300 - 400 g. rozbratne sa koskom
¼ celera
1 crni luk
2 kocke za supu (Maggi ili Podravka)
par lovorovih listova
malo soli
malo bibera
malo bosiljka
maslinovo ulje ili ulje od grožđica
peršun može, ali ne mora
Staviti rozbratnu u šerpu sa mlakom vodom i pustiti je da proključa i iz nje izađe sva prljavština i “ono belo”.
Tako blago kuvanu rozbratnu onda oprati, kao i šerpu, pa rozbratnu ponovo staviti u mlaku vodu, dodati celer, lovor, kocke za supu, vegetu, bosiljak, biber, so. Dodati i maslinovo ulje.
Kuvati na laganoj vatri dok ne proključa.
Kad proključa, ubaciti crni luk koji ste prethodno isekli na pola i malo propržili u drugoj šerpici.
Krčkati dok boja supe ne postane dovoljno lepa, a onda ubaciti knedle ili rezance. Ova supa može da se "aka" podgreva i jede pet dana, samo joj treba dodavati vode i kocke ili vegete. Nikako ne stavljati krompir jer on pušta nešto što ne valja da se konzumira duže od 24 sata.
Prijatno!
PS: Mom receptu upadljivo nedostaje šargarepa. To je zato što kuvana šargarepa ima veoma visok glikemijski indeks i generalno nije bog-zna-kako fantastična za organizam. Bežite od svega što ima visok GI jer goji a organizmu je nepotrebno. (Kuvana šargarepa ima glikemijski indeks 49, dok sveža šargarepa samo 19). Takođe, prehrana koja spada u najopasniju ako vas interesuje GI jeste lubenica (puna šećera, gladan si posle pet minuta) a na apsolutnom broju jedan je pivo.
Broj koji odražava intenzitet lučenja inzulina nakon unošenja neke namirnice, naziva se glikemijski indeks (GI) za tu namirnicu. Nizak GI (<55) daje dugo osjećaj sitosti, održava razinu energije, sprečava naglo lučenje inzulina i stvaranje masnih naslaga, djeluje preventivno za nastanak diabetesa itd. Namirnice s vrijednostima 56-69 imaju srednji, a preko 70 visok GI.
Glikemijsko opterećenje (eng. Glycemic load) se dobiva kada GI određene namirnice pomnožimo s njezinom količinom. U suštini, to je opterećenje organizma glukozom. To znači da i namirnice s niskim GI mogu izazvati značajniji porast razine glukoze u krvi, kada se unose u velikim količinama.