Beogradski reditelj Darijan Mihajlovi ve treu sezonu postavlja najvea dela svetske klasike u Berlinu, ili kucavici svetskog pozorita, kako se moe okarakterisati grad sa jednom od najivljih teatarskih scena na svetu.

Mihajlovi je do sada na scenu Amfiteatra Berlin postavio Molijerevog "Tartifa" kao i ekspirove "Vesele ene Vindzorske"...
"Tartif" je 2016. bio proglaen za jedan od top deset kulturnih dogadja u Berlinu.

U ovoj sezoni Darijan e prikazati svoje itanje "Magbeta", a posebno je zanimljivo to je u pitanju ilerov prevod ovog komada.
ekspirova tragedija je u Nemaku stigla na sto velikog Getea oko 1800. godine, u trenutku kada niko na nemakom dvoru nije govorio engleski. Gete je kao upravnik Vajmarskog pozorita naruio prevod a posle nekoliko nedelja dobio je ilerov tekst.
ekspir je komad napisao 1606. godine kada je pria o zloglasnom kralju ve bila stara nekoliko vekova.

Darijan Mihajlovi se ne susree sa Magbetom po prvi put - on je 2002. godine uspeno postavio Verdijevu operu "Magbet" na scenu Srpskog narodnog pozorita, a ovo je bio veliki uspeh operskog ansambla SNP.

U najveoj letnjoj produkciji u Berlinu igra dvadeset glumaca, koji dolaze iz najboljih berlinskih teatara, a samo pozorite "Monbijou" iz Berlina ima fascinantnu posetu: Mihajlovievog "Tartifa" je pogledalo oko 80 000 posetilaca. "Vesele ene Vindzorske", koje se igraju ve drugu sezonu, videlo je preko 100.000 ljudi, ukljuujui i gostovanja u Hanoveru.

Premijera "Magbeta " je zakazana za 21. jun 2017. u Amfiteatru Berlin.

Berlin-Buehnen.de ned 28. maj 2017., 19:55

@GeorgeResch ‏America is basically just a meme factory for the rest of the world

Peter Fonda
Braa Cohen
Mercedes
Super Bowl

Razbijanje patetine nostalgije - sve to volimo je tu.

Indiewire.com
sub 4. februar 2017.
   

Jedan od najpopularnijih pesnika sa ovih prostora roen je 29. januara 1934. godine u Niu.

Seamo se Branka Miljkovia...

Wikipedia
ned 29. januar 2017.
   

Hi!

Hilari Klinton e sasvim izvesno biti predsednica Amerike. Vodi u svim anketama i njena pobeda e biti posledica izbora izmeu evidentnog ludaka grekom otputenog iz Guberevca i osobe koja je ipak obavljala funkciju Secretary od State tokom Obaminog mandata (voleli Hil ili ne, ali stvari tako stoje).

I sada, kampanja je u punom jeku: dvanaestoro dizajnera su osmislili originalne bedeve ija e prodaja znaiti dodatni finansijski input predsednici.

Slate
sre 10. avgust 2016.
   

Besmrtne stihove benda FTP ovekoveila je fotografkinja iz Poljske Lola Paprocka koja je objavila knjigu fotki novobeogradskih blokova...

Dazed & Confused
pet 29. juli 2016.
   

Da li je mogue svu genijalnost Edwarda Hoppera preslikati u filmski medijum?

Autor Gustav Deutsch je uinio naizgled nemogue. A soundtrack za film: David Sylvian.

Ako ne znate ko je bio jedan od najznaajnijih slikara XX veka, evo i dokumentarca za dodatni as.

Another Magazine
sub 9. juli 2016.
   

Michael White je bio uveni holivudski producent a pred kraj ivota je objavio privatne fotografije sa zabava koje je poseivao.

O Majklu je snimljen i dokumentarac The Last Impresario a evo i njegovog doprinosa celebrity fotografiji: vae omiljene zvezde u neformalnom izdanju...

PurpleClover.com
sub 30. april 2016.
   

Pored Cetinja, verovatno najvaniji grad u Crnoj Gori, mesto odakle su ponikli "svi koji neto znae" i tako ve vekovima...

Projekat revitalizacije centra Nikia (Dom revolucije) poveren je slovenakom arhitektonskom studiju.

Evo ta nas oekuje - klik.

ArchDaily.com
sre 23. mart 2016.
   

U Gradskoj optini Vraar, u petak, 18. marta, u 18 asova otvara se humanitarna izloba reditelja i fotografa Darka Nikolia TA JE SREA.

(Darko je za na portal pisao tekst u rubrici "Cinema Prive" ali je gostovao i u radijskom izdanju "AgitPopa" na upokojenom Radiju B92)

Na Instagramu je Darko famozni "Annoyingmoose.

Ovoga puta izdvojili smo Darkove najbolje fotografije poznatih linosti (Neboje Glogovca, Anelke Prpi, Nikole urikog, Vasila Hadimanova... ) ijom kupovinom donirate novac Fondaciji Podri ivot.
Poetna cena svake fotografije (formata 1m x1m) je 200 evra.

Fotografiju moete rezervisati i kupiti tako to ete nam poslati link fotografije i skeniranu uplatnicu (Uplatilac: Ime, prezime, adresa; Svrha uplate: donacija; Primalac: Fondacija Podri ivot, Hercega Stjepana 15, 1100 Beograd; Iznos: 200 evra ( ili vie u dinarskoj protivvrednosti); iro raun: 205-999-98; Poziv na broj: 219) na mail: kontakt@podrzizivot.com.

Sve fotografiје moete videti na ovom linku.

Agitpop.me
uto 15. mart 2016.
   

Chris Stein i Deborah Harry su bili legendarni njujorki par, ik i talentovani a njihova muzika (Blondie) i izgled su obeleili jednu eru.

Chris je fotkao Njujork tih godina, i sada imamo foto-svedoanstvo u formi knjige Chris Stein / Negative: Me, Blondie, and the Advent of Punk

Slate
pon 7. mart 2016.
   

Da li ste ve bili na Guglu i traili neke od ovih naslova?

Ne postoje, na alost (a neki i na radost).

Kako se fotke pretvaraju u plakate za nepostojee filmove, pogledajte na portalu Bored Panda.

BoredPanda.com
pet 26. februar 2016.
   

07.12.2015. u 19h
Galerija Atrijum Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56.Naa Gabriella Nikoli u ponedeljak otvara izlobu pod nazivom Dubrovakom ulicom...

Izlobu otvara Nj.Eks. Philip Pinnington, ambasador Kanade u Beogradu, a prisutnima e se obratiti i Jelena urovi, potpredsednica Jevrejske zajednice Crne Gore.

Izloba obeleava 25 godina profesionalnog rada, a predstavlja prvo Gabriellino pojavljivanje pred beogradskom publikom od njenog odlaska u Kanadu 1991.

Iz teksta Vesne Todorovi, "Molitva za pedeset i dvoje":

"... Sluajno otkrie jedne kutije, zazidane u jedan od zidova stana, prekinulo je poluvekovnu utnju i briljivo uvanu tajnu o temeljnom sasecanju bogato razgranatog stabla skoro itave porodice Gabrielle Nikoli. Fotografije naene u kutiji su istovremeno obelodanile i postojanje i nestanak najbliih srodnika u nemilosrdnim eljustima holokausta. Ovo otkrie, kao grom iz vedra neba meu retkim izdancima nekada raskonog stabla, uistinu nije mogao izazvati vee razaranje od onog, koje se ve dogodilo. Ali se energija udara spoznaje, u Gabriellinom sluaju svrhovito pretvorila u okida za vie nego plodno umetniko stvaranje. U kome se svako novo rojenje pitanja pretvaralo u snane odgovore, koji su veto i pitko spojili istorijski dokumentovanu rekonstrukciju zbivanja i njihov etiki kontekst, sa autentinom poetikom neskrivene iskrenosti. Ipak, mudro je izbegla boleivost i patetiku, oblikujui delo, koje, osim jasnih naznaka linog fatuma, olienih u fotografijama bliskih srodnika, nosi odliku opteg mesta, slovei kao obznana jednog od veitih sukoba dobra i zla. Sukoba epske irine, dubine i teine... "

Agitpop.me
pet 4. decembar 2015.
   

Utorak, 10. novembar

Galerija HUB 12, Karaoreva 59

18h Promocija knjige ANA Elizabet Realizirani i nerealizirani radovi u javnom prostoru (1997 2014). Na promociji knjige govori istoriarka umetnosti dr. sc. Silva Kali

19h Otvaranje izlobe

"Na Aninoj prvoj samostalnoj izlobi u Beogradu publika e imati priliku da vidi neke od svetlosnih instalacija nastalih u periodu od 2005. do 2014. godine, kao i dokumentarni film Vie svjetla u reiji Uroa ivanovia o radu Die? postavljenog u Savskoj ulici u Zagrebu (2011/2012.) i realizovanog u okviru projekta Ars Publicae/1POSTOZAUMJETNOST. Izloba takoe ukljuuje i video prezentaciju Aninih realizovanih i nerealizovanih radova u javnom prostoru, donosei kroz fotografsku dokumentaciju, skice i idejne predloge jo jedan uvid u autorkinu umetniku praksu i problemska sagledavanja kako samog medija skulpture i njegovih izraajnih mogunosti, tako i promiljanja na koji nain umetniki sadraji mogu reagovati na kontekste zajednikih urbanih prostora, artikulisati i oblikovati njihovo funkcionisanje. Anin briljiv izbor materijala, svedena vizuelna reenja i koncepcijska rafiniranost ine njen skulptorski rad snanim u stvaralakoj intenciji da se umetniko delo za posmatraa ne iscrpi u refleksiji neijeg unutranjeg sveta i svetonazora, ve da ga podstakne na razmiljanja o vremenu i stvarnosti koje ivi". - Miroslav Kari

g12hub.com
pet 6. novembar 2015.
   

Jedan od najpopularnijih tviteraa je Bog.

Nalog TheTweetOfGod prati preko dva miliona ljudi, a on prati samo jednog - Dastina Bibera.

Njegovi tvitovi e se sada pretoiti u pozorinu predstavu a u glavnoj ulozi videemo miljenika iz serije "Will and Grace", ona Hejsa.

Sometimes you can spend so much time looking at your phone you forget about the beauty all around you, so be sure to Google that.

TheatreMania.com
sub 24. oktobar 2015.
   

Sve vie i vie Instagram nisu samo selfiji, lepi pejsai i "dobar ivot".

Ova socijalna mrea postaje i platforma za vizuelne umetnike, a njihovi radovi poinju da se izlau u galerijama. Kuratori ih nalaze upravo na mrei i ovo je odlian nain da budete otkriveni.

Another Magazine
sre 14. oktobar 2015.
   

Performans - instalacija UN DIA
Autorka: Gabriella Nikoli
Goa: Marija ali

panska kua, Savamala, Brae Krsmanovi 2

etvrtak, 08. oktobar u 19h


Umetniki i istraivaki projekat Gabrielle Nikoli 'Jedan dan ima 52 ivota' je izraajna centrala naih opaanja. Pokrenute su tematizacije vidljivosti iz domena likovne predstave, ali i temeljna pitanja etike i istorijskog, najee skrivenog, pamenja. Otud i njen performans ' Jedan Dan (One Day, Un Dia)' ukazuje na osnovnu strukturu istrajne umetnike volje izmeu poimanja u prostoru realnosti i zastraujue ekspanzivne sile zaborava.

Lokacijsko razbuivanje, pre svega evokacija prolosti nestanka pedeset dvoje lanova familije u masovnom ubijanju stanovnitva Jevrejskog porekla u okupiranom Beogradu nadmauje istorijske injenice. Za umetnicu se u njenom strukturnom nizanju prizora, slike u razmeri velikog friza snimaka, bojenih deonica, dokumenata i uveanih evidencije takva stvarnost iz 1941. godine doziva kao programski prekid diskontinuiteta. U savremenom raunanju vremena drevnijeg kalendara, ove 5776, takva evokacija dospeva u iskusto metafizike inicijacije stvarnosti, nestajanja, smrti i estica detalja. Na simbolikom pravcu performansa s predmetima, graanske evokacije niu se proceduralne injenice prijavljivanja, iseljenja, ulaska u logor beogradskog Sajmita na levoj obali Save. Proces zadobija nov porazni simbolini prostor ukinutog modernog razvoja prestonice Kraljevine Jugoslavije pod okupacionom vlau Treeg rajha i lako naenih lokalnih poslunika. Sav taj isto tako simbolian prtljag rasprenih injenica, oskudnog i prikrivenog materijala i prelamajua svetlost nasilnih ljudskih tragedija unesen je u vremenski redosled umetnicinog izvoenja. Ostvaren je tempo prisustva, specifine kretnji i realne dramaturgije nekadanjeg duevnog supstrata. Preko slike kao i projekcije iste slike kroz svetlost, materiju, konture, grafizme, negative i bojene deonice naglaavaju se mentalne slike i materijalni tragovi evociranja ugaslog iskustva na datom mestu. Pruajui se topografski, lokacije od Sajmita pretvorenog u Judenlager pa preko drugih gradskih mesta muenja, zatvaranja i stratita kakve su Topovske upe, Banjica sve do stratite Jajinci, taj ulini put gasnog kamiona sa rtvama ini vremenski eho u nemogue zamislivim slikama realnog mesta i vizura istinskog, urbano istovetnog prostora. Lokacija prolaska pored, u to doba poruenog mosta Kralja Aleksandra ujedinitelja je i seanje na sudbinu mesta koje se protee sve do naeg vremena i iskustva: atraktivni duh grada prve varoke urbanizacije Beograda se od poznog 19. veka premetnuo u traumatinu u teritoriju istorijskog opstanka i razbnih vladajuih i ideolokih protivurenosti.

Predoavanje prizora, od logora na beogradskom sajmitu i putanje gasnog kamiona kao i naina gledanja tehniki propisanog metodinog ubijanja nedunih, postaje doprinos bezoblinosti i informatikim pretovarima naeg doba. Obrisi te ontoloke praznine i ponitenja mogu da se pokrenu ka naim pretpostavkama u neizrecive prizore zatoenitva, muenja i pogubljenja rasvetljujui ukupnu sonornost Holokausta, kako na datom mestu tako i drugde. Otud se znamenje jedne od prvih ureenih kultura, zvezda Kralja Davida tokom performansa ukazuje i premee u novu alobnu igru. Ono je i slava nestalim duama kao blistav epitaf ponikao iz nasilja nametnutih jedinih ideolokih istina. Dokaz da se vizure na minulo doba, iz bive, ali i isto tako aktuelnu viedecenijske zapostavljenosti seanja i drutvene apatije kristalizuju u potresajuim okriljima drutva. Zahvaljujui umetnikom energijom, one ispunjavaju ruevna i prekrajana zdanja gradskog spomena kao i iezle - ali nezaboravljene - obrise neumoljivih sila prirode.


Oktobar 2015, Nikola uica

Goethe.de
uto 6. oktobar 2015.
   

Iz arhive fotografa Rika Mekolskija stiu ove senzacionalne fotke o letu u Los Anelesu.

Ako volite sve to je retro, uivaete!

CNN
ned 29. januar 2017.
   

Hit leta je svakako serija "Stranger Things".

Manester je uvek znao da prepozna kvalitet, i evo prvog murala/grafita koji stie iz kolevke moderne muzike.

ManchesterEveningNews.com
pon 22. avgust 2016.
   

Ostvario je ogroman uticaj na svetsku kinematografiju i rano otiao u legendu.

Zaboravljene fotke koje je Tarkovski snimao tokom poslednjih godina svog ivota moete videti na portalu Another Magazine.

Another Magazine
pet 29. juli 2016.
   

Ovog meseca smo se setili Dima Morisona koji je preminuo u Parizu 3. jula 1971. godine.

Pogledajte poslednje fotografije koje je, pre nego to je napustio ovu dimenziju, uslikao njegov prijatelj sa kojim je bio na izletu u Saint-Leu-dEsserent.

Na fotografijama su Dim i njegova Pamela, a snimljene su 28. juna 1971. godine.

TheVintageNews.com
sub 9. juli 2016.
   

Danas je Bloomsday. Kao to znaju svi ljubitelji knjievnosti, 16. jun 1904. je dan tokom kojeg se odigrava celokupna odiseja Leopolda Bloom-a, junaka romana "Uliks" Dejmsa Dojsa.

I dok u Irskoj traje tradicionalno slavlje u ast najvanijeg pisca modernog doba, mi vam predlaemo da pogledate kako su roman "Uliks" ilustrovali slikari Henri Matis i Mimo Paladino.

Brainpicking.org
et 16. juni 2016.
   

Ako ste u Njujorku ili planirate da ponosno letite iz Beograda od 23. juna pod uslovom zvanine saglasnosti:) - predstava koju ne treba zaobii: "Dry Powder".

Glavne uloge - Claire Danes, Frank Azaria i John Krasinski.

New York Times
sub 2. april 2016.
   

"Izbor po srodnosti" autorke Marije ali

Prodajna galerija "Beograd"
Kosaniev venac 19

Otvaranje: etvrtak, 24. mart u 19h

Fotografski ciklus odaje atmosfere i raspoloenja dananjice, u kome su prepreke, sputanosti i fantazmi uznemirujue odlike postojanja. Premda se naslov 'Izbor po srodnosti' ini preuzetim iz Geteovog romana o ljudskim strastima, u pitanju je kontrateza. Srodnost portreta, ambijenata i predmeta je u naponu ispoljavanja, otvarajui tako potencijal ulnosti, ali i strepnju ka novim preobraajima.

mariacalic.com
pon 21. mart 2016.
   

USTANOVA STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD raspisuje nagradni internacionalni umetniki konkurs za izbor plakata na temu

"PUTEVI SLOBODE"

Radovi treba da prikau umetniko vienje teme.
Radovi ne smeju biti ranije objavljivani ili publikovani.
Radove slati u digitalnom formatu, 300 DPI.
Jedan autor moe prijaviti najvie 4 rada.
Svi radovi ili linkovi na kojima se mogu preuzeti dostavljaju se na e-mail adresu ritamevrope@gmail.com sa naznakom "Prijava za Konkurs PUTEVI SLOBODE .
Uz svaki rad potrebno je navesti:

ime i prezime autora,
ime rada,
telefon,
ulicu i mesto stanovanja autora.
Autori koji ne poalju potpune podatke nee biti uvrteni u izbor.

Radovi se nagrauju novanim iznosima u protivrednosti 250 Eura za pobedniki rad.

Radove e pregledati i oceniti struni iri, a autori e biti obaveteni o rezultatima konkursa dana 27.04.2016. godine.

Organizator zadrava pravo da bez nadoknade, a za potrebe web-sajta, publikacija, propagandnih aktivnosti, marketinkih kampanja i drugih propratnih dogaaja u vezi sa delatnostima Ustanove SKCNS upotrebi prijavljene radove.

Autori ostaju iskljuivi vlasnici i nosioci prava nad svojim autorskim delima.

Rok za prijem radova je 20.04.2016. godine


Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeleavamo 09. maj, Dan pobede nad faizmom.

Ovu manifestaciju devetu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih deavanja, od izlobi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Skcns.org
uto 15. mart 2016.
   

Izloba environment concept art / scenografskih skica Stevana Aleksia, bie otvorena 5.marta u 22h u galeriji "tab", Crnogorska 10

RE AUTORA

Vizuelizacija jednog filma je proces zapoet crtanjem karakteristinih scena-kadrova, koji definiu krajnji izgled tog dela. U svetu, oivljavanje izgleda jednog filmskog ostvarenja , pogotovo u nauno-fantastinom i fantazi anru, zahteva angaovanje umetnika koji se bavi prostornim konceptima i scenografijom. On je odgovoran za finalnu sliku na platnu , koja odvodi gledaoce u najrazliitije svetove. Od mate takvog umetnika, zavisi kvalitet i uverljivost jedne filmske prie.

INSPIRACIJA

Dobar deo radova na izlobi inspirisan je spomenicima Narodnooslobodilake borbe Jugoslavije Zemlje Koje Vie Nema. Spomenici na skicama umetnika su u slubi elemenata koji grade distopijsku atmosferu i stvaraju koncepte fantastinih svetova, uruenih planeta ali i radjanja nove nade. Ovo je svojevrstan predloak u okviru Fantasy & Sci-Fi anra.
Takodje, autor e izloiti nekoliko dizajniranih plakata nepostojeih domaih filmova, koji su oma Jugoslovenskoj kinematografiji.

TEHNIKA

Tehika koju autor koristi u stvaranju svojih fantazi prostornih skica jeste crte rukom, koji je skeniran i slui kao podloga/osnova za dalje tretiranje, kolorisanje, doslikavanje i obradu kompjuterski, putem grafike digitalne table i olovke.

KRATKA BIOGRAFIJA UMETNIKA

Stevan Aleksi je rodjen 1.maja 1981.godine u Beogradu.
Diplomirao je filmsku i pozorinu scenografiju na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i Dizajna, Univerziteta u Beogradu.
Radio je na velikom broju projekata za film i pozorite.
Vanredni je Profesor na Fakultetu za Umetnost i Dizajn ,odsek scenografija.

U saradnji sa prijateljem, poznatim majstorom specijalnih efekata, filmske maske i minke Miroslavom Lakobrijom, kao lan udruenja "Mladi Kadrovi", kreira kratke, nezavisne filmove za razne festivale u zemlji i okruenju. Aktivan je lan kreativnog tima organizacije "Festivala Srpskog Filma Fantastike" (FSFF).

www.stevan-aleksic.com
pon 29. februar 2016.
   

Matthew Inman je super-zanimljiv. Autor je stripova i svega to se nalazi na portalu The Oatmeal, voli Teslu, tranje i make.

Ovo je njegova kratka ivotna pria.

YouTube
et 10. decembar 2015.
   

Pirelli kalendar za 2016. je uzburkao javnost i nae itaoce... Sad se malo vraamo u prolost - koje su to najpopularnije fotke koje su obeleile decenije ovog kalendara "sa bonusom".

Stylist.co.uk
uto 1. decembar 2015.
   

uvena skulptura - Pradina radnja u centru pustinje zapadnog Teksasa ove godine slavi deceniju od postavljanja na ovo zabaeno mesto.

ta se sve dogaalo u ovom objektu i kako su danas zadovoljni umetnici i autori Michael Elmgreen i Ingar Dragset, proitajte u razgovoru na portalu Dazed.

Dazed & Confused
uto 3. novembar 2015.
   

Neto lepo i iz Moskve.

Na alost, nita politiki nego poslovna zgrada koju je dizajnirala Zaha Hadid.

Slate
sre 21. oktobar 2015.
   

Ona je, uz Endija Vorhola, najprepoznatljivija njujorka "njukica".

Peti Smit govori o promeni koji se dogodio njenom gradu... A vas podseamo na legendarni film "25th Hour" koji je prava oda "Velikoj jabuci" uz TAJ monolog Edvarda Nortona.

Elle
sre 7. oktobar 2015.
   

U okviru izlobe Making Music Modern: Design for Ear and Eye, koja u MOMA traje od prolog novembra pa do 17. januara 2016. bie prikazane i naslovne strane LP ploa koje je dizajnirao poznati autor ovdanjeg porekla, Mirko Ili. Moemo videti izloene albume koje je Mirko radio za bendove Azra i Prljavo kazalite.

Celu vest proitajte na portalu MOMA ili na blogu autora.

Foto: mirkoilic.blogspot.rs

MirkoIlic.blogspot.com
pet 11. septembar 2015.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 �ta je 642 

BY MILICA DRAKULI

 what is this? 
ned 29. januar 2017.
 
 
 
 

MOST WANTED

Aleksandar Maaev Dejvid Kameron Kristofer Hiens Irina Simi Marina Markovi 30. februar Nenad Radujevi ore Stojanovi SFRJ Barak Obama Dimitrije Vojnov Apple Aleksandar orevi Kosovo Tijana Kojovi Evropska unija Stiv Dobs Mats Staaub Britanija Josip Broz Tito Srbija Ahmadinedad Kejt Mos Jugoslavija Amerika Tijana T. Maja Kojovi ia Bratislav Panteli Stanislav Mirkovi Bret Iston Elis Angela Merkel Amfilohije Mit Romni Ivan Grubanov Beba Kapii Bibi Netanjahu Ana Maria Rossi Mirko Ili Marija Pavlovi TKV EU Milena Vukmirovi Irena kori Dejana Vuievi Bogomir Doringer 642 Agitpop Maja Maljevi Vuk Jeremi Doktor Dum Jelena urovi Jelena Novakovi Parobrod
NATO

European Union

Doba Nevinosti