu publika će imati priliku da vidi neke od svetlosnih instalacija nastalih u periodu od 2005. do 2014. godine, kao i dokumentarni film “Više svjetla” u režiji Uroša Živanovića o radu Dišeš? postavljenog u Savskoj ulici u Zagrebu (2011/2012.) i realizovanog u okviru projekta Ars Publicae/1POSTOZAUMJETNOST. Izložba takođe uključuje i video prezentaciju Aninih realizovanih i nerealizovanih radova u javnom prostoru, donoseći kroz fotografsku dokumentaciju, skice i idejne predloge još jedan uvid u autorkinu umetničku praksu i problemska sagledavanja kako samog medija skulpture i njegovih izražajnih mogućnosti, tako i promišljanja na koji način umetnički sadržaji mogu reagovati na kontekste zajedničkih urbanih prostora, artikulisati i oblikovati njihovo funkcionisanje. Anin brižljiv izbor materijala, svedena vizuelna rešenja i koncepcijska rafiniranost čine njen skulptorski rad snažnim u stvaralačkoj intenciji da se umetničko delo za posmatrača ne iscrpi u refleksiji nečijeg unutrašnjeg sveta i svetonazora, već da ga podstakne na razmišljanja o vremenu i stvarnosti koje živi". - Miroslav Karić

g12hub.com
pet 6. novembar 2015.
   

Jedan od najpopularnijih tviteraša je Bog.

Nalog TheTweetOfGod prati preko dva miliona ljudi, a on prati samo jednog - Džastina Bibera.

Njegovi tvitovi će se sada pretočiti u pozorišnu predstavu a u glavnoj ulozi videćemo miljenika iz serije "Will and Grace", Šona Hejsa.

Sometimes you can spend so much time looking at your phone you forget about the beauty all around you, so be sure to Google that.

TheatreMania.com
sub 24. oktobar 2015.
   

Sve više i više Instagram nisu samo selfiji, lepi pejsaži i "dobar život".

Ova socijalna mreža postaje i platforma za vizuelne umetnike, a njihovi radovi počinju da se izlažu u galerijama. Kuratori ih nalaze upravo na mreži i ovo je odličan način da budete otkriveni.

Another Magazine
sre 14. oktobar 2015.
   

Performans - instalacija UN DIA
Autorka: Gabriella Nikolić
Gošća: Marija Čalić

Španska kuća, Savamala, Braće Krsmanović 2

Četvrtak, 08. oktobar u 19h


Umetnički i istraživački projekat Gabrielle Nikolić 'Jedan dan ima 52 života' je izražajna centrala naših opažanja. Pokrenute su tematizacije vidljivosti iz domena likovne predstave, ali i temeljna pitanja etike i istorijskog, najčešće skrivenog, pamćenja. Otud i njen performans ' Jedan Dan (One Day, Un Dia)' ukazuje na osnovnu strukturu istrajne umetničke volje između poimanja u prostoru realnosti i zastrašujuće ekspanzivne sile zaborava.

Lokacijsko razbuđivanje, pre svega evokacija prošlosti nestanka pedeset dvoje članova familije u masovnom ubijanju stanovništva Jevrejskog porekla u okupiranom Beogradu nadmašuje istorijske činjenice. Za umetnicu se u njenom strukturnom nizanju prizora, slike u razmeri velikog friza snimaka, bojenih deonica, dokumenata i uvećanih evidencije takva stvarnost iz 1941. godine doziva kao programski prekid diskontinuiteta. U savremenom računanju vremena drevnijeg kalendara, ove 5776, takva evokacija dospeva u iskusto metafizičke inicijacije stvarnosti, nestajanja, smrti i čestica detalja. Na simboličkom pravcu performansa s predmetima, građanske evokacije nižu se proceduralne činjenice prijavljivanja, iseljenja, ulaska u logor beogradskog Sajmišta na levoj obali Save. Proces zadobija nov porazni simbolični prostor ukinutog modernog razvoja prestonice Kraljevine Jugoslavije pod okupacionom vlašću Trećeg rajha i lako nađenih lokalnih poslušnika. Sav taj isto tako simboličan prtljag raspršenih činjenica, oskudnog i prikrivenog materijala i prelamajuća svetlost nasilnih ljudskih tragedija unesen je u vremenski redosled umetnicinog izvođenja. Ostvaren je tempo prisustva, specifične kretnji i realne dramaturgije nekadašnjeg duševnog supstrata. Preko slike kao i projekcije iste slike kroz svetlost, materiju, konture, grafizme, negative i bojene deonice naglašavaju se mentalne slike i materijalni tragovi evociranja ugaslog iskustva na datom mestu. Pružajući se topografski, lokacije od Sajmišta pretvorenog u Judenlager pa preko drugih gradskih mesta mučenja, zatvaranja i stratišta kakve su Topovske šupe, Banjica sve do stratište Jajinci, taj ulični put gasnog kamiona sa žrtvama čini vremenski eho u nemoguće zamislivim slikama realnog mesta i vizura istinskog, urbano istovetnog prostora. Lokacija prolaska pored, u to doba porušenog mosta Kralja Aleksandra ujedinitelja je i sećanje na sudbinu mesta koje se proteže sve do našeg vremena i iskustva: atraktivni duh grada prve varoške urbanizacije Beograda se od poznog 19. veka premetnuo u traumatičnu u teritoriju istorijskog opstanka i razbnih vladajućih i ideoloških protivurečnosti.

Predočavanje prizora, od logora na beogradskom sajmištu i putanje gasnog kamiona kao i načina gledanja tehnički propisanog metodičnog ubijanja nedužnih, postaje doprinos bezobličnosti i informatičkim pretovarima našeg doba. Obrisi te ontološke praznine i poništenja mogu da se pokrenu ka našim pretpostavkama u neizrecive prizore zatočeništva, mučenja i pogubljenja rasvetljujući ukupnu sonornost Holokausta, kako na datom mestu tako i drugde. Otud se znamenje jedne od prvih uređenih kultura, zvezda Kralja Davida tokom performansa ukazuje i premeće u novu žalobnu igru. Ono je i slava nestalim dušama kao blistav epitaf ponikao iz nasilja nametnutih jedinih ideoloških istina. Dokaz da se vizure na minulo doba, iz bivše, ali i isto tako aktuelnu višedecenijske zapostavljenosti sećanja i društvene apatije kristalizuju u potresajućim okriljima društva. Zahvaljujući umetničkom energijom, one ispunjavaju ruševna i prekrajana zdanja gradskog spomena kao i iščezle - ali nezaboravljene - obrise neumoljivih sila prirode.


Oktobar 2015, Nikola Šuica

Goethe.de
uto 6. oktobar 2015.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Šta je 642 

BY MILICA DRAKULIĆ

 what is this? 
ned 23. decembar 2018.

MOST WANTED

Britanija Josip Broz Tito Dimitrije Vojnov Srbija Nenad Radujević Parobrod Kejt Mos Tijana T. Bratislav Pantelić 642 Ana Maria Rossi SFRJ Barak Obama Agitpop Vuk Jeremić Milena Vukmirović Ahmadinedžad Stanislav Mirković Jugoslavija Marija Pavlović TKV Đorđe Stojanović Angela Merkel Kosovo Kristofer Hičens 30. februar Amfilohije Evropska unija EU Maja Kojović Dejana Vučićević Dejvid Kameron Ivan Grubanov Aleksandar Maćašev Mit Romni Irena Škorić Marina Marković Aleksandar Đorđević Čiča Maja Maljević Mirko Ilić Bret Iston Elis Bogomir Doringer Amerika Mats Staaub Beba Kapičić Jelena Novaković Irina Simić Jelena Đurović Doktor Dum Tijana Kojović Bibi Netanjahu Stiv Džobs Apple
NATO

European Union

Doba Nevinosti