Tokom izolacije smo se radovali seriji koja se bavi borbom za ženska prava u Americi a ovaj važan pokret su predvodile Beti Fridan, Širli Čizom, Bela Abcug i Gloria Stajnem.

AGITPOP TV
sub 30. maj 2020.
   

Svima se sve smučilo. Sigurna sam da ste prozreli pozitivne mantre, online jogu, pite na Instagramu, manipulacije političara i struke. Ne gledate vesti, ne čitate brojke. Primetili ste - svi su se nekako ogolili od sredine marta... Mogli smo da vidimo i čujemo kako poznate ličnosti poniru u ambise gluposti, ali i lepe priče o odvažnim običnim ljudima iz komšiluka. Scenariji se tako pišu sami, a možda se i pre pronalaska vakcine snimi neki dobar film na temu ove nečuvene svetske krize.

WORD
pon 27. april 2020.
   

Legenda kaže da Imanuel Kant nikad nije izašao izvan radijusa od 16 kilometara oko svog sela Konisberga u tadašnjoj Prusiji (danas Kaliningrad, Rusija). Ipak ovo nije sasvim tačno. Jedan od najznačajnijih filozofa moderne civilizacije je tokom četiri godine radio kao tutor, pa je tako ipak posetio i gradić u Poljskoj na čitavih 145 km. od Konisberga. Ako ne računamo ovu ludu avanturu, osamdeset godina života Kant je proveo sam u mestu u kom se rodio. Sa 46 godina je otišao u do...

WORD
čet 9. april 2020.
   

Tekst je originalno objavljen u magazinu "Advertiser" 20.marta 2020.

WORD
sub 28. mart 2020.
   

Mediji su me ovih dana zvali da preporučim neke dobre filmove o katastrofama i epidemijama. Ne pada mi na pamet da vas dodatno uzrujavam i plašim, a opet želim da sastavim listu ostvarenja uz koja možete da uživate dok traje pandemija. Kako se odlučiti za preporuke iz nedelje u nedelju? Na raspolaganju su Netflix, HBO, Amazon pa i ilegalni „video klub“ koji se sad, kako kažu nevaljalci, zove Vuze.

WORD
ned 22. mart 2020.
   

Buongiorno Italia, gli spaghetti al dente

RADIO
sub 14. mart 2020.
   

Maria Milojković je prevodilac za engleski jezik, pisac online sadržaja, bivša nastavnica engleskog... Objavila je knjigu za učenje engleskog za decu i mlađe tinejdžere "Sasvim običan kos" koju možete da kupite na Amazonu . Tekst o ...

WORD
pet 13. mart 2020.
   

Vruća politička zima je sve što srce ima! Ovaj tekst se bavi analizom teorija zavere do kojih je autorka, htela to ili ne, došla podsredstvom društvenih mreža. Imajte u vidu da je autorka osoba sa malim krugom bliskih prijatelja, pati od blagog oblika socijalne fobije i ne viđa se sa ljudima često. Takođe je sklona da o sebi nekada govori u trećem licu ( ileizam ) čemu su bili skloni Cezar, De Gol, Nikson kao i ...

WORD
ned 9. februar 2020.
   

Oskar je nesavršena nagrada. Znamo tužnu priču - sve nagrade se ponekad dodele nezasluženo, a neki umetnici zbog sticaja okolnosti, političkih ili drugih, ostanu "neovenčani" do kraja života…Na današnji dan je, pre 77 godina, rođen jedan od najboljih savremenih reditelja – Majkl Man. Njegov film „Vrelina“ (Paćino, De Niro) na stručnim listama stoji u samom vrhu moderne svetske kinematografije. Verovali ili ne, on nikad nije dobio Oskara a "Heat", ko...

WORD
sre 5. februar 2020.
   

U jutarnjem programu nagađamo ko će dobiti Oskara ali i šta možemo da očekujemo na crvenom tepihu...

AGITPOP TV
sre 22. januar 2020.
   

OSKARI 2020: NOMINACIJE & PREDVIĐANJA

WORD
čet 16. januar 2020.
   

Nema mnogo neizvesnosti na ovoj listi (video sa listom je iznad) a imajući u vidu da sam početak jeseni provela gostujući po televizijama u uspešnom pokušaju da objasnim auditorijumu kako je "Džoker" Toda Filipsa epohalno filmsko ostvarenje. Mislim da je uspeh "Džokera" prevazišao najluđa očekivanja distributera, ovo je najgledaniji film u Srbiji od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine. Naknadu za hajpovanje "Džokera" nisam primila, ali ne bih je odbila :)

AGITPOP TV
čet 26. decembar 2019.
   

(*) Naslov preuzet iz knjige "A History of New York" pisca Vašingtona Irvinga i smatra se najgorom prvom rečenicom u istoriji svetske literature (više o tome ovde)

WORD
ned 10. novembar 2019.
   

Za jutarnji program Jelena Đurović govori o filmu Džoker.

AGITPOP TV
ned 10. novembar 2019.
   

Šifra: Makica

642
sub 12. oktobar 2019.
   

Tema novog izdanja AgitPop je serija koju je u rekordnom roku pogledalo više od 30 miliona ljudi. U pitanju je „Normal people“ po bestseleru Sali Runi, a u produkciji kanala BBC 3.

AGITPOP TV
sub 30. maj 2020.
   

(Verzija ovog teksta je objavljena na sajtu Hemofarm fondacije )

WORD
sre 15. april 2020.
   

Pretpostavljam da ste konačno završili sa trećom sezonom „Ozark“ koja je, za moj račun, bila malo dosadnjikava. Zato počinjem ovonedeljne preporuke sa doku-fenomenom koji je razgalio sve narode i narodnosti tokom pandemije – u pitanju je „Tiger King“.

WORD
sre 1. april 2020.
   

Svi smo kod kuće i snalazimo se sa karantinom... Meni muzika prilično pomaže da živnem i zato vam preztentujem listu pesama koje me dižu iz apatije. Numere sam poređala hronološki od 1974. do 2019, samo su prva i poslednja van ovog redosleda jer daju dobar intro i outro . Ovog puta ne smetam opisima i skaskama, nego puštam slušaoce da uživaju. Na samom kraju ćete čuti i nazive i godine, ako vas nešto zainteresuje da istražujete dalje.

RADIO
pet 27. mart 2020.
   

Moja baba je umrla 1998. u bolnici Sveti Sava. Imala je dva šloga, jedan za drugim, nije bila u cvetu mladosti i bilo je jasno da dolazi kraj. Život joj je bio lep sve u svemu, nimalo lak, ali su deca uzorna, unuci đene-đene i za 80 godina to je bilo korektno.

WORD
ned 22. mart 2020.
   

Ovih dana gledamo kako se Italijani protiv loše volje zbog pandemije i izolacije bore pesmom…Dobar je momenat da izlistam neke od najlepših italijanskih pesama u poslednjih pedeset godina i tako obnovimo muzičko gradivo. Cilj je da dobacimo van standardnog okvira "Senza una donna", "Insieme" i Cose Della Vita":)

WORD
sub 14. mart 2020.
   

Za jutarnji program urednica AgitPop komentariše dodelu Oskara ali i kreacije sa crvenog tepiha.

AGITPOP TV
uto 11. februar 2020.
   

Malo kasnim sa ovom listom, ali bolje ikad nego nikad! Najbolji filmovi dekade 2010-2019, brzo prelistavanje i kratka objašnjenja.

AGITPOP TV
čet 6. februar 2020.
   

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta predlažem filmove koji se direktno ili indirektno bave ovom temom. Da bi se neuporediv i neopisiv zločin donekle sagledao kroz sedmu umetnost, sugerišem ostvarenja koja tretiraju istorijske i političke pojave koji su prethodile Holokaustu, kao i dela koja metaforama upozoravaju na neukroćenu istoriju koja se ponavlja. Treba stalno biti na oprezu i zlo je neuništivo , poručuju nam ovi scenaristi i reditelji. U kinematografiji nam je ...

WORD
pon 27. januar 2020.
   

Hemofarm fondacija realizovala je u okviru projekta „Na kafi sa psihologom“ tribinu na temu „Praznična euforija vs. praznična depresija“. U razgovoru su učestvovali prof. dr Tijana Mirović, psihološkinja Psihološkog savetovališta Mozaik, Dario Hajrić, sociolog, Jelena Đurović, filmska kritičarka i urednica portala Agitpop i Marija Bergam, glumica. Razgovor je moderirao Dragan Ilić, psiholog i novinar.

AGITPOP TV
sub 18. januar 2020.
   

If I said my heart was beating loud

RADIO
pet 10. januar 2020.
   

15. novembra 2019. u beogradskom Media centru održana je konferencija za medije povodom produkcije dokumentarno-igranog filma "Kadiš za Lotiku". Na konferenciji su govorile Irena Škorić, rediteljka filma, i Jelena Đurović, scenaristkinja.

AGITPOP TV
pon 18. novembar 2019.
   

Gosti: Jelena Đurović, Nebojša Radović, Miroslav Mogorović

AGITPOP TV
ned 10. novembar 2019.
   

Pitate me u pola noći "koju seriju da gledam, dosadno mi je" pa sam ja sastavila listu nekih koje su PREMIJERNO EMITOVANE 2019.

AGITPOP TV
čet 24. oktobar 2019.
   

Novo izdanje emisije AgitPop je dvostruka recenzija filma "Džoker" Toda Filipsa.

AGITPOP TV
ned 6. oktobar 2019.